Visszafordíthatóvá válhat az öregedés egy új módszer felfedezésével

A testünk nem csak kívülről, belülről is öregszik, ennek pedig számos egészségügyi kockázata van a zsírmájtól a kettes típusú cukorbetegség kialakulásáig. Ennek háttérmechanizmusát tárta most fel egy virginiai gyógyszerész, felfedezése pedig új utakat nyithat a gyógyászatban.

Egy új felfedezés segítséget nyújthat a cukorbetegség, a zsírmáj és más anyagcsere-betegségek megelőzésében, sőt még azt is lehetővé teheti, hogy egy nap visszafordítsuk az öregedést – állítja a Professor Health.

A Virginia Egyetemen végzett kutatásból ugyanis úgy tűnik, hogy a zsírmáj és más, az öregedéssel összefüggő betegségek és tünetek a sejtmag öregedésének, pontosabban ráncosodásának eredményei. Hogyan lehetséges ez? Valószínűleg úgy, hogy a ráncok akadályozzák a gének megfelelő működését. Mivel a sejtmagoknak még nem találták fel a tökéletes ránctalanítót, így a kutatók más módszereket keresnek a membránok kisimítására: vírusokat hívnak segítségül.

Irina M. Bochkis, a Virginia Egyetem gyógyszerésze szerint az öregedéssel a sejtmag – melynek legfőbb funkciója a sejt genetikai anyagának tárolása, és a gének kifejeződésének szabályozása – nem tudja megfelelően ellátni a feladatát. A kor előrehaladtával ugyanis a maghártya hullámossá és szabálytalanná válik, így a gének sem tudnak rendesen kikapcsolódni. Ennek azért van jelentősége, mert bár minden egyes sejtünkben ugyanazok a gének találhatók, a sejtelhelyezkedéstől függően bizonyos géneknek be-, illetve kikapcsolódva kell lenniük a szervezet megfelelő működéséhez. Ha ez a rendszer felborul, például egy gén nem kapcsolódik ki, az problémákat okoz. Bochkis kutatási során arra jutott, hogy a zsírmájbetegség hátterében is ez a jelenség áll.

Vajon elkerülhetővé válik egyszer az öregedés?
Vajon elkerülhetővé válik egyszer az öregedés?Fotó: Shutterstock

„Amikor a sejtmag membránja már nem működik megfelelően, olyan DNS-t is átengedhet, melynek lekapcsolva kellene lennie” – állítja a gyógyszerész. „Így a kis májsejt egy kis zsírsejtté válik.” A zsír felhalmozódása a májban számos súlyos betegséghez vezethet, növeli a kettes típusú cukorbetegség esélyét, ahogy a szív- és érrendszeri betegségeket is. De mit lehet tenni ennek megelőzésére?

A sejtmag alakjának kialakításában a lamin nevű fehérjéknek jut fontos szerep, ezek hiánya pedig a  membrán ráncosodását okozza. A megoldás tehát a lamin pótlása lehet, ami képes visszaállítani a membrán rugalmasságát. És vajon mi tudja a megfelelő helyre eljuttatni a fehérjéket? A vírusok.

A kutatóknak már sikerült gyógyászati okokból vírusokat módosítani. Aránylag könnyű ezeket a módosított vírusokat a májba juttatni, aminek a fő funkciója a szervezet méregtelenítése. Ha pedig ez sikerül, akkor a sejtek újra normálisan funkcionálhatnak, megfelelően szabályozva a gének kifejeződését.

Bochkis feltételezése szerint a maghártya deformálódása a szervezet más részein is számos problémát okozhat, így a felfedezése remélhetőleg más, az öregedéssel együtt járó probléma megelőzésében, enyhítésében is szerepet kap majd. Addig is itt van néhány dolog, amit mi is megtehetünk az öregedés lassítására.

Mustra