Mellbimbókkal is lehet küzdeni a női szabadságjogokért

Mindennapos, hogy akár szolid családanyák fotóit (vagy akár fiókját is) törlik közösségi vagy fotómegosztó oldalak egyetlen szoptatós kép, v agy akár egyetlen festett mellbimbó miatt, miközben az teljesen elfogadott, ha egy férfi félmeztelen képet tölt fel magáról ilyen helyekre. Nem véletlen, hogy e kettős mérce megszüntetéséért már különböző mozgalmak és oldalak is küzdenek. Ilyen volt a női mellrákmegelőző önvizsgálatára buzdító kampány szőrös férfimellekkel, vagy félmeztelen nők fotóival, melyekkel kifejezetten az eltávolításra utaztak, és ilyen egy új, provokatív, a nők egyenjogúsítását célzó kampány, amelyekben nagyon trükkös módon pontosan a kriminalizált mellbimbók kapnak központi szerepet.

És a tízpontos kérdés: férfi vagy női mellbimbót lát? 

Pontosan erre, azaz az Instagram híresen szigorú moderálási elveinek kijátszására jött létre egy Instagram-oldal, ami rövid időn belül több mint hetvenezer követőt szerzett magának. A Genderless Nipples projekt keretében az Insta-felhasználók mellbimbókról készült, nagyon közeli fotókat pakolnak fel az oldalukra, és tényleg ember (vagy asszony, de legalábbis Instagram-cenzor) legyen a talpán, aki képes megállapítani ezekről, hogy férfi vagy női mellbimbó szerepel rajtuk – írja a Guardian.

Gender equality isn't a women's issue. It's a human issue. It affects all of us!

Genderless Nipples (@genderless_nipples) által közzétett fénykép,

A lap megkereste az Instagramot is az ügyben, de válaszul csak a szabályzatukat küldték vissza, ami szerint a meztelenkedés tiltott náluk, még akkor is, ha művészi vagy kreatív célokat szolgál. Kivételt csak a masztektómia után készült fotók, illetve a szoptatást ábrázoló fényképek jelentenek, bár már ezeket az enyhítéseket is csak nemrég, és komoly felháborodások után sikerült keresztülvinni a fotómegosztó oldal szabályzatán. 

A Genderless Nipples projektet egyébként három huszonéves New York-i diák indította azzal a céllal, hogy az Instagram változtasson alapelvein. A fotómegosztó oldal egyébként nemcsak a női mellbimbókat nem tűri meg, hanem a női testszőrzetről is hasonlóan vélekedik: 2016 januárjában az Instagram működésképtelenné tett egy ausztrál online magazin, a Sticks and Stones fiókját egy ott megjelent kép miatt, ahol a modellek szeméremszőrzete kilógott a fürdőruhájukból. Erre is reagált például két dizájner a Ta Ta Top márkanevű fürdőruhafelsőjükkel, ami testszínű, és egyetlen díszítőeleme van: mindkét háromszögön egy-egy mellbimbó.

Szabadságot a női mellbimbóknak!

Az Instagram egyébként közismerten ki van hegyezve a női mellbimbók ellen, emiatt indult már egy #FreeTheNipple kampány is 2012-ben, amihez azóta rengeteg civil és híresség is csatlakozott. A Free The Nipple csoport azt szeretné elérni, hogy a női melleket a Facebookon és az Instagramon is olyan természetességgel kezelje a világ, ahogyan a modelleknél vagy a filmsztároknál, a divatlapokban és a filmeken is teszik. Vagy épp a férfiak esetében.

A közösségi média oldalak jelenlegi szabályai szerint a női melleket, illetve a férfi és női elsődleges nemi szerveket ki kell takarni, ezek ugyanis pornográf tartalomnak minősülnek. Ezzel szemben gyilkosságot, késelést, vért és erőszakot bárki láthat ezeken a felületeken.

A női mellbimbó mint tabu

A meztelenség és a női mellbimbó kapcsán is fontos megemlíteni a tabu fogalmát, ezek a témák ugyanis erőteljes tabuként vannak bent a társadalmi köztudatban. A tabu általános definíciója a bármely emberi tevékenységre vagy szokásra kiterjedő erős társadalmi tiltás vagy tilalom. A társadalom általában kifogásolhatónak és elítélendőnek tartja, ha valaki megszegi a tabukat, deviáns viselkedésnek értékeli. Mindig az aktuális kor vallási és társadalmi szerkezete és elvárásai voltak azok, amelyek meghatározták a tabuk listáját.

A tabuk lehetnek társadalmi, vallási, szociológiai, vagy – akár mint Freudnál – pszichológiai tartalmúak. Sigmund Freud Totem és tabu című kötetében úgy definiálja a tabut megszegőket: „Az az ember, aki áthágta a tabut, azért lesz maga is tabuvá, mert megvan az a veszedelmes képessége, hogy másokat is abba a kísértésbe vigyen, hogy példáját kövessék. Irigységet ébreszt. Ő tehát csakugyan fertőző.” Freud szerint tehát a tabu alapja a tiltott cselekvés, amelyre a tudattalanban erős hajlandóság irányul. A tabu minden esetben a társadalom szokásaiból alakult ki és ahhoz igazodott, és ez nincsen másképpen a mai társadalmakban sem: a női mellbimbó a mai napig tabu, ezzel szemben a férfi mellbimbó látványa teljesen elfogadott.

Oszd meg másokkal is!
Mustra