Figyeljünk a vastag- és végbélrák tüneteire – életmentő lehet!

Amerikai orvosok felmérései szerint az Államokban élő fiatalok körében leggyakrabban diagnosztizált rákfajták a vastagbelünket, illetve végbelünket megtámadó rosszindulatú daganat. Ennek oka pedig elsősorban a helytelen táplálkozásban, az elhízásban és az egészségtelen szokásokban keresendő. A helyzet nálunk sem sokkal rózsásabb.

A Minnesotai Egyetem által végzett friss orvosi kutatások eredményei azt mutatják, hogy a mai húszon- és harmincéves generáció körében, a férfiaknál és nőknél egyaránt, évente 3 százalékkal nő a bélrendszer rákos megbetegedésének kockázata. Az aggasztó eredmények szerint egy 1990-ben született személy esetében kétszer akkora a vastagbélrák kockázata, mint valakinél, aki 1950-ben látta meg a napvilágot, míg egy fiatal felnőtt átlagban négyszer akkora eséllyel lesz végbélrákos, mint idősebb társai – számol be a borús fejleményekről a Health Minute.

Életmódváltással a betegség ellen

Az eredmények azért különösen aggasztóak, mert ezen két rákfajta kialakulása mindössze az esetek 5-10 százalékában vezethető vissza genetikai okokra. A maradék 90-95 százalék esetében a páciensek életmódjában kell keresnünk a betegség okait. Ezek közé tartozik elsősorban a helytelen táplálkozás, a zsíros gyorsételek fogyasztása és az elhízás. De az okok között megemlítendő a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a féktelen életmód is. A szakértők szerint a fiatalokat megcélzó átfogó felvilágosító kampányokra lenne szükség a betegségek megelőzésének érdekében.

A vastagbél- illetve végbélrák tünetei a következők lehetnek:

  • Véres, vagy különösen sötét, kátrányszerű széklet
  • Rektális fájdalom
  • Hasi fájások és gyomorgörcsök

Emellett figyeljünk az olyan jelekre is, melyeket esetleg enyhébb problémák, például aranyér tüneteinek hihetnénk.

A hasi fájdalom csak egy a tünetek közül
A hasi fájdalom csak egy a tünetek közülShutterstock

A betegség elkerülésének érdekében az életmódváltás, elsősorban a minél egészségesebb táplálkozás a legeredményesebb fegyver. Fogyasszunk minél több rostos élelmiszert, kerüljük a zsírban tocsogó gyorséttermi kaját, illetve a cukortartalmú ételeket és üdítőket. Emellett érdemes gyakori testmozgást is végeznünk, például sétáljunk heti négy-öt alkalommal napi félórát. A dohányzás és a szeszesital-fogyasztás mérséklése vagy elhagyása szintén csökkenti a betegség kialakulásának esélyét – nem csupán a bélrendszert veszélyeztető ráktípusok, de a többi daganatos megbetegedés esetében is.

A szakértők természetesen azt tanácsolják, hogy minden esetben forduljunk orvoshoz, ha a fentebbi tüneteket észleljük magunkon, vagy tudunk olyan közvetlen családtagunkról, aki vastag- vagy végbélrákban szenvedett.

Oszd meg másokkal is!
Mustra