Karácsonyi jótékonykodási körkép: mutatjuk, hol mit tehetsz

Szeretnél segíteni a rászorulókon, de nem tudod, hogy mit tehetnél? Összegyűjtöttük azokat a karácsonyi és egész éves adománygyűjtő akciókat, amelyeken keresztül egy jó ügyet támogathatsz.

Az utolsó pillanatos ajándékbeszerzés, a tömött üzletek és a szenteste kivitelezhetetlennek tűnő logisztikája miatt decemberben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a karácsony nem a rohanás vagy a feszültség, hanem a szeretet ünnepe. Könnyen lehet, hogy a tökéletes ünnephez egyszerűen csak le kell lassulnod, és elengedned, hogy nem jutottál tökéletesen szimmetrikus fához, hogy egy estére azokat a rokonokat is el kell viselned, akiket amúgy a hátad közepére sem kívánsz, vagy hogy a sok teendő közepette biztosan nem marad időd az ablakpucolásra. Sokan vannak, akiknél a problémát az jelenti, hogy nem tudják, miből kerül majd étel az asztalra, vagy ajándék a fa alá. Gondolj rájuk, és segíts, hogy könnyebb lehessen az életünk – nem csak karácsonykor.

Adományozz karácsonykor

Jót tenni a karácsony előtti időszakban a legkönnyebb. Ilyenkor alapítványok és cégek állnak jó ügyek mellé, és olyan kezdeményezéseket indítanak, amelyeken keresztül bárki tud segíteni a rászorulókon.

A MikulásGyár idén is megnyitotta kapuit, célja pedig, hogy karácsonykor segítse a mélyszegénységben élő családokat. December 21-ig gyűjt tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szereket, jó minőségű ruhákat, takarót, játékot és könyvet, amiket a Millenáris Parkban, a Lurdy Házban és több postán is leadhatsz. Az adományok a Magyar Vöröskereszthez kerülnek, ahonnan csomagokként juttatják el a felajánlásokat a rászorulóknak.

A Baptista Szeretetszolgálaton keresztül egy cipősdoboznyi ajándékkal lephetsz meg egy rászoruló kisgyereket
A Baptista Szeretetszolgálaton keresztül egy cipősdoboznyi ajándékkal lephetsz meg egy rászoruló kisgyereket

A Baptista Szeretetszolgálat szervezésében a Cipősdoboz Akció keretein belül ajándékozhatsz meg gyerekeket. Döntsd el, hogy kisfiút vagy kislányt szeretnél-e meglepni, és hogy mennyi idős legyen. Ennek megfelelően tölts meg egy cipősdobozt ajándékokkal, juttasd el december 20-ig az országszerte megtalálható 294 adománypont egyikére. A Liliput Játékvilág játékaival virtuális cipősdobozzal is segíthetsz, ha pedig tárcsázod az 1355-ös telefonszámot, 300 forinttal támogatod a karácsonyi adománygyűjtő akciót. A Baptista Szeretetszolgálat tárgyi felajánlásokat is szívesen fogad.

A Magyar Élelmiszerbank szintén a helyi nélkülözőket segíti a téli hónapokban. Az élelmiszer-felajánlásodat önkéntesek várják az Aldi, Auchan, Metro és Tesco üzleteiben, de lehetőséged van bankkártyás adományozásra is.

Budapesten a Lövőház utca 12. alatt található Fény Utcai Piacon is jótékonykodhatsz, ahol a Gyermekétkeztetési Alapítvány ruhát, élelmiszert és játékot gyűjt, amiket az itt elhelyezett dobozokba tehetsz le december 13-ig. A Piac ezeket az adományokat friss gyümölccsel és zöldséggel egészíti majd ki. Tavaly 331 darab 200 literes zsáknyi felajánlást sikerült összegyűjteniük.

Idén decemberben hamburgerrel is segíthetsz. A Zing Burger és a Budapest Bike Maffia összefogásának köszönhetően a „Tegyünk jót” elnevezésű hamburger vásárlása után hozzájárulsz az akciójukhoz, aminek a végén ezeknek az árából szendvicseket juttatnak el a vidéki és budapesti rászorulókhoz. 

Segíts egész évben

Karácsony környékén hajlamosabbak vagyunk a jótékonykodásra, de a segítségünkre egész évben szükség lehet.

Az UNICEF tevékenységéhez, a világ legnehezebb sorsú gyerekeinek megsegítéséhez hozzájárulhatsz egyszeri, 500 forintos adománnyal, ha felhívod a 13666-os telefonszámot, vagy küldesz egy SMS-t, amiben az UNICEF szó szerepel. Segítheted őket havi rendszeres támogatással is, aminek az összegét te határozod meg. Ezek a felajánlások teszik lehetővé, hogy a szervezet olyan tartalékokhoz jusson, amivel azonnal meg tudják kezdeni a segítségnyújtást egy természeti katasztrófa esetén, tudják finanszírozni egy iskola felállítását, vagy ami a gyerekházasság elleni és az AIDS-ről szóló felvilágosító programjukat segíti. De egyszeri banki átutalással is támogathatod őket.

Az UNICEF-fel a világ hátrányos helyzetű gyermekein segíthetsz
Az UNICEF-fel a világ hátrányos helyzetű gyermekein segíthetsz

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a segítségre szorulókat támogatja, amit pénzbeli adománnyal segíthetsz elő átutalás formájában, vagy az 1350-es telefonszám hívásával, vagy SMS-sel, ami 250 forint hozzájárulást jelent, de felajánlhatsz tárgyakat és tartós élelmiszert is, amit a Gondviselés Háza Hajléktalanok Éjjeli Menedékhelye és Nappali Szociális Centrumban várnak.

Decemberben megnyílt a BAGázs Bazár támogatói bolt a Szent István Park 10. alatt, aminek a működését használati tárgyakkal és ruhaneművel támogathatod. A BAGázs Egyesület az alacsony áron eladott termékek bevételét pedig jótékony célokra fordítja. Adományozz vagy vásárolj náluk, és állj egy jó ügy és a fenntartható fogyasztás mellé. 

Úgy is egy jó ügy mellé állhatsz, ha segíted az ember és a természet harmóniájáért folyó harcot. A WWF munkáját rendszeres és egyszeri támogatással is segítheted.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek