Tudta, mi járt Tim Burton fejében kisfiúként?

Egy több mint harminc évvel ezelőtti animációs rövidfilm terjeng az interneten, amit kivételesen tényleg érdemes végignézni. Azoknak legalábbis mindenképpen, akik kedvelik a korai Tim Burton műveket. A B-kategóriás szörnyfilmekért és horrorsztorikért gyerekkora óta rajongó rendező ugyanis egyik legnagyobb példaképével, Vincent Price-szal készítette el első stop motion technikával készült rövidfilmjét 1982-ben, mikor még a Disneynél tanulta a fázisrajzolást és karaktertervezést. Ez egyébként is termékeny időszak lehetett Burton karrierjében, hiszen a Vincenttel nagyjából egy időben pattant ki a fejéből a Karácsonyi lidércnyomás ötlete is.

Ez az önéletrajzi ihletésű báb-animációs film egy olyan kisfiúról szól, aki inkább egy sötét szobában fantáziálgat, Edgar Allan Poe-t olvas és Vincent Price-nak képzeli magát, ahelyett, hogy a többi gyerekkel rohangálna és biciklizne a játszótéren. A fekete-fehér kisfilm külön érdekessége, hogy az alkotás ténylegesen Vincent Price narrációjával készült el, de a rövid cím mégsem magára a színészre utal, hanem Vincent Malloy-ra, arra a hét éves kisfiúra, aki az elbeszélés szerint: „Mindig udvarias és azt teszi, amit mondanak neki, (...) korához képest figyelmes és kedves. Mégis szeretne inkább Vincent Price lenni” – mutatja be a sápadt arcú, bozontos hajú gyereket a karakteres hangú legenda.

Nem véletlen, hogy a kisfilmben látható fiúcska mennyire hasonlít a rendezőre vagy legalábbis annak gyermekkori énjére (és egy kicsit azért Ollókezű Edwardra is). A Vincent nevű kisfiú ugyanis erősen önéletrajzi ihletésű, a főhőshöz hasonlóan bálványként imádja Edgar Allan Poe hátborzongató mesterműveit, és Burton is hasonló álmokat szőtt hétéves korában, mint Vincent nevű karaktere.

Vincent Price nem csak Tim Burtonnek jelentett sokat

Vincent Price több mint száz filmben, színházi előadásban valamint televíziós- és rádióműsorban szerepet kapott, jellegzetes hangjával és horror- illetve sci-fi munkásságával hamar hírnevet szerzett magának a szakmában. Karrierjét a harmincas évek közepén karakterszínészként kezdte, majd később olyan alkotásokban tűnt fel, mint az 1958-as A légy, a Ház a Kísértet-hegyen vagy az 1963-as Holló. Nagyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy többször is helyet kapott a Sesame Street paródiáiban, sőt a „Vincent Twice,Vincent Twice” című epizódban éppen a Vincentben való alakítása előtt tisztelegtek a műsor készítői. A színészről a Simpsons „Sunday, Cruddy Sunday” című részben és egy Deep Purple számban is megemlékeztek már. A Yale Egyetemen tanult legendát elismert műgyűjtőként is számontartották Kaliforniában, ahol egy Művészeti Múzeumot is alapított. Price 1993-ban, 82 éves korában hunyt el Los Angelesben.

A Vincent című rajzfilm egy életen át tartó barátság kezdetét jelentette a rendező és példaképe között, olyannyira, hogy Price nyolc évvel később feltűnt a kilencvenes évek egyik legmeghatározóbb alkotásában, az Ollókezű Edwardban is. Sőt, a rendező az 1994-es Ed Woodról is azt nyilatkozta, hogy a történet megírása közben számos hasonlóságot vélt felfedezni Edward D. Wood Jr. és Lugosi Béla, valamint a közte és Price közt kialakult barátság között. Burton egyébként a Vincentnek köszönhetően szerzett magának hírnevet a szakmában, aminek hatására 1985-ben elkészíthette első nagyjátékfilmjét, a Pee Wee nagy kalandját, mely vitathatatlanul kihatott a későbbi munkáira is.

Tim Burton és Vincent Price az Ollókezű Edward forgatásán.
Tim Burton és Vincent Price az Ollókezű Edward forgatásán.Facebook / TheRedList
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek