A hosszú élet titka tényleg a bizalom!

Kevesebb stressz, több siker, hosszabb élet – ezt kaphatod, ha megtanulsz bízni az emberekben.

Jobb az Úrban bízni, mint emberekben reménykedni – áll a Zsoltárok könyvében –, egy frissen megjelent kutatás szerint azonban felebarátainknak is megéri hitelt szavazni, hiszen ha bizalommal viseltetünk irántuk, az az életünket is meghosszabbítja – írja a PsychCentral.

A Lund Egyetem és a Stockholm Egyetem kutatói fontos összefüggéseket tártak a nagy nyilvánosság elé. Az Egyesült Államokban végzett országosan reprezentatív felmérés adatain alapuló új tanulmány eredményei szerint, ha nem bízunk másokban, az átlagosan mintegy 10 hónappal rövidítheti meg az életünket.

Ezt egyébként Alexander Miething, a Stockholm Egyetem kutatója, a tanulmány egyik társszerzője állítja (aki nyilván nem a levegőbe beszél). A más emberekbe vetett bizalom alkotja a társadalom összetartó erejét, sok múlik ezért szerinte azon is, hogy a hely, ahol élünk, vénnek való vidék-e, azaz az emberek általában megbíznak-e egymásban, vagy sem. Itt a népesség nagyobbik részére kell gondolni, és ebben az összefüggésben ott a magasabb a halálozási kockázat, ahol kevesebb a közösségi bizalom.

Ott a jó, ahol bíznak egymásban az emberek.
Ott a jó, ahol bíznak egymásban az emberek.Shutterstock

A kutatók szerint az eredmények összhangban vannak korábbi kutatásokkal, amelyek azt mutatták, hogy azok az emberek, akik szíve bizalommal teljes, sokkal jobban képesek mobilizálni társadalmi kapcsolataikat, így több embertől élveznek nagyobb támogatottságot. A bizalom csökkenti továbbá a súrlódást a társadalmi interakciók során, így csökkenti a pszichoszociális stresszt és szorongást, ami, mint ismeretes, nagyon nagy mértékben járul hozzá egészségügyi problémák kialakulásához – így rövidítve meg ténylegesen az életet.

A magas szintű bizalom előnyei hasonlóan alakultak egyébként a férfiak és a nők körében, illetve a különböző szociökonómiai státuszúak között is, mindegy tehát, hogy milyen a társadalmi-gazdasági-jövedelmi háttere valakinek, vagy milyen volt a neveltetése, ha képes megbízni másokban, azzal igen jót tesz magának, de az őt körülvevő közösségnek, végső soron a társadalom egészének is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra