A Kult50 az új Ki kicsoda!

Tudod, kiktől virágzott 2016-ban a kultúránk? Hát persze, az Oscar-díjasainktól! De azért rajtuk kívül még volt pár ember, aki vásznon, színpadon, könyvben vagy egyéb módon felejthetetlent tett le az asztalra. Őket gyűjtötte egy kiadványba a Fidelio kiválasztott zsűrije, és jövőre újra választani fog ötven fontos művészt. Hogy megismerhesd őket, ha eddig nem ismerted volna.

A Fidelio szerkesztősége úgy vélte, hiánypótló kiadványban fogja ezentúl bemutatni minden évben a magyar kultúra legjelentősebb alakjait az elmúlt két évben nyújtott teljesítményük alapján. Ennek eredményeképpen született meg Kult50, A kultúra ötven arca című összefoglalójuk, amibe azok a színészek, zenészek, írók, képzőművészek és filmesek kerültek be, akiket a zsűri (Stuber Andrea, Veiszer Alinda, Winkler Nóra, Fáy Miklós, László Ferenc, Réz András és Zipernovszky Kornél) kiválasztott. 

DSC9853
Kaszás Tamás / Dívány

A zsűri számára fontos volt, hogy olyan arcok szerepeljenek a könyvben, akik nem (vagy nem feltétlenül csak) életművük miatt fértek fel az ötvenes listára, hanem azért is, mert az elmúlt másfél évben az illető képes volt-e olyasvalamit csinálni, amitől "egy pillanatra megállt az idő" és "nem volt más, csak az itt és most".

A valóságban ez azt jelenti, hogy az újság felében portrészerűen bemutatják az ötven művészt ábécé sorrendben és valóban elég változatosan. Alföldi Róbert éppen ugyanúgy szerepel közöttük, mint Kokas Katalin hegedűművész, Rakovszky Zsuzsa költőnő vagy Zányi Tamás hangmérnök, és Nemes Jeles László, valamint Deák Kristóf Oscar-díjai mellett Pintér Bélának és Zsótér Sándornak is jutott hely.    

A kiadványba a portrékat követően újságcikkek kerültek, ami nem meglepő, lévén a zsűri kivétel nélkül újságíróként is ismert szereplőkből állt, bár nem csak ők jegyzik a cikkeket, de általános véleményük megtalálható a lapban. Fáy Miklós természetesen az operák jelenlegi helyzetét taglalja, Réz András úgy beszél a magyar filmiparról, hogy közben egy egész politikai körképet ad, hátha majd évek múlva valaki nem emlékezne a CEU bezárására; de ad nekünk az újság tíz arcot a popkultúrából is, sőt minimál feminizmus és némi jazz és közbeszerzési pályázatok kritikái is megtalálhatóak a cikkek között. 

A Kult50 láthatóan próbál megfelelni a trendeknek, és teljesen élvezhető újság a strandon, ha valakit nem annyira érdekelnek a kereskedelmi tévék unalomig ismert arcainak fogyasztási szokásai, és az ezt túlharsogó médiák, viszont kíváncsi olyan arcokra, akik megpróbálnak tenni valamit, hogy a szórakozás minőségibb és egyben értékállóbb is legyen.

A KULT50 zsűrije - Réz András, László Ferenc, Zipernovszky Kornél, Fáy Miklós, Stuber Andrea, Veiszer Alinda, Winkler Nóra
A KULT50 zsűrije - Réz András, László Ferenc, Zipernovszky Kornél, Fáy Miklós, Stuber Andrea, Veiszer Alinda, Winkler NóraAknay Csaba / Fidelio

Bizonyos szereplők helye a listán természetesen megkérdőjelezhető (hisz nincs olyan lista, amivel mindenki elégedett lenen), mégis hellyel-közzel sikerült egy átfogó képet adni a jelenlegi mainstream kulturális arcokról, aki pedig nem fért már fel, remélhetőleg rajta lesz majd jövőre. Molnár Barbara főszerkesztő elmondása szerint ugyanis az a tervük, hogy a jövő nyár elején megjelenő példányban ötven olyan új személy kap helyet, akik ez alatt az egy év alatt nagyot dobnak hazánk kulturális életén. Neki legyen igaza. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek