Vörösben vonzóbbnak érzed magad. És az is vagy!

Ha vörösbe öltözünk, több pénzt zsebelhetünk be, de ha nem jól választunk árnyalatot, öltözékünk a bikaviadalokon használt vörös posztóként hathat. Az ősz egyik megunhatatlan színe a bíbor, a piros, a vörös, viseljük hát bátran, de nem árt odafigyelni az árnyalatra és a mennyiségre - figyelmeztetnek a pszichológusok.

A vörös szín végigkíséri az emberiség történelmét, éppúgy telítve van pozitív tartalommal, mint negatívval. A vörös a nemiség szimbóluma, a libidó és a vér színe. Ókori babona még, hogy a vörös szín megóv a démonoktól. Az egyiptomiak például befestették fáikat, barmaikat, vagyontárgyaikat pirosra, hogy megóvják őket a tűztől és más károktól. A Nílus mentén gyakoriak voltak a vörös amulettek is, melyek a hit szerint megóvták a katonákat a sebesüléstől, és elállították a vérzést, a zsidók pedig áldozati bárányaik vérével kenték be ajtófélfáikat, hogy megmeneküljenek a tíz csapástól.

A vörös ezen felül az erő, a tűz és a hatalom szimbóluma, a szeretet, szerelem kifejezője, a zsidó és keresztény hagyományban a komolyság és fenség színe, az Újszövetségben a bűn, és a vértanúság jelképe, a piros lámpás házak színeként viszont a paráznaságra utal.

A vörös szín tehát mindig fontos szerepet játszott az emberiség történetében. Nem csoda, hiszen ez az első színárnyalat, amit a kisbabák először képesek érzékelni, illetve azok, akik agysérülés miatt átmenetileg színvakságban szenvedtek, a vöröset látják meg először. Egy, a vörös színnel foglalkozó tanulmány szerint ráadásul a vörösbe öltözött nőket a férfiak nemcsak sokkal vonzóbbnak találják, de magasabb borravalót is adnak nekik. Egy másik kutatásból kiderült az is, hogy azok a stewardessek, akik vörös rúzst viseltek, 26 százalékkal több pénzt kaptak az utasoktól.

Ha vörösbe öltözünk, nemcsak barátságosabbnak és magabizotosabbnak tűnünk, de az önbizalmunk valóban meg is nő. Karen Haller, a színek hatásával foglalkozó brit pszichológus szerint 

a vörös szín viselésétől éberebbnek, energikusabbnak és motiváltabbnak érezzük magunkat, sőt azt gondoljuk, pirosban vonzóbbak vagyunk.

Negatív helyzetekben a vörös azonban valóban úgy működik, mint a bikaviadalokon a vörös posztó. "Ha túl sok a piros, vagy rossz az árnyalat, az könnyen visszaüt: támadó, agresszív, vagy versengő benyomást kelthetünk, ezért nem árt az óvatosság, ha a vörös szín viseléséről van szó" - figyelmeztet a szakember.

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek