Tilla képregényekről sztorizott, a Vízipók atyja életműdíjat kapott

12. alkalommal rendezték meg vasárnap Budapesten a tavaszi Képregényfesztivált, ami ugyan nem volt egy San Diego-i Comic Con-kaliberű geekbuli, de jelmezesek, celebek és árusító pultok közt kígyózó sorok azért itt is voltak. Délutánig 1700 képregényrajongó fordult meg a rendezvényen, ahová még Izraelből, Olaszországból és Finnországból is érkeztek híres alkotók. A magyar sztárvendég, Till Attila a Tiszta szívvel kulisszatitkairól mesélt, és itt osztották ki a hazai képregényipar Oscarjának számító Alfabéta-díjakat is.

A helyszín ezúttal is a Dürer Kert volt, ahol a jó idő miatt tényleg a kerti partik hangulatát idézték a ponyvák és napernyők alatt ejtőző, sörözgetve beszélgető képregényrajongók. Akik között a gyerekek legnagyobb örömére fáradhatatlan lelkesedéssel pózoltak egy-egy újabb családi fotó kedvéért a Kylo Rennek és női rohamosztagosnak(!) beöltözött, jelmezekben izzadó Star Wars-rajongók.

Tiszta szívvel a képregényekről

A legnagyobb érdeklődés egyértelműen Till Attila délben kezdődő előadását kísérte. A mozikban most futó (szerintünk nagyon szerethető) kerekesszékes gengszterfilmjében, a Tiszta szívvelben ugyanis a két fiatal főszereplő, Fenyvesi Zoltán és Fekete Ádám karaktere is nagy képregényrajongó. A forgatás kulisszatitkairól szóló kerekasztal-beszélgetésen az is kiderült, hogy Tilla tényleg magyar rajzolókat kért meg arra, hogy készítsék el a filmbéli képregényeket (plusz a filmvégi animált stáblistát). Gondot is okozott, hogy a profik eleinte nem tudták kellőképpen lebutítani a már kiforrott stílusukat a filmbéli karakterek kezdő képregényesekre jellemző, nyers próbálkozásainak szintjére.

De a rendező azt is nagyon fontosnak tartotta, hogy a történetbeli képregényrajongó srácok rajongása hiteles legyen. Így a forgatáson igazi képregényrajongók tettek úgy, mintha egy igazi képregényfesztiválon árusítanának és olvasgatnának igazi képregényeket. Tilla szerint ezt a zsizsegős, képregényfesztiválos hangulatot életszagúan visszaadni sokkal nehezebb filmes feladat, mint lövöldözős akciójelenetet forgatni.

A Tilla-szekció sikere egyértelműen azt jelzi, hogy a szervezőknek a közeljövőben is érdemes lesz egy-egy hazai hírességet meghívnia a fesztiválra, legitimálva ezzel a nagyobb nyilvánosság előtt a sokszor még ma is gyerekes hóbortnak tartott képregénykultúrát.

Zámbori Soma például biztos jókat tudna mesélni arról, milyen érzés évek óta Amerika kapitány állandó szinkronhangjának lenni, vagy hogy gyűjti-e a Marvel képregényeket, amióta minden évben új blockbusterrel jelentkezik a Disney. Az előző években egyébként Galla Miklós és Csöre Gábor voltak a vendégek, de biztos vagyok benne, hogy Réz András is tudna beszélni a képregényekről egy teljes órán át (ő ráadásul korábban rendszeres meghívott volt a Gödörben rendezett képregényfesztiválokon).

A magyar képregényipar Oscar-díjasai

Évek óta hagyomány, hogy a hazai képregényes szakma a tavaszi fesztiválon osztja ki a képregényipar Oscarjának számító Alfabéta-díjakat. Idén a Kép-regény kategóriában a japán mangák és a Mátyás királyos népmesék stílusát profin összeházasító 5 Pallos első része nyert, amit Molnár Gábor írt és rajzolt (a füzet az EpicLine sorozatban jelent meg).

A Kép-novella kategória győztese Csordás Dániel Idő kérdése című rövid képregénye volt, ami a Szépirodalmi Figyelő 2015/2-es számában jelent meg. A szerzőnek amúgy ez már a negyedik Alfabéta-díja - a mostani munkájához hasonló stílusú, önéletrajzi ihletésű, vicces-filozofikus képregényből pedig már egy egész blogra valót rajzolt az elmúlt években.

Az Alfabéta-díjak mellett a legendás Rejtő-képregények rajzolójáról, Korcsmáros Pálról elnevezett díjat is hagyományosan a tavaszi képregényfesztiválon kapja meg minden évben egy-egy olyan magyar alkotó, aki munkásságával elévülhetetlen érdemeket szerzett a képregénykiadás hazai történetében. Idén a díjat egy Korcsmáros Pálnál nem kevésbé legendás rajzoló, a Vízipók-rajzfilmek rendezője, Haui József kapta, aki olyan képregényekkel örvendeztette meg a '80-as évek ifjúságát, mint A kupolaváros titka vagy a Bucó, Szetti, Tacsi.

Bolhapiacba oltott közönségtalálkozó

Külföldi hírességek is voltak a fesztiválon: Vesa Kataistóval, a finn Arktinen Banaani kiadó vezetőjével Pertti Jarlával, a Cserep kapitány alkotójával, valamint a kétszeres Eisner-díjas izraeli rajzolónő, Rutu Modannal is volt kerekasztal-beszélgetés. Az idei év egyik legnagyobb durranásának szánt, népszerű olasz vámpírképregény, a Dampyr kiadója pedig Olaszországból repítette ide a fekete-fehér horrortörténetek egyik európai nagymesterét, Alessio Fortunato rajzolót.

A kalandos ponyvák szerelmesei a magyar nyelvű Dampyr feltámadásánál talán csak a legújabb Rejtő-albumot, A szőke ciklont várták jobban. És persze az idei év nagy meglepetését, a magyar Indiana Jonesként Afrikában Áts Ferivel és Bokával bandázó Kittenberger kalandjait.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek