Elbuktad a diétát? Próbáld újra, a szívednek jó lesz!

Az, hogy aktuálisan mennyire vagy veszélyeztetett a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából, sokban azon múlik, hogy éppen milyen étrenden élsz.

Nem újdonsághogy a kemény fogyókúrák után leadott kilók gyorsan és többszörösen visszakúsznak, de nem a testsúlyunk az egyetlen, mely az étkezési szokásainkkal összhangban hullámzik. A Purdue Egyetem kutatóinak új tanulmánya szerint ugyanis az étrendünk a szív- és érrendszeri betegségek rizikófaktoraira is erőteljes hatással van.   

„Ha nem vagy következetes abban, hogy milyen ételeket fogyasztasz, akkor nálad a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélye is fluktuál” – idézi a Science News Wayne Campbell professzort, a Purdue Egyetem táplálkozástudományi szakértőjét. „Az, hogy milyen ételeket választasz, már rövid távon is meghatározza, milyen eredményeket produkálsz egy orvosi vizsgálaton” 

Kardiovaszkuláris hullámvasút

A Nutrients-ben megjelent vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az egészséges és egészségtelen étrend váltakozása hogyan hat a cukorbetegség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek olyan rizikófaktoraira, mint a vérnyomás vagy a koleszterinszint. A kísérletben részt vevők egyik fele a DASH-diéta, a másik a mediterrán étrend szerint étkezett 5-6 héten át, majd 4 hétre visszatértek a megszokott ételeikhez, később újabb 5-6 hétig diétáztak. Mind a DASH-diéta, mind a mediterrán étrend bizonyítottan szívbarát. Az előbbi a só-, az utóbbi a zsírbevitelt kontrollálja erőteljesebben, de mindkét diéta támogatja a sok zöldség, gyümölcs, valamint teljes kiőrlésű gabona fogyasztását.

A résztvevők minden diétaváltáskor végigcsinálták ugyanazokat az orvosi vizsgálatokat, melyekből kiderült, hogy ez a pár hét felért egy kardiovaszkuláris hullámvasúttal. Az egészséges étrend hatására  a résztvevők egészségmutatói meglepően gyorsan javultak, már pár tudatosan végigevett hét alacsonyabb vérnyomást és alacsonyabb koleszterinszintet eredményezett. Az eredeti étrend hatására pedig ezek a mutatók újra romlani kezdtek. 

Egyszer így, egyszer úgy
Egyszer így, egyszer úgyShutterstock

„Ezek az eredmények azt mutatják, hogy akkor is érdemes újra belekezdeni az életmódváltásba, ha egyszer elbuktuk” – állítja Campbell. „Úgy tűnik, hogy a szervezetünk nem válik ellenállóvá az egészségjavító intézkedésekkel szemben csak azért, mert elsőre nem tartottunk ki mellettük. A legjobb megoldás persze az, ha képesek vagyunk egészségesen élni, de ha ez nem jön össze, akkor is érdemes újra megpróbálni.”

Az egészséges étrend tehát rövid távon biztosan jó hatással van a szívünk egészségére, de a jojózás szervezetünkre gyakorolt hosszú távú hatásairól egyelőre keveset tudunk. Szóval, ha biztosra akarunk menni, akkor nem a fogyókúra, hanem a tartós életmódváltás a megoldás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek