Mássz bele Salvador Dalí fejébe!

Jean-François Millet 1859-ben festett, Angelus című műalkotását Salvador Dalí tette még híresebbé: 1935-ben készült el annak parafrázisával. A mű most újabb életre kelt, szó szerint: a virtuális valóságot megidéző Oculus Rift segítségével 360 fokos sétát tehetünk a festményben – írja a Wired.

A Goodby Silverstein & Partners által készített videó egyébként a floridai Dalí Múzeumban berendezett, Disney and Dalí: Architects of the Imagination című kiállításra készült. A Dreams of Dalí (Dalí álmai) anyag elején a festmény két központi alakját képező két óriási szoborral együtt találhatjuk magunkat a sivatagban, és a tény, hogy egyedül vagyunk a környezetben, még drámaibbá teszi az amúgy is nyomasztó festményt. 

A lenti videón is látható környezetet egyébként a játékfejlesztők módszereihez hasonlóan 3D-s modellezéssel, különböző világításokkal és textúrákkal alkották meg – ehhez társítottak egy navigációs rendszert. A készítőknek külön kihívást okozott még az is, hogy vajon miként festhettek a szobrok hátulról, és hogy mi is van mögöttük. Bár az eredeti festményen a két alak omladozó romként jelenik meg, lábaiknál kastélyszerű építmények, az egész jelenetet pedig a félhold sejtelmes fénye világítja be – ezzel szemben a videó nem csak ennek a képnek a bebarangolására készült, készítői szándékai szerint az eredeti festmény csak kapuként szolgál a festő képzeletének nem evilági tájaira. Így az sem meglepő, hogy többek között a Dalí más festményeiről ismerős, gigantikus, pálcikalábú elefántokba is belefuthatunk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek