4+1 film karácsonyra, ha már unja a Reszkessetek, betörőket

Nem is telhetne el a karácsonyi tévézés az orrvérzésig ismert Reszkessetek betörők összes része, a Beethoven-dinasztia, vagy a Dennis a komisz nélkül. Megértjük, ha már sikítófrászt kap a beharangozójuktól is, ezért összegyűjtöttünk pár olyan filmet, amik jól jöhetnek, ha valami olyasmitől kerülne karácsonyi hangulatba, ami klappol az ünnep hangulatához, de kevésbé elcsépelt. 

1. A Grincs (2000)

Valljuk be, az ünnepek alatt azért jó egy kicsit újra gyereknek lenni és mesefilmeket is bevállalni. Dr. Seuss 1957-es karácsonyi története generációk óta az egyik legnépszerűbb karácsonyi mese, Európában azonban a 2000-es megfilmesítéssel együtt se igazán lett része az ünnepi kultúrkínálatnak. Pedig tipikus karácsonyi történet, ami alatt nincs más dolgunk, mint gyerekként beleélni magunkat a mesébe, jókat nevetni és szaloncukrot enni.  A sztori egy hópehelyben létező városról szól, pontosabban az ott élő Who családról, akik nem túl különlegesek, kissé anyagiasak, de a maguk módján szimpatikusak – és imádják a Karácsonyt. Viszont van egy városban lakó szörny, a Grincs, aki önkéntes száműzetésben él a Kobakhegyen, egyáltalán nincs oda az ünnepekért, a karácsonyért pedig pláne nem. Ez a Grincs elhatározza, hogy mindenkorra véget vet ennek a nyálas ünnepnek, amiben csak úgy tobzódnak a város lakói. A Who család legkisebb tagja minden gonoszsága ellenére megsajnálja a szörnyet és áthívja magukhoz karácsonyi ebédre. Rosszul teszi, mert a Grincs egy az egyben ellopja a karácsonyt, és úgy tűnik, nem is áll szándékában visszaadni.

2. Karácsonyi ének (1984)

Nem titok, egyik kedvenc karácsonyi olvasmányunk Charles Dickens Karácsonyi ének című műve, amelynek az egyik leghitelesebb filmadaptációját, Clive Donner rendezését sajnos csak kevesen ismerik. Pedig a történet alapvetései örökérvényűek,  nem csak a gyerekek számára, hanem azoknak is, akik bőven betöltötték már a tizennyolcat, a harmincat vagy az annál is többet. 

A történet főszereplője Ebenezer Scrooge, a fösvény, lelketlen uzsorás, akiből hiányzik az empátia és szeretet leghalványabb szikrája is. Nem érdekli senki szenvedése, még saját unokaöccséé sem, akivel alig tartja a kapcsolatot, és a saját alkalmazottjáé sem, aki nagyon kevés pénzért, nagyon sokat dolgozik.

Karácsony előtt három szellem látogatja meg, három egymást követő éjjelen. Az első az elmúlt karácsonyok szellemeként mutatkozik be, ő Scrooge gyermekkorát idézi fel, azokat a múltbeli eseményeket, amelyek mogorva és gonoszkodó felnőtté tették. A második, a jelen karácsony szelleme megmutatja neki unokaöccse és családjának nélkülözésekkel töltött mindennapjait. A harmadik, a jövő karácsonyainak szelleme a legijesztőbb: ő azt mutatja meg Scrooge-nak, milyen lesz a jövő, ha nem változtat viselkedésén. A három szellem hatására Scrooge új emberként ébred fel Karácsony napján és elhatározza, hogy jóvá tesz mindent, ha még nem késő.

3. Csoda a 34. utcában (1947)

Reméljük szereti a klasszikusokat és a fekete-fehér filmeket, ugyanis a Csoda a 34. utcában című filmre mindkettő igaz, ráadásul illeszkedik a karácsonyi hangulathoz. A történet szerint egy áruház alkalmi Mikulása leissza magát a sárga földig és sürgősen találniuk kell helyette egy kevésbé illuminált Télapót, amit viszonylag gyorsan meg is lelnek egy éppen arra járó fehér szakállas, kedves bácsikában, aki egyébként tényleg úgy néz ki, minta ő lenne a megtestesült Télapó. A férfi - aki Kris Kringleként mutatkozik be - ráadásul mindenkit elbűvöl és a környezetében lévők úgy érzik újra betölti szívüket a karácsony meghitt hangulata. Egyedül az új Mikulás alkalmi főnöke, a kissé megkeseredett elvált, gyerekét egyedül nevelő Doris Walkert nem hatja meg az öreg ünnepi hangulata, sőt lánya sem lelkesedik a karácsonyi hangulatért. A végét most nem lőnénk le, de melegen ajánljuk, hogy nézze meg, szuper kedves film.

4. Az élet csodaszép (1946)

Még egy klasszikus, fekete-fehér film, amit sajnos valamiért ritkán vagy egyáltalán nem látni a tévék képernyőjén, pedig igazi kedves, karácsonyi történet.

Úgy tűnik George Bailey számára nem lesz fényes a karácsony este, ugyanis az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll, és úgy érzi, egyedüli menekülési útvonala az öngyilkosság. Az égben felfigyelnek kétségbeesésére és egy angyal azt kapja feladatául, hogy megmentse az elkeseredett férfit. Clarence, a mennybéli megmentő megmutatja neki, milyen sivár hellyé lett volna a város Bailey munkája nélkül, és rámutat persze arra is, hogy minden nehézség ellenére az élet tele van csupa jó dolgokkal. Például a karácsonnyal.

+ 1  egy ünnepi szomorkodás 1975-ből: A kis hableány

Azok számára, akik nem csak édesbúsan boldog végkicsengésű alkotásokat képesek feldolgozni az ünnepek alatt, ajánljuk ezt a gyönyörűen megrajzolt japán mesefilmet, amelynek különlegessége, hogy teljes mértékben ragaszkodik Andersen eredeti Kis hableány című történetéhez. Míg a Walt Disney-verziónak happy end a vége, addig az eredetiben Andersen nem éppen így zárta le a sellőlány szerelmes történetét, a japán alkotók pedig hűek maradtak ehhez. Olyannyira, hogy a mozitermekben hangos zokogásban törtek ki a gyerekek, amikor a végéhez ért a film, ezért egy idő után inkább le is vették műsorról, mondván nem túl gyerekbarát. Emlékeink szerint mi is boldogabban jöttünk a Walt Disney változatról, de felnőttként teljesen más élmény megnézni. Sírni amúgy ér, és valószínűleg fog is, akkor is, ha már rég kinőtt a gyerekkorból.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek