Visszafordíthatóvá válhat az öregedés egy új módszer felfedezésével

A testünk nem csak kívülről, belülről is öregszik, ennek pedig számos egészségügyi kockázata van a zsírmájtól a kettes típusú cukorbetegség kialakulásáig. Ennek háttérmechanizmusát tárta most fel egy virginiai gyógyszerész, felfedezése pedig új utakat nyithat a gyógyászatban.

Egy új felfedezés segítséget nyújthat a cukorbetegség, a zsírmáj és más anyagcsere-betegségek megelőzésében, sőt még azt is lehetővé teheti, hogy egy nap visszafordítsuk az öregedést – állítja a Professor Health.

A Virginia Egyetemen végzett kutatásból ugyanis úgy tűnik, hogy a zsírmáj és más, az öregedéssel összefüggő betegségek és tünetek a sejtmag öregedésének, pontosabban ráncosodásának eredményei. Hogyan lehetséges ez? Valószínűleg úgy, hogy a ráncok akadályozzák a gének megfelelő működését. Mivel a sejtmagoknak még nem találták fel a tökéletes ránctalanítót, így a kutatók más módszereket keresnek a membránok kisimítására: vírusokat hívnak segítségül.

Irina M. Bochkis, a Virginia Egyetem gyógyszerésze szerint az öregedéssel a sejtmag – melynek legfőbb funkciója a sejt genetikai anyagának tárolása, és a gének kifejeződésének szabályozása – nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. A kor előrehaladtával ugyanis a maghártya hullámossá és szabálytalanná válik, így a gének sem tudnak rendesen kikapcsolódni. Ennek azért van jelentősége, mert bár minden egyes sejtünkben ugyanazok a gének találhatók, a sejtelhelyezkedéstől függően bizonyos géneknek be-, illetve kikapcsolódva kell lenniük a szervezet megfelelő működéséhez. Ha ez a rendszer felborul, például egy gén nem kapcsolódik ki, az problémákat okoz. Bochkis kutatási során arra jutott, hogy a zsírmájbetegség hátterében is ez a jelenség áll.

Vajon elkerülhetővé válik egyszer az öregedés?
Vajon elkerülhetővé válik egyszer az öregedés?Shutterstock

„Amikor a sejtmag membránja már nem működik megfelelően, olyan DNS-t is átengedhet, melynek lekapcsolva kellene lennie” – állítja a gyógyszerész. „Így a kis májsejt egy kis zsírsejtté válik.” A zsír felhalmozódása a májban számos súlyos betegséghez vezethet, növeli a kettes típusú cukorbetegség esélyét, ahogy a szív- és érrendszeri betegségeket is. De mit lehet tenni ennek megelőzésére?

A sejtmag alakjának kialakításában a lamin nevű fehérjéknek jut fontos szerep, ezek hiánya pedig a  membrán ráncosodását okozza. A megoldás tehát a lamin pótlása lehet, ami képes visszaállítani a membrán rugalmasságát. És vajon mi tudja a megfelelő helyre eljuttatni a fehérjéket? A vírusok.

A kutatóknak már sikerült gyógyászati okokból vírusokat módosítani. Aránylag könnyű ezeket a módosított vírusokat a májba juttatni, aminek a fő funkciója a szervezet méregtelenítése. Ha pedig ez sikerül, akkor a sejtek újra normálisan funkcionálhatnak, megfelelően szabályozva a gének kifejeződését.

Bochkis feltételezése szerint a maghártya deformálódása a szervezet más részein is számos problémát okozhat, így a felfedezése remélhetőleg más, az öregedéssel együtt járó probléma megelőzésében, enyhítésében is szerepet kap majd. Addig is itt van néhány dolog, amit mi is megtehetünk az öregedés lassítására.

Oszd meg másokkal is!
Mustra