Így változtass a diétádon, ha elkerülnéd a szívrohamot

Azzal, hogy csökkented az LDL-koleszterinszinted – még akkor is, ha az egyébként normális – csökkented a szívroham kialakulásának esélyét is. Méghozzá nagyon. Minden 10 százalékos esés a koleszterinszintedben 20-30 százalékkal tesz védettebbé a szívrohammal szemben. Koleszterinszintet csökkenteni tehát eléggé megéri, különösen akkor, ha annak összértéke 5,2 mmol/l felett van. Ezt egyébként laboratóriumi teszttel (vénából vett vérben) vagy gyorsteszttel (ujjbegyből nyert vércsepp analízisével) lehet megmérni.

Azt, hogyan érdemes belefogni a koleszterinszint csökkentésébe, a Harvard Medical School oldalán foglalták össze.  

Nem minden koleszterin egyforma

  • Az LDL- (low density lipoprotein) koleszterin, melyet a köznyelv „rossz koleszterinnek” is hív, tulajdonképpen az LDL fehérjemolekulákról kapta a nevét. Ez a szállítófehérje a májból a sejtek irányába szállítja a hozzá kötődő vérzsírt. Az LDL (-hez kötött) koleszterin így alapvetően a májból a sejtek felé tart. Ha ebből túl nagy mennyiség van jelen a vérben, az az érfalakra lerakódva súlyosan károsíthatja azokat, hosszú távon például stroke vagy szívinfarktus is lehet a dologból. 
  • A HDL (high density lipoprotein), avagy a „jó koleszterin” a HDL nevű fehérjékhez kötött koleszterin. Ezek a szállítóprotein-molekulák vonják ki a felesleges zsírt a vérből, és visszaszállítják azt a májba, amitől csökken a fent említett állapot kialakulásának kockázata is. 

Ahogy az a fentiekből is kitűnik, nagyon nem mindegy, hogy melyik típusú koleszterinből van több a vérünkben. A magas koleszterinszint egyébként több faktor függvénye: örökletes tényezők, a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás és a mozgásszegény életmód egyaránt szerepet játszanak kialakulásában, de a mért értékek az életkorral is növekedhetnek.

  Hogyan csökkenthető a koleszterin? 

A koleszterinszint csökkentéséhez alapvető, hogy optimális szinten tartsuk a testsúlyt, minél többet mozogjunk, illetve egészségesebben táplálkozzunk. A Harvard tudósai ez utóbbi kapcsán szolgáltak némi útmutatással: 

Nemcsak jól néz ki, de egészséges is.
Nemcsak jól néz ki, de egészséges is.Shutterstock

Az egészséges zsírok fogyasztása kulcsfontosságú. Míg a telített vagy transzzsírsavak növelik a rossz koleszterint, addig a telítetlen zsírsavak a jó koleszterin szintjét, a HDL-szintet növelik. Az egészséges zsírokat telítetlen zsírsavakból nyerhetjük, amelyek a halakban, a diófélékben és a növényi olajokban találhatóak.

Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket. A teljes kiőrlésű kenyerek, tészták, gabonafélék segítenek megakadályozni a vércukorszint-ingadozást, sőt el is telítenek. Ezeknek az élelmiszereknek általában magas a rosttartalmuk, ami szintén hozzájárul a rossz koleszterin csökkentéséhez.

Válaszd az egészségesebb alternatívákat. Törekedjünk rá, hogy a cukrozott vagy édesítővel készült édességeket teljesen kiváltsuk gyümölcsevéssel, a joghurtokból, tejtermékekből pedig igyekezzünk az alacsonyabb zsírtartalmú készítményeket választani.

A koleszterinszintet – pláne azoknál, akiknek ez magasabb a normál értéknél – érdemes időről időre megnézetni. Ha az életmódváltás sem hozza meg a kellő eredményt, a háziorvostól koleszterinszint-csökkentő gyógyszert kell kérni, aminek a szedését nem szabad abbahagyni orvosi utasítás nélkül.

Oszd meg másokkal is!
Mustra