Mi jön a nagy szerelem után?

Sákovics Diana könyvével nem utazást kapsz, hanem térképet: és ezzel bizony többre mész, ha az út a sajátod. Bonyolultnak hangzik? Pedig nagyon egyszerű: a Hol rontom el? című könyv nem a tipikus önsegítő kiadvány, épp ezért remekül rá tud világítani arra, hol akadtunk el és merre kéne továbbmenni. Könyvajánló következik.

A Hol rontom el?, ahogy a címe is mutatja, elsősorban felismeréseket ad. Nem önsegítő könyv, nem egyénre szabott pszichológusi ülés, ne is azt várd tőle, hogy elolvasod és minden jobb lesz. Azt várd tőle, hogy segítsen felismerni az elakadásaidat. Hogy kizökkentsen az önsajnálatból, a tehetetlen rágódásból, a másik hibáztatásának kényelméből. Olyan gondolatokat várj tőle, melyek elvezetnek oda, ahol dolgod van. Megmutatják, mit tehetsz meg magadért, a másikért, vagy a kapcsolatért. Nem utazást fogsz kapni, hanem térképet, ami megmutatja, hol vagy most, merre mehetsz, és milyen nehézségekre számíthatsz. Az út azonban a sajátod, neked kell megtenned.

3832399 5

Párkapcsolatokról tudományosan?

Cinikusan, szomorúan hangozhat, ha a nagy szerelem elsöprő erejében hiszel, ha a nagy Ő-re vársz, vagy őt keresed. A szerelmet tudományosan kutatni, az érzelmeket vegyületekké redukálni értelmetlen, lehangoló törekvés. Ilyet csak csalódott ember csinál. A szerelem annyi, mint megtanulni, hogy a másikkal csodálatos a szex – olvasod, és azt kérdezed, hogy írhat le ilyet valaki. Pedig a lényeg nem ez. És nem is az, hogy hihetsz-e az igaz szerelemben.

Sokkal fontosabb, hogy mit kezdesz vele. Mert nem maradtok évtizedekig a tengerparton ülve, és a naplemente sem tart ki addig. Higgy benne, mert nagyon fontos, hogy létezik a szerelem, de tudd, hogy abból egy kapcsolat lesz, és vigyázz rá. Ha érted, hogyan működnek a lelki folyamatok, hogy lehet a gyerekkori élményeidnek hatása a jelenre, a nyers biológiának az érzéseidre, látni fogod, mivel van dolgod, és azt is, mivel nincs. És akkor tudsz hova nyúlni, ha te sem érted teljesen magad.

Elejétől a végéig - mert bizony vége is lehet

Az írás szerkezete a párkapcsolatok alakulásának fázisait követve ível a társkereséstől a párrá alakuláson és a kapcsolat építésén át a szakításig, a szakítás utáni újrakezdésig. Úgy tűnhet, mindenkinek lesz egy aktuális kedvenc része, mégis el fogod olvasni végig. A jelen és a múlt szoros kapcsolata ugyanis már a legelejétől kristálytisztán ott van. Hogy a társkeresésben úgy vagy ott, ahogy a szakításból kijöttél, hogy a kapcsolatodat aszerint alakítod, amit korábban megtanultál. A szerelemről, a szexről, az intimitásról, az együttélésről, önmagadról. A szüleidtől, a korábbi kapcsolataidból, a barátaidtól. És egy sikeres kapcsolathoz ez az egyik legfontosabb tudás. Hogy meg tudd fogalmazni azt, hogy valójában mit is tanultál eddig. Ezt jelenti az önismeret.

Egy ponton túl azonban nem fogod jól látni magad. Azért nem, mert amit tanultál, az természetessé válik, abban gondolkozol, az alapján értelmezed mindazt, ami történik veled. Ezért egy könyv csak a felismerést tudja adni, azt az élményt, hogy talán mégsincs minden egészen úgy. És ezt a Hol rontom el? bőségesen hozza is. Korrektül és szakszerűen, mégis azon a nyelven, amit a hétköznapokban használunk. Olykor túlzottan is.

Meddő rágódás helyett új gondolatok

Pont elég közel hozza az írást az, hogy a szerző kerüli a szakzsargont és a latin nyelvet. Persze ha a lelki gondozás évszázadokon át működött az emberek saját nyelvén, a pszichológiának is ideje, hogy kibújjon az orvostudomány szoknyája alól. 

A néphagyomány szerint annak idején mindenkinek volt nótája. Egy olyan dal, amelyik valamilyen módon összecsengett az illető sorsával, kifejeződtek benne az ember érzései. A pszichológia nyelvén ezt önismereti témának mondjuk. Sákovics Diana könyve hol ad, hol elvesz, hol pedig épp csak belepiszkál a megszokott gondolkodásodba, a meddő rágódásba vagy tanácstalanságba. És ez épp elég ahhoz, hogy meghallj valamit a saját nótádból, ráláss a saját témádra, amit utána sokkalta könnyebb lesz kibontani, bármilyen formáját választod is ennek.

A könyvet a képre kattintva megvásárolhatod. 

Hol rontottam el megrendelö doboz cikkoldal
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.