Befürödtél a társkeresőkkel? Próbáld máshogy!

A „lassan járj, tovább érsz” mantra lesz a menő randizásban. Ha ugyanis csak néhány adatlapot nézel meg egy nap, és nem több százat, lehet, hogy előbb horogra akadsz.

Ha csak néhány adatlapot nézel meg egy nap, és nem több százat, könnyen lehet, hogy nagyobb sikerrel jársz.

Miről van szó?

A Slow mozgalomról talán már mindenki hallott. A kezdeményezés célja a figyelem felhívása a túlhajszoltságra, és egy lassabb, egyensúlyra törekvő életmód népszerűsítése. A Slow mozgalom hívei szerint a lassítás nem luxus, az élet nem a sebességről, hanem a jelenlétről szól.

Néha úgy viselkedünk, mintha lenne valami fontosabb az életnél. De micsoda?

– teszi fel a kérdést Antoine de Saint-Exupéry. A slow a legújabb trend a randiappok piacán, működési elve a kevesebb több, célja pedig, hogy felhasználói jobban megismerjék egymást, és remélhetőleg egymásra találjanakírja a Medium.

Tű a szénakazalban

Az emberi természet sajátossága, hogy egyszerre nem képes túl sok információt feldolgozni az őt körülvevő világból - a zsonglőr mutatványok a cirkuszba valók. Éppen ezért ha szeretnénk megtalálni az igazán hozzánk illő párt, jobb, ha egyszerre csak egy lehetséges partnerre koncentrálunk. A temérdek társkereső szinte végtelen számú felhasználója a bőség illúzióját kelti, a valóság azonban az, hogy soha nem volt még ennyi magányos ember, mint napjainkban.

Túltolt társkeresés

Számos kutatás beszámolt már arról, hogy az internetes társkeresők milyen mértékben terhelik túl az agyat. Ez akkor történik, amikor túl sok információ áll rendelkezésünkre és ezért nem vagyunk képesek meghozni a megfelelő döntést. Nem véletlen, hogy Helen Fisher antropológus a The Verge-ben megjelent írásában a netes társkeresést elsősorban a kognitív túlterhelés állapotával jellemezte. Erre a problémára válaszolva fejlesztették le a slow dating appokat, ahol az ismerkedős program csak néhány profilt enged megnézni a felhasználóknak naponta. Vagy csak egyet.

Randizz lassan!
Randizz lassan!Shutterstock

Back to the basics

Mint a régi szép időkben, egy napra egy csajt vagy pasit dob a gép, nem százat vagy ezret. Őt kell nézegetni, és ha nem indul be a bizsergés, akkor jön az új jelölt képe. De csak a következő napon. A slow dating megteremti tehát a lehetőségét annak, hogy megadd a módját. Úgy tudsz igazán összpontosítani valakire, hogy közben kizárod az összes többi lehetőséget, ami csak megzavarna a koncentrálásban.

És valóban jobbak a slow dating randioldalak?

A gépi tanulással végzett kutatások azt mutatták, hogy míg az algoritmusok képesek megjósolni, hogy ki az, akit nagy valószínűséggel kedvelünk majd, és ki lesz az, aki bennünket kedvel, a kompatibilitás előrejelzésében mégsem működtek elég jól – írja Marisa T. Cohen amerikai pszichológus a Psychology Today-en. Nem árt tehát saját természetes erőforrásainkra is minél nagyobb mértékben támaszkodni. De ha még mindig nem vagy teljesen meggyőzve arról, hogy az ipari mennyiségű randizás nem a legjobb opció, olvasd el korábbi írásunkat a témában:

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek