„Alig tudtam járni a fájdalomtól a kifutón”

Vajon mi jelenti a modellekre a nagyobb veszélyt? A férfiak rajongása vagy egy magas padka? Mennyire szúrhatók ki a kamu modellügynökségek és hogyan utaznak a kiskorú modellek? A modellszakma kulisszatitkairól és olyan apró veszélyeiről beszélgettünk egy egykori modellel és az egyik legnagyobb magyar ügynökség vezetőjével, melyekre alighanem senki sem gondolna. Vincze Barbara írása.

Lantos Piroska a hetvenes-nyolcvanas évek egyik legismertebb magyar modellje – akkori szóhasználattal manökenje - volt, húszas éveinek elején már a keleti blokk topmodelljeként tartották számon. Dolgozott egyebek mellett a Chanellel, az Ungaróval és Guy Laroche-sal, többször elvált, sok férfi gyötörte féltékenységével, több egykori szerelme sosem tudta elfelejteni és elengedni.

A nyolcvanas évek elejére úgy tűnt, hogy neki tényleg sikerül kitörni a vasfüggöny mögül: Franciaországban élt, majd New Yorkban telepedett le, ahol a legjobbakkal dolgozott. Aztán 1985. január 3-án egy New York-i lakásban találták meg az ő és barátnője holttestét, mellettük egy magyar férfi feküdt ugyancsak holtan, Szente György fotós.

Az ügy máig homályos, nem is tárták fel teljesen, annyit mindenesetre tudni lehet, hogy Szente éveken át rajongott a modellért, egy ideig együtt is voltak, Lantos Piroskának azonban ekkorra már terhes lett a férfi, épp kiadta az útját. A legvalószínűbb feltételezések szerint Szente ezt nem volt képes elfogadni, ezért a szilveszteri pezsgődurrogások közepette végzett vele, Lantos Piroska barátnőjével és önmagával is.

Lantos Piroska
Lantos PiroskaMódos Gábor / Wikimedia Commons

De a sok homályos részlet miatt sokan úgy vélik, történhetett valami egészen más is, egy biztos, mindegyikük testében golyónyomokat találtak. A hír bejárta a fél világot, és sokakat elrettentett a manökenségtől. A szépségipar veszélyes szakmaként lett elkönyvelve Magyarországon, különösen azután, hogy egy évre rá Molnár Csilla szépségkirálynő öngyilkos lett.

De mi a helyzet harminc évvel később? 

"A mostani szakmám veszélyesebb, mint amikor modell voltam” – mondja Sztrányay Gigi félig viccelve. Tizenkét évnyi modellkedést hagyott hátra, amikor beállt úgynevezett scoutnak. Egyfajta összekötőként ténykedik nemzetközi ügynökségek között, modelleket keres és közvetít, ami miatt folyamatosan úton van. Múltja és jelenlegi munkája miatt jól ismeri a szakmát, hiszen a kifutó és a kamera mindkét oldalán állt már. 

Térdgyulladással a kifutón

A közhiedelembe – különösen a Lantos Piroska tragikus sorsához hasonló hírek miatt - az ásta be magát, hogy a modellek egy halom veszélynek vannak kitéve, pusztán azért, mert szépek vagy különleges a külsejük. Bár manapság is vannak rámenős és eszelős férfiak, mégsem ők jelentik a legnagyobb veszélyt a modellekre, hanem valami olyan dolog, ami a laikus világ előtt általában rejtve marad:

Amit az emberek magazinokban látnak, az elképesztően kemény munka eredménye. Nagyon sok olyan fotózás van, ami nem mindennapi körülmények között zajlik. Például amikor létrán kellett magas sarkúban egyensúlyoznom vagy lovon vágtáznom, vagy amikor egy magas padkáról kellet leugrálnom tizenkét centis sarkú cipőben. Általános, hogy kültéren, télen fotózzák a tavaszi-nyári kollekciót, ezért a modellek sajnos gyakran fáznak meg

– mondja. 

Saját élményei közül azt az esetet emeli ki, amikor télen, a New York-i Fashion Week castingjainak kellős közepén térdgyulladást kapott a hidegtől.

Sztrányay Gigi
Sztrányay GigiAsia Pulko

„Napokig nem tudtam behajlítani a térdemet, ami csúnyán megfázott, hisz bár mínusz tíz fok volt, a válogatásokra nem mehettem síruhában. A New York-i Fashion Week minden egyes bemutatójára modellek százai közül választják ki a legjobb 15-20 modellt, a klienseket pedig ilyenkor semennyire sem érdekli, ha valaki sérült. Úgy kellett tennem, amikor végigmentem a castingokon, mintha semmi bajom nem lenne, miközben alig tudtam járni a fájdalomtól.” Végül ez lett az egyik legsikeresebb divathét-szezonja. 

A modellekkel együtt dolgozók szerint annyira szabályozott a szakma, ráadásul a komoly ügynökségek annyira vigyáznak a hírnevükre, hogy más félelmeknek sincs alapjuk.

Nem gondolom például, hogy a modelleknél gyakoribb lenne, hogy mondjuk, rámozdul a főnök. Szinte minden európai országban és Ázsiában is dolgozom helyi ügynökségekkel, és egyáltalán nem jellemző, hogy bárki kikezdjen a modelljeivel – hárít el még egy tévhitet Sztrányay Gigi.

Ráadásul a jobb magyar ügynökségek nagyon lelkiismeretesek, ha például fiatalkorú modellel van dolguk, szinte napi kapcsolatban állnak a modellek szüleivel is. „Kell is, hogy az ügynökség a szülőkkel jó kapcsolatot ápoljon, mert sokan 16 évesen kezdik a modellkedést” – mondja. 

KajdiCsaba (1)
Visage Models Hungary

Bizonyos országokban csakis kísérővel

A bizalom fontosságát említi Kajdi Csaba is, aki tizenhat éve van a szakmában, a Visage modellügynökséget vezeti, ahonnan több topmodell került már ki - például Ebergényi Réka, Szikszai Johanna, Mihalik Enikő, Nagy Andy és a korábban idézett Sztrányay Gigi karrierje is itt indult. Tapasztalatai szerint az ügynökségek jól meggondolják, milyen országokba küldjék a modelljeiket és csak olyan partnerügynökséggel dolgoznak együtt, akik garantálják a lányok biztonságát. Ha pedig olyan terepre kerülnek, ahol nem olyan a közbiztonság, mint Európában, csakis kísérővel mehetnek ki az utcára. Ilyen például a Sao Paulo Fashion Week Brazíliában, Latin-Amerika legnagyobb divateseménye. 

Előfordul persze, hogy a világ olyan pontján dolgozik egy modell, ahol a nőket a hétköznapokban eleve több inzultus éri. Isztambulban például mindig csak sofőrrel közlekedhetnek a modellek, és volt olyan eset, amikor kiderült: nagyon helyesen.

Kajdi Csaba egy olyan történetet mesél, amikor Isztambulban a sofőr lent várta a lányokat a kocsiban, egyikük valamiért visszaszaladt, mire egy helyi férfi utánament és molesztálni kezdte. A sofőr utánuk rohant és megmentette a lányt.

Olyan helyszínekre amúgy nem is küldenek lányokat, ahol esélyes lehet háború vagy terrortámadás. Izrael az egyetlen ország, ahol az elmúlt bő egy év ingadozó közbiztonsága ellenére dolgoznak néha. 

Más persze a helyzet, ha váratlanul történik valami: a párizsi mészárlás idején öt modelljük volt a városban, akiket még este felhívtak, hogy jól vannak-e és akarnak-e maradni. „Ha nem kiskorú a modell, ilyenkor rábízzuk a döntést” – magyarázza Kajdi. „Egyébként nem szeretem, de előfordul, hogy kiskorú modellt utaztatunk. Ilyenkor a szülő vállalja a felelősséget, a legtöbb esetben ő is megy vele, a szerződést is ő írja alá. Na, de honnan lehet tudni, hogy egy külföldi partnerügynökség megbízható? Világviszonylatban nem ismeri úgy egymást minden szereplő, mint az öt-hat megbízható ügynökségére korlátozódó magyar szcénában.

Mihalik Enikő magyar topmodell, akivel ma már a világ legnagyobbjai dolgoznak
Mihalik Enikő magyar topmodell, akivel ma már a világ legnagyobbjai dolgoznakVisage Models Hungary

„Mindig lenyomozható partnerügynökségekkel dolgozunk. Fölhívom a többi ügynökséget és megkérdezem, hogy hallottál az x.y. milánói ügynökségről?”. Erre szükség is van, mert Kajdi találkozott már olyan esettel, ahol egy olasz férfi tizenöt haverjának akart imponálni azzal, hogy egy vacsorán egy tizenhatéves lánnyal ül az asztalnál, és ezért kreált magának egy kamuügynökséget. 

Jobb, ha farmerban van, smink nélkül

És vajon vannak olyan magyar modellek, akik az utcára sem mehetnek ki sötét napszemüveg és a nyomukban loholó paparazzik nélkül, mint mondjuk Kate Moss, Giselle Bündchen vagy Adriana Lima (ők persze legalább annyira celebek már, mint modellek)?

Nos, hiába kis ország Magyarország, még az olyan topmodellek is eltűnhetnek a tömegben, mint Axente Vanessa vagy Palvin Barbara. A topmodellek ügyelnek is arra, hogy a hétköznapokban nem öltöznek feltűnően. „Mivel egy modell lány amúgy is szép, jobb, ha farmerban és pólóban van ilyenkor, smink nélkül és kócosan” – magyarázza Kajdi Csaba.

De ha fel is ismernek valakit, akkor sem jellemző, hogy a magyarok a nyakába ugrálnának. „Egyrészt nálunk nincs rajongói kultusz a modellek körül, másrészt az emberek nem is számítanak rájuk, ezért általában fel sem tűnnek. Plusz a magyar modellek a közéletben sem vesznek annyira részt, mint például Brazíliában vagy Olaszországban” – magyarázza az okokat Sztrányay Gigi. Az sem mellékes, hogy a média sem a valódi, sikeres divatmodelleket kapta fel, hanem inkább a férfiaknak szánt ún. szexi lapokban látható nőket. 

Külföldi munkáknál első a modell biztonsága - itt Szikszai Johanna topmodell egy fotózáson
Külföldi munkáknál első a modell biztonsága - itt Szikszai Johanna topmodell egy fotózásonVisage Models Hungary

Heidi Klum egyik lába értékesebb, mint a másik

Végül még egy érdekesség: különösen az amerikai sztárvilág köt nagy előszeretettel irtózatos összegű biztosítást egy-egy testrészre. Nos, ez nálunk még a topmodellek esetében sem jellemző, a szcéna ismerői szerint nincs is olyan magyar bank, aki ezt vállalná, a maximum szolgáltatás itthon a magas összegű általános balesetbiztosítás. Ezért mondjuk egy bal láb eurómilliós bebiztosításáig egészen Bécsig kellene elmennie annak, aki ilyenre vágyik. 

"Ez az egész csak pénzkérdés, és nekem kicsit morbid is” – mondja Kajdi, Sztrányay Gigi szerint pedig még nagyobb nyugat-európai modellek esetében sem jellemző ez a jelenség. Egyedül a német Heidi Klum híresült el azzal, hogy az egyik bebiztosított lába a rajta lévő sebhely miatt valamivel kevesebbet ér, mint a másik. 

Kik most a legjobb magyarok?

Akiket mindenki ismer: Axente Vanessa, Palvin Barbara, Mihalik Enikő, Nagy Andrea és Szikszai Johanna

Kevésbé ismert, de sikeres magyar modellek: Menyhért Alíz, Rajzák Kinga, Fodor Clarissa, Hegedűs Petra, Mink Olivia, Gáll Franciska

Oszd meg másokkal is!
Mustra