Madáretetés télen: ezekre feltétlenül figyelj!

Ha a tollas vendégek odaszoktak az etetőnkre, akkor tavaszig tartsunk ki, mert számítani fognak ránk. De ne csak ennivalóról, hanem vízről is gondoskodjunk!

A hosszan elhúzódó ősz miatt idén később kezdődött a madáretetés szezonja. Az etetésnek leginkább a nagy fagyok idején van jelentősége, amikor a madarak nagyon nehezen találnak maguknak táplálékot. Manapság a telekre inkább a túlzott enyhe idő, mint a tartós fagy a jellemző, így ez ma már inkább rólunk, emberekről szól, hogy kicsit becsempésszük a természetet a mindennapjainkba. Következzen egy madáretetési kisokos a Magyar Madártani Egyesület útmutatója alapján!

Milyen madarakkal találkozhatunk az etetőn?

Lakókörnyezettől függ, mert ha erdő mellett lakunk, akkor vélhetően gazdagabb madárvilággal találkozunk, mint egy belvárosi panelban. A verebek, kék cinkék és széncinegék a leggyakoribb látogatók, de számíthatunk balkáni gerlére, parlagi galambra, fekete rigóra, jöhet zöldike, meggyvágó, tengelic, harkály és sok-sok más egyéb faj is.

Kék cinege a cinkegolyón
Kék cinege a cinkegolyónShutterstock

Télen nemcsak azokat a madarakat etetjük, amelyek nem költöztek el melegebb tájakra a hideg elől, de azokat is, amelyek északról érkeznek hozzánk telelni. Ilyen például a csapatokban érkező csonttollú, keresztcsőrű, fenyőrigó és süvöltő.

Mire figyeljünk az etető kihelyezésekor?

Az etetőt célszerű mellmagasságban rögzíteni, így a madaraknak van idejük észrevenni a lopakodó macskákat. A természetes ragadozóikkal szemben nem tudjuk és nem is szükséges megvédeni őket, az az élet része, hogy a karvaly időnként felbukkan, és egyet-egyet elragad. Amire esetleg még érdemes odafigyelni, hogy ha sok a galamb a környéken, akkor könnyen kiszorítják a kisebb madarakat, ezért érdemes olyan etetőt kihelyezni, ahova ők nem férnek be, vagy amin nem tudnak megkapaszkodni.

Fontos! Ha már odaszoktak a madarak az etetőre, akkor egész télen gondoskodjunk táplálékról, mert a madarak számítani fognak rá!

Milyen eleséget rakjunk ki?

Könnyen összeállíthatunk olyan keveréket, mely minden madár igényeit kielégíteni. A legfontosabb összetevő a sima, nem sózott, fekete napraforgómag, ehhez érdemes kölest keverni, és még rakhatunk mellé natúr diót, mogyorót vagy más olajos magvat. Lényeges még az állati zsiradék, ez lehet akár sertés zsírszalonna, vajtömb vagy készen vásárolt cinkegolyó. Ezek mellett pedig ne feledkezzünk meg a gyümölcsökről is, a legegyszerűbb, ha almát szúrunk a bokrok ágaira.

Soha ne adjunk: kenyeret, péksüteményt, sós szalonnát, kolbászt és töpörtyűt!

Lényeges, hogy ne csak ennivalót, de innivalót is tegyünk a madaraknak! Különösen fontos ez a tartós fagyok idején, amikor természetes forrásból a madarak nagyon nehezen jutnak vízhez. A legegyszerűbb, ha egy nagyobb méretű virágalátétbe öntünk naponta egyszer friss, langyos vizet, ebbe pedig tegyünk egy ülőágat. A macskákra itt is figyeljünk, és a biztonság kedvéért nehezékként egy nagyobb követ is tegyünk az itatóba.

Fenyőpinty és zöldikék
Fenyőpinty és zöldikékShutterstock

Mit tehetünk, ha csak egy ablakpárkányunk van?

Kisebb méretben ott is minden elfér. Fogjunk egy üres virágládát, ebbe állítsuk bele az etetőt, és ide tegyünk egy kisebb virágalátétet itatónak. A ládáról lelógatva pedig a cinkegolyó is elfér.

Meddig etessünk?

Ahogy enyhül az idő, a rovarevő madarak szépen elszoknak az etetőről, míg a magevők száma pont ellenkezőleg változhat, növekedhet. Április első felében aztán abbahagyhatjuk az etetést, mert ekkor már biztos, hogy minden madár talál magának megfelelő táplálékot. Nyáron semmi esetre se etessünk, mert az elkényelmesítheti a madarakat, és hatással lehet a fiókanevelési szokásaikra is. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra