Gryllus Dorka: „Nem is tudtam, hogy ennyire hiányzik a színház”

Színházi fellépései mellett arról is kérdezte a Színház.hu szerzője a színésznőt, vissza kíván-e térni Berlinbe, ahol a hazai szereplései mellett szintén szép filmes karriert futott be.

Szinte nincsen hazai film Gryllus Dorka nélkül, most éppen a Brazilok című M. Kiss Csaba-rendezésben van egy epizódszerepe. A színésznő mostanában újra látható színpadon is, méghozzá a Frida című előadás címszerepében, Duda Éva rendezésében, az Átrium Film-Színházban.

A Színház.hu interjúját szemlézzük.

Rég nem láthattunk színpadon. Azért volt ekkora a csend a színházzal kapcsolatban, mert egyszerűen nincs időd színpadra lépni a filmek mellett, vagy ez inkább a kisfiaddal töltött közös idő miatt volt?

Mindkettőnek szerepe van benne. A filmezés abból a szempontból egyszerűbb, hogy többnyire váratlanul találnak meg, rengeteg felkérést kapok mindössze néhány héttel a forgatás előtt. Ha be lennék táblázva színházilag, akkor nem tudnám őket elvállalni. Most ez a rendszer működik nálam, hiszen annak idején azért mentem ki Berlinbe, hogy filmezzek. A kettőt szinte lehetetlen összeegyeztetni, ráadásul egyáltalán nem családbarát dolog. Ha színház is lenne az életemben, soha nem lenne időm a fiamra. Mindezektől függetlenül most nagyon élveztem a Fridát, már olyan régen nem játszottam színházban. Nem is tudtam, hogy ennyire hiányzik!

Gryllus Dorka a Frida imázsképén
Gryllus Dorka a Frida imázsképénDömölky Dániel

A szerepet Gubik Petrával váltott szereposztásban játsszátok. Ilyenkor előfordul, hogy valamelyik főszereplőnek kevesebb ideje jut a próbára.

Most erről nem volt szó, nem éreztem, hogy kevés időm lett volna rá, bár az előadások összeegyeztetése, úgy látom, valóban nem megy könnyen. Régen az ensemble-rendszer működött a társulatoknál, most pedig projektek vannak, de nem úgy játszunk, mint mondjuk Angliában, ahol három hónapig megy a darab, aztán leveszik a műsorról. Nálunk a csapatban mindenki száz helyen játszik, így egy független előadásnál gyakran előfordul, hogy csak havi egyszer-kétszer tudják játszani az egyeztetések miatt. Remélem, azért sokat fog menni jövőre, amire van is esély, mert nagyon szereti a közönség.

Mivel mostanában inkább forgatsz muszáj megkérdeznem, hogy miben volt más ez a munka?

Sokkal több idő volt próbálni, ami persze érthető egy színházi előadásnál, csak már elszoktam tőle. Eleinte kifejezetten furcsa volt, hogy ennyi idő van kitalálni akár csak egyetlen jelenetet. Szuper volt, hogy sokkal több idő jutott a felkészülésre. Egy filmben sokkal többet készül az ember egyedül, és utána minden nap teljesíteni kell rögtön. A színházban nem kellett rögtön kész lennie a szerepnek. Jól esett, hogy együtt gondolkoztunk, próbáltunk, találtuk ki két hónapon keresztül egy csapattal.

Mindjárt jön a nyár, az nem pont erre való? Egy kellemes, nyár esti, jó értelemben vett hakni?

Valójában csak rajtam múlik, hogy mit vállalok el. De a nyáron ugyancsak forognak filmek, így inkább január-februárban színházaznék, amikor kevesebb film készül. Színházilag most erre az időszakra koncentrálok, persze már tervem is van.

Gryllus Dorka
Gryllus DorkaKaszás Tamás / Index

Korábban azt nyilatkoztad, hogy mostanában már inkább nem tervezel, mert azok sosem jönnek össze.

Lehet, de az inkább azokra a dolgokra vonatkozik, amit én találok ki. Ezt most nem én találtam ki, erre felkértek, úgyhogy van remény! (Nevet.) De erről még nem beszélhetek.

Ha érdekel a folytatás és az, hogy miért költözött haza Gryllus Dorka Berlinből, olvasd el az interjú folytatását a szinhaz.hu-n, ide kattintva!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek