Elstartol a Magyar Klipszemle 01.

Úgy tűnik, életre hívnak egy olyan eseményt, ami végre keblére öleli a méltatlanul kevés figyelmet kapó hazai klipeket. A napokban elstartoló Magyar Klipszemléről az egyik ötletgazdát, Vida Verát faggattuk. Részletek a hajtás után!

De mi az a Magyar Klipszemle?

  • Magyar vonatkozású zenei videók első szakmai versenye. Magyarországon heti szinten több tucat videoklip készül, ami a legjobb esetben egy kiemelkedő online megtekintési szám elérésén kívül nem kap kellő figyelmet. A szervezők ezen szeretnének változtatni. Céljuk, hogy az alkotások művészi értékét kiemelve, nagy vásznon prezentálja a média, a szakma és a közönség számára. Másodlagos célja, hogy edukáljon és koncentráltan információkat továbbítson a szakmának, a zenészeknek, zenei menedzsereknek és kiadóknak egyaránt.

  • Az online nevezést, ami szeptember lezárult, ezt egy szeptemberi kétnapos rendezvény követi a Toldiban, ahol vetítések, zsűrizés, Q&A-ek, workshopok és parti várja a szakmát és a klipekre fogékony közönséget.

  • Az első szemle az elmúlt öt év klipjeire koncentrál, az ezután következők az aktuális év termését versenyeztetik majd. A 2010 előtti alkotásokat külön kategóriában versenyeznek.

  • A szervezők összesen 11 kategóriát állítottak fel, amelyek a következők. legjobb rendezés, vágás, koncepció, operatőr, zene, trash, nobudget, styling, 2010 előtti, animáció és látvány. Ezeknek lesznek kategória nyertesei és az összes közül kerül ki a legjobb klip.

  • Mikor?
    2015.09.17-18/Toldi Mozi

Mióta mocorog bennetek a Magyar Klipszemle ötlete?

Miki357 decemberben keresett meg az ötlettel. Akkor bevettük a buliba Manekot (Manek Gábor, a szerk.) és belőttünk egy tavaszi szemlét. Ez végül átcsúszott őszre és közben becsatlakozott Vermes Orsi is.

A feladatokat hogyan osztjátok fel egymás között?

Szerencsére ezek jól megoszlanak köztünk. Manek rendezvényszervez, Miki a szakmai vezető, Orsival pedig végezzük a piszkos munkát (nevet). Jó, most sarkítottam, de körvonalaiban így néz ki a munkamegosztás.

Az esemény elsődleges célja, hogy a magyar klipek kiemelt figyelmet kapjanak, de mik a hosszú távú terveitek?

Igen, az elsődleges cél, hogy ösztönözzük az alkotókat a klip készítésre. A legtöbb klip hosszú hetek munkája, ami sok esetben 99% hogy önkéntes munkából jön össze, ezért motiváció szempontjából kedvcsináló lehet a tudat, hogy nem csak a YouTube-ra alkotnak. Az ilyen típusú eseményeknek inkubáló hatása van az adott közegre, kvázi lendület adás, ami remélhetőleg tovább csorog majd a fiatal reklámosok, filmesek, zenészek közé. Arról, hogy milyen irányba lehet ezt tovább fejleszteni, több gondolatom is van. Ezek nyers víziók, amiket még nem nagyon részleteznék, de például kézenfekvő lenne elvinni különböző szakmai irányba (akár bevenni egy oldalágnak a fashion videót, vagy a zenei filmeket), valamint a jövőben jobban integrálni lehetne az internet társadalmat. Olyanokra gondolok, mint bevenni fan videókat, vagy akár a vlogosokra (videó bloggerek, a szerk.) szabni egy kategóriát és az ő modern kori népművészetüket is szélesvászonra vinni.

Hogy választottátok ki a zsűritagokat?

Legyen közte dinoszaurusz (Vágvölgyi), komolyan vehető operatőr (Dobos), olyan, aki tudja mi az Ask.fm (Ács), aki hallott kb. mindent az elmúlt tizenöt évben (Izil) és egy filmes közeggel is képben levő, kritikai attitűddel áldott, lehetőleg női szaki (Libor).

A zsűritagok

Ács Dani, a 444! újságírója

Dobos Tamás, operatőr

Libor Anita, az index.hu kultúra rovatvezetője

Vágvölgyi B. András, filmrendező

Izil, a Petőfi Rádió zenei szerkesztője

Milyen szempontok szerint értékelik a klipeket?

A kategóriák adják az értékelés gerincét, azokon belül pontoznak. Ez az objektív vonal. Emellett persze ott lesz a sokkal izgalmasabb, szubjektív, vetület is, hogy az alkotás, amit mi shortlistre juttattunk, az adott zsűrinek egyáltalán mennyire tetszik. Nekem már mindegyik klipért hasadni fog a szívem.

Hány klipet küldtek be?

872

Ebből a nem kevés klipből választottátok ki a shortlistet. Ezeket milyen rendszerben vetítitek a rendezvényen, hogyan képzeljük el a zsűrizés folyamatát?

Első nap 160 klipet vetítünk 90 perces blokkokban, ami után a zsűri kiválasztja a döntős ötvenet másnapra. Ezeket már kategóriákra bontva, 5x10-es felállásban vetítjük. A 2010 előttiek versenye külön lesz az indexen, ezeket majd a helyszínen második nap vetítjük le.


Könnyen állt össze a rendezvény, vagy voltak nehezítő tényezők?

A rendezvény maga kőkemény munka. Ettől függetlenül úgy gondolom, gördülékenyen ment. Egyetlen nehezítő tényező a pénz. Mondjuk erről is azt gondolom, hogy egyszer kell csinálni nagy tüzet és utána már sokkal egyszerűbb lesz szereznünk támogatókat.

Olvastam, hogy lesznek egyéb programok is, erről lehet tudni valami konkrétat is, mik lesznek ezek?

A vetítések alatt az előtérbe előadásokat és beszélgetéseket szervezünk. Ezek közt lesznek olyan agymenések, mint szubjektív magyar kliptörténelem Simon Bencéékkel, meg Balaton Method sztorizás Szimler Bálintékkal, de emellett figyelemfelkeltő, oktató jellegű előadásokat is tartunk, például szponzorációkról, szakemberi YouTube használatról. Ezeket a Zeneipari Hivatal diákjaival szervezzük.

Milyen látogatottságra számítotok szeptember 17-18-án?

Vannak visszajelzések a kezdeményezéssel kapcsolatban? 2300 ember jelölte eddig vissza a Facebook eseményünket. Tapasztalt rendezvényszervező vagyok, de most megsaccolni sem tudom, hogy ez élesben mit fog jelenteni.l Valószínűleg iszonyú teltház lesz a késődélutáni óráktól. Úgy veszem észre, hogy sokan beszélnek róla. Most, hogy értesítettük a versenyprogramba jutottakat, még inkább megmozdult a közeg.

Az ötletgazdák, akik egyben a szervezők is:

Csete Gábor/ Manek: a Toldi a Lärm, a Fogas programszervezője

Miki357: rendező, fotós, szervező, klipmágnás

Vermes Orsolya: popkulturális menedzser, programszervező

Vida Vera: buliszervező, bulihuligán

Oszd meg másokkal is!
Mustra