Megmaradt egy kevés az antibiotikumból. Kinek adhatom oda?

Ha nem vesszük komolyan az orvos előírásait, nem a megfelelő módon szedjük be a gyógyszereket, csak az egyre ellenállóbb baktériumok létrejöttét segítjük elő.

Nem szedjük végig az antibiotikumot, bespájzolunk belőle, sőt jó szándékból csencselünk vele a családban, ha a szükség úgy hozza – és fogalmunk sincs, hogy milyen rosszat teszünk vele.

A baktériumoknak ez tulajdonképpen olyan, mint egy kiváló edzésprogram. Azzal, hogy nem vesszük komolyan az orvos előírásait, nem a megfelelő módon, időben alkalmazzuk a gyógyszereket, csak az egyre ellenállóbb fajok mutációját segítjük elő.

Visszaélünk az antibiotikumokkal

szuperbaktériumok létrejöttét végső soron mi segítjük tehát elő, ők pedig egyre ellenállóbbá válnak az ellenük kifejlesztett gyógyszerekkel szemben – mondja dr. Ruth Milanaik, a Neonatal Neurodevelopmental Follow-Up Program igazgatója.

Nem ér továbbadni. Akkor sem, ha megmaradt.
Nem ér továbbadni. Akkor sem, ha megmaradt.Shutterstock

A problémára akkor derült fény, amikor Milanaik és csapata 496 szülővel töltetett ki egy online kérdőívet, melyben a megkérdezettek közel fele (48,2 százalék) állította, hogy ő bizony nem szedi végig az antibiotikumokat, inkább megtartja őket arra az esetre, ha valaki más is lebetegedne a családban. A végig nem szedő társaság mintegy háromnegyede mondta ráadásul azt, hogy át is adta a gyerekének vagy rokonának, amikor azok valamilyen betegségre panaszkodtak, akár úgy is, hogy több hónap telt el a felírás óta. A válaszadók közül sokan maguk is folytatták az antibiotikumkúrát a maradék felírt gyógyszerrel. A bespájzolt antibiotikum 80 százaléka folyékony volt, a tablettákról ehhez képest viszonylag kevesen (56 százalék) gondolták azt, hogy kár lenne kidobni.

A kutatók azon a 16 százalékon akadtak ki a legjobban, akik azt mondták, hogy a saját, felnőtteknek felírt antibiotikumot adták oda a gyereküknek, amikor az valamilyen betegség tüneteit mutatta. Az amerikai válaszadók egyébként általában azzal indokolták ezt a döntésüket, hogy így szerették volna elkerülni a jelentős költségekkel járó újabb orvosi gyógykezelést.

A jelenség nálunk is ismert, mi rendszerint a vényköteles gyógyszerek körüli hercehurcát akarjuk megúszni azzal, hogy önhatalmúlag szedünk be megmaradt, fel nem használt antibiotikumokat.

„Az antibiotikumok felfedezése forradalmasította az orvoslást, de ahhoz, hogy továbbra is hatékony eszközök maradjanak a fertőző betegségek elleni küzdelemben, elengedhetetlen, hogy az orvosok és gyógyszerészek hangsúlyozzák: a gyógyszerek beszedésével kapcsolatos utasításokat be kell tartani” – emeli ki Milanaik. Egy ideális világban ezért eleve nem is létezik olyan, hogy maradék antibiotikum. A lejárt gyógyszereknek pedig minden esetben a gyógyszertárakban külön erre a célra kijelölt gyűjtőedényekben a helye!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek