Így öl meg minket a szmog, ezt teheted a levegőszennyezés ellen!

Az emberiség több mint 80 százaléka él olyan környezetben, ahol a légszennyezés mértéke magasabb, mint a WHO által elfogadhatónak tartott. Melyek a szmog legfőbb egészségügyi hatásai, mennyire általánosak a levegőszannyezés következményei, és legfőképp: mit tehetünk ez ellen?

A levegőszennyezés csendes gyilkos” – ezzel a szöveggel indított új kampányt a WHO (World Health Organization, vagyis az Egészségügyi Világszervezet), mert minden évben több mint 7 millió haláleset hozható összefüggésbe a szabadtéri és az otthoni levegő szennyezettségének mértékével. Ami, ha csökkenne, kevesebb lenne a stroke, a szívbetegség, a tüdőrák és a tüdőbetegségek kialakulásának kockázata, és az olyan krónikus betegségektől is kevesebben szenvednének, mint az asztma.

A levegőszennyezés globális probléma

A világon Délkelet-Ázsiában és a csendes-óceáni térségben a legrosszabb a helyzet, ott éves szinten 2-2 millió ember haláláért okolható a levegő rossz minősége. Európában ennél azért jobb a helyzet, de az adatok szerint még így is összességében tíz emberből mindössze egy jut a világon megfelelő tisztaságú levegőhöz. 

A Breathlife2030 oldalon mindenki megnézheti, hogy az ő térsége mennyire érintett a kérdésben. Budapesten például a légszennyezettség mértéke a két és félszerese a biztonságos szintnek, ez pedig évi 8267 ember halálában játszik közre az egész országban. Magyarországon a légszennyezettséggel leginkább összefüggő betegségek közül a koszorúér-betegség, az iszkémiás szívbetegség vezeti a statisztikát, de a stroke is előkelő helyen áll.

A fővároson kívül több vidéki város mutatója is szerepel az oldalon, Százhalombatta például még jól áll azzal, hogy csak 80 százalékkal lépte túl a légszennyezettség mértéke a WHO által biztonságosnak megítélt mutatókat, de Ajka vagy Miskolc például már majdnem annyira szennyezett, mint a főváros.

A szmog csökkentése

A WHO a programjában konkrét iránymutatásokat ad, hogy mit tehetsz te magad azért, hogy jobb minőségű levegőhöz juss, és hogy mit tehet a lakókörnyezeted, a városvezetés, hogy kisebb legyen a légszennyezés mértéke ott, ahol élsz, hiszen ez egy olyan probléma, ahol közös, globális fellépésre van szükség, hogy eredményeket lehessen elérni. Ez a városvezetéstől a hatékonyabb hulladékgazdálkodás mellett első sorban a tömegközlekedés javítását jelentené, de szükség lenne  természetesen a gyárak és ipari területek károsanyag-kibocsátásának csökkentésére is, valamint a környezetbarát energiák hatékonyabb felhasználására. 

Hogyan szabadulj meg a levegőszennyezés következményeitől? 

Figyelj oda, hogy minél kevesebb szemetet termelj, ha lehetőséged van, komposztálj! Figyelj arra is, hogy a szén- vagy fatüzelésű fűtéssel jobban szennyezed a környezetet, így ha lehetőséged van rá, ne ezt használd.

Levegőszennyezés a nagyvárosokban
Levegőszennyezés a nagyvárosokban

Járj tömegközlekedéssel kocsi helyett, ezzel egyébként sokszor pénzt és időt is megtakaríthatsz. És már az olyan apró dolgokkal is sokat tehetsz a környezetedért, ha kihúzod a konnektorból azokat az eszközöket, amiket éppen nem használsz, vagy energiatakarékos villanykörtékre váltasz.

Sőt, ha új háztartási gépet veszel, abból is keresd azt, ami leginkább energiahatékony, ez ugyanis a villanyszámládon is meglátszik majd. Kérd számon a lakókörnyezeted képviselőit és döntéshozóit is, hogy ők mit tesznek azért, hogy jobb levegőt szívhass!

Oszd meg másokkal is!
Mustra