18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Amilyen ember vagy, úgy szexelsz! És annyit is...

Milyen gyakran szexelsz? Mennyire vagy megelégedve a szexuális életeddel? Megcsal a párod? Lehet, hogy a tudósok képesek lesznek megválaszolni ezeket a kérdéseket egy egyszerű személyiségteszt segítségével.

Úgy tűnik, szexuális életünk számos vonatkozása összefüggésbe hozható azzal, hogy az 5 legmeghatározóbb személyiségvonás közül melyik jellemez bennünket a leginkább – írja Justin Lehmiller amerikai szexuálpszichológus a Tonic hasábjain.

A Big Five a személyiségpszichológia egyik legfontosabb személyiségmodellje. Az elméletcsoport lényege, hogy a különböző személyiségjellemzők öt nagy faktorcsoportba sorolhatók. Az 5 meghatározó személyiségvonás eszerint a nyitottság, a lelkiismeretesség, az extroverzió, a barátságosság és az érzelmi stabilitás.

Lássuk, hogy a Psychological Bulletin-ben nemrégiben publikált tudományos eredmények mit mondanak e vonások és a szex kapcsolatáról!

Nyitottság

Az új dolgokra fogékony nyitott személyek intellektuálisan kíváncsiak, művészi érzékenység jellemzi őket, és aktív képzelőerővel rendelkeznek. Azok pedig, akik többet álmodoznak, valószínű, hogy több szexuális fantáziával bírnak.
Mivel szívesebben mennek bele számukra ismeretlen helyzetekbe, liberálisabb szexuális attitűdök jellemzik őket, és azt is hajlandóbbak elismerni, ha azonos neműekhez vonzódnak. A nyitott emberek szexuális életüket tekintve elégedettek, és kevésbé valószínű körükben a szexuális diszfunkciók kialakulása.

L elkiismeretesség

A lelkiismeretes emberek nagyobb önfegyelemmel rendelkeznek és erősen részletorientáltak. Ők a spontaneitás helyett inkább tervezgetni szeretnek, és általában konzervatívabb attitűdök jellemzik őket. Tekintettel arra, hogy a lelkiismeretes emberek hajlamosak a konformitásra, érthető, hogy inkább konzervatívabb szexuális magatartásról számolnak be. Ez, és magas szintű önfegyelmük segít megérteni, hogy miért is hajlamosak kevésbé a hűtlenségre.

Extroverzió

Az extrovertáltak nyíltak és szociábilisak. Sokat járnak szórakozni és kifejezetten keresik a kapcsolatot másokkal. Talán nem meglepő, hogy az extrovertáltak szexuálisan aktívabbak. Nemcsak több szexuális vágyról számolnak be (és gyakrabban fantáziálnak a szexről), de sokkal gyakrabban is művelik, ami általában több alkalmi szexuális viszonyt is jelent. Az extrovertált emberek elégedettebbek szexuális életükkel, és a szexuális zavarok is ritkábbak ebben a csoportban. Az extrovertáltság és a hűtlenség között is van némi összefüggés: a világra nyitottabb emberek nagyobb valószínűséggel csalják meg párjukat, mint introvertált társaik.

Az extrovertáltak mindenkinél többet szexelnek
Az extrovertáltak mindenkinél többet szexelnekShutterstock

Barátságosság

Azokat az embereket nevezi a személyiségpszichológia barátságosnak, akik gondoskodóak, figyelmesek és kedvesek, valóban sokat törődnek mások érzéseivel. Amint az várható, a barátságos emberekre kevésbé jellemző a szexuális agresszivitás, és párjukat is ritkábban csalják meg. A barátságos emberek kevésbé érdeklődnek a szex iránt, kevesebb szexuális kapcsolatuk van, így alkalmi viszonyuk is kevesebb. És mivel kevesebb szexuális kapcsolatot létesítenek, barátságos emberek körében viszonylag alacsony a fertőző szexuális megbetegedések száma. Annak ellenére azonban, hogy kevesebb szexuális élményről számolnak be, kevesebbet szexelnek, sokkal inkább elégedettek szexuális életükkel. 

Érzelmi stabilitás

Az érzelmileg labilis emberek nem tudják jól kezelni a stresszes helyzeteket, és még a legkisebb bosszúságok miatt is képesek rossz hangulatba kerülni. Ahogy arra számítani lehet, ha valaki rosszul kezeli a stresszt és könnyen ingerültté válik, az nem egy biztos recept a boldog szexuális élethez. Az érzelmileg instabil emberek kevésbé képesek ellazulni, kevésbé képesek ráhangolódni a szexre – talán ez lehet az oka annak, hogy kevésbé elégedettek szexuális életükkel. A neurotikusok között érdekes módon magasabb a szexuális fertőzések előfordulási aránya. Ennek oka talán egyszerűen csak az, hogy szorongásuk okán hajlamosabbak szűrővizsgálatokra járni, így nem is a betegségek gyakoribb előfordulásáról van szó, hanem sokkal inkább arról, hogy ők tudnak is ezekről.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az egyéni tulajdonságok általános mintázata valószínűleg sokkal informatívabb, mint a különálló tulajdonságok elszigetelten történő vizsgálata. Például, csak azért, mert valaki inkább introvertált típus, még nem jelenti feltétlenül azt, hogy boldogtalan a szexuális élete – főleg akkor, ha mindeközben barátságos típus is, aki kifejezetten nyitott az új tapasztalatokra.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek