Fogyni akarsz? Ne hagyd el a szénhidrátot!

Ha fogyni szeretnénk, drasztikus mértékben lecsökkentjük a szénhidrátbevitelt. Érdemes azonban átgondolni a döntést, a legújabb kutatások ugyanis rácáfolnak erre, és azt mondják, hogy a magas szénhidráttartalmú diéta segíthet a testsúly, és a zsírszövet mennyiségének csökkentéseben is - olvasható egy, a Nutrients-ben megjelent tanulmányban.

De még mielőtt megrohamoznád a legközelebbi pékséget, hogy a fogyás érdekében magadba tömj néhány kiflit és croissant-t, olvasd tovább a cikket!

"A legtöbb ma ismert diéta a szénhidrátbevitel csökkentéséről szól. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a megfelelő szénhidrátok - a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, babfélék és a teljes kiőrlésű gabonák - a legegészségesebb üzemanyagok a szervezetünk számára "- mondja dr. Hana Kahleova, a PCRM klinikai kutatásának igazgatója.

A Researchers from the Physicians Committee for Responsible Medicine által végzett vizsgálat során 75 túlsúlyos felnőttet követtek nyomon 16 héten keresztül. A résztvevők közül 38-an növényi alapú, alacsony zsírtartalmú diétát követtek, és megengedett volt számukra, hogy annyi kalóriát és szénhidrátot fogyasszanak a diéta során, amennyit szeretnének. Kerülniük kellett azonban az állati eredetű ételeket, a hozzáadott olajat tartalmazó élelmiszereket, és naponta mindössze 30 gramm zsírt vihettek be a szervezetükbe. 

A vizsgálat többi résztvevője nem változtatott korábbi étkezési szokásain.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik követték a szénhidrátban gazdag, növényi alapú étrendet, jelentős mennyiségű zsírtól szabadultak meg, méghozzá a zsigeri zsíroktól, amelyek a belső szervek köré épülve számos egészségkárosodással hozhatók összefüggésbe. Csökkent továbbá a testtömegindexük, és az inzulinrezisztencia tekintetében is jobban álltak a vizsgálati időszak végére.

A kontrollcsoportban természetesen nem észleltek jelentős változásokat.

A szerzők egy, az USA Today-ben megjelent tanulmányra is rámutatnak, amely szerint az állati eredetű és alacsony szénhidráttartalmú diétákat követő emberek átlagosan rövidebb ideig élnek, mint azok, akik a növényi alapú, magas szénhidráttartalmú diéta szerint étkeznek. Ezt egyébként az Európai Kardiológiai Kongresszus Szövetségének 2018-as tanulmánya is megerősíti, mely szerint az alacsony szénhidráttartalmú diéták „nem biztonságosak”, és akár korábbi halálozáshoz is vezethetnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra