Mácsai Pál nem akart Gabriel Byrne lenni

A hollywoodi interjútechnikákhoz hasonlóan nekünk is alig fél óra alatt volt lehetőségünk hét interjút elkészíteni az HBO Terápia című sorozatának főszereplőivel, alig pár órával a hivatalos díszbemutató előtt. Három asztalnál várták az újságírók kérdéseit a második évad főszereplői, kivéve Kurta Nikét, akinek sajnos előadása volt.

Láttatok más országban játszódó Terápiát már? Megnéztétek saját magatok külföldi verzióit?

Péterfy Bori: Csak belenéztem az amerikai, az izraelibe nem, pedig mondták, hogy nagyon jó az első évad. Találkoztam a saját karakteremmel is, de nem nagyon tetszett. Meg Palit is sokkal jobbnak látom, és ezt nem nyalásból mondom. (Orsolya új szereplő, a sorozatban kemény ügyvédnő szerepben lesz a Mácsai Pál által alakított Dargay páciense - a szerk.)

Máté Gábor: Én nem néztem meg. Nekem is mondták, hogy nagyon jó az izraeli, de nem érdekelt. Általában nem szoktam megnézni, hogy más hogyan játssza ugyanazt a szerepet, mert zavar. Úgy érzem nem szerencsés, hiszen akárhogyan befolyásolhat. Sőt, én saját magamat sem szoktam visszanézni. Pali többször visszanézte, amit csinált, de én már csak kabalából sem mentem oda. Régen amit megnéztem az rendre mindig rossz volt, amit meg nem, az jó... Sajnos belép egyfajta kontroll, bekerülnek olyan elemek, amik csak zavarják az alakítást, ha szabad ezt a kifejezést használnom... ( Ferenc, szintén új szereplő, pánikrohamos betege lesz hétfőnként Dargaynak - a szerk.)

Mácsai Pál: Felmentem a Youtube-ra, belenéztem a Gabriel Byrne főszereplésével játszott amerikai verzióba, de pár perc után elkapcsoltam. Nem azért, mert rossz lenne, sőt! De nem akartam, hogy befolyásoljon, mert ha ebbe a szerepbe beül – nyilván tudattalanul - az utánzásnak akár egy fuvallata, máris nagyon messze kerülök attól az esélytől, hogy őszinte legyek, hogy magamról beszéljek a filmben. Márpedig nekem ez volt az egész koncepcióm. (A Terápia 2. része egy évvel az első után folytatódik, Mácsai Pál, azaz Dargay András már legénylakásban praktizál - a szerk.)

Csákányi Eszter: Belenéztem, de nagyon hamar rájöttem annak a nőnek a titkára. Igazából csak kíváncsi voltam. Annak idején elképesztően komolyan készültem erre a kasztingra, nagyon akartam a szerepet. Két jelenetet küldtek el, és én voltam az egyetlen, aki a komolyabbat választotta. Olyan ruhában mentem, amit a figuráról gondoltam, egyetlen kikötésem volt, hogy csak a Mácsaival vagyok hajlandó próbafelvételt csinálni. Tudtam, amikor elkezdtük, hogy lehetetlen, hogy ne én játsszam ezt a nőt. Annyira más karakter, mint amit rólam gondolnak az emberek! (Ágnes már egy menő tetőtéri rendelőben fogadja majd péntekenként Dargay-t, hogy ő is ki tudja önteni a szívét valakinek - a szerk.)

Szamosi Zsófi: Láttam az amerikaiból az első és második évadot is, de már a forgatás után. Az izraeliből kicsi részleteket. (Ő Petra, aki az első évadban sikereltelenül próbálta meg rendbe tenni házasságát. Az új évadban a Nagy Zsolt karakterével közös gyereküket, Misit viszik Dargay-hoz - a szerk.)

Nagy Zsolt: Én tudatosan nem néztem. Nem érdekelt. (Tamást játssza, Petra volt férjét - szerk.)

Surányi Áron: Nekem anyukám mutatott egy fotót a külföldiről, és kiderült, hogy ő is Áron! (Első filmszerepe, Petra és Tamás fiát, Misit alakítja a sorozatban, aki szintén Dargaytól vár segítséget - a szerk.)

21-terapia2-141021-IMG 7845
Szécsi István / Velvet

Hogyha egyetlen dolgot kérdezhetnétek egy olyan pszichológustól, aki mindenre tudja a választ, mi lenne az?

Péterfy Bori: Ha ez Isten lenne, akkor azt kérdezném, hogy miért szenvednek a gyerekek. Egy pszichológustól meg talán azt, hogy miért képes az ember úgy leélni az életét, hogy nem mond ki nagyon fontos dolgokat. Hogy végignézzük simán a mellettünk levő embereknek bármilyen szenvedését.

Máté Gábor: Én az orvosi titoktartásról kérdezném. Szerintem egy pszichológus esetében ez nem ugyanarról szól, mint egy belgyógyász esetében. Arra célzok, hogy egy ember lelki problémája sokszor kihat a környezetére, és sok esetben talán a család is tudna rajta segíteni. El tudok képzelni olyan helyzetet, hogy miután elmond a páciens egy dolgot, a pszichológus felhívja a családját, és elárulja nekik, hogy mit kéne másképp csinálniuk, hogy azonnal megoldódjon a helyzet. Az is kiderülne, hogy hazudik-e a páciens.

Péterfy Bori: Igen, de akkor a pszichológus már belefolyna a család dolgaiba!

16-terapia2-141021-IMG 7800
Szécsi István / Velvet

Máté Gábor: Igen, de ugyanakkor meg az embernek sokszor az az érzése, hogy jobb lenne, ha belefolyna, hogy tudjon segíteni. Én ezt biztos, hogy megkérdezném tőle, és persze az is biztos, hogy ő tagadó választ adna... 

Nagy Zsolt:  Én azt kérdezném tőle, hogy mi értelme van reggel felkelni, és csinálni a dolgokat. 

Szamosi Zsófi:  Én meg nem kérdezném ezt meg, mert nem hiszem, hogy tudná rá a választ. Én nem gondolom, hogy egy pszichológus mindent tudó, vagy az élet nagy kérdéseire jobban tudhatja a választ, mint én, hiszen pont ugyanolyan problémái lehetnek...  

Nagy Zsolt: De most egy optimális helyzetről beszéltünk. Ha ez egy ilyen valami, akkor azt akarnám tudni, hogy mi értelme van ennek, mi az, amit csinálunk egymással és miért. Te mit kérdeznél Áron? 

Surányi Áron: Most kitaláltam, hogy azt, hogy miért van a gyerekek közt ez az állandó veszekedés! 

Szamosi Zsófi: Erre tudjuk a választ, mert ez sajnos felnőtt korban is megmarad.

Nagy Zsolt: De ha egyértelműen tudnánk a választ, akkor tudnánk rajta dolgozni, de nem tudjuk szerintem. Körülbelül tudjuk vagy inkább talán keressük...

22-terapia2-141021-IMG 7868
Szécsi István / Velvet

Mennyire volt terápia a forgatás számotokra? 

Péterfy Bori: Nekem gyerekkori dolgok nagyon élesen előjöttek, de nem gondolom, hogy terápiás jellegű volt. Szerencsére nekem most úgy érzem, nincs rá nagyon szükségem, de olyan családtagom, akinek szerintem lenne eszembe jutott forgatás közben. 

Máté Gábor: Nekem nem. Semennyire sem.

Alakíthattatok a szerepen, vagy mennyire kellett az eredeti izraeli koncepciónak megfelelni?

Péterfy Bori: Az én szerepemet nagyon átírták, még a forgatási napon is változott a karakter.

Máté Gábor: Sokat beszélgettünk róla, formáltuk. 

Szamosi Zsófi: Voltak jellemvonások, de amúgy mindenki saját magára formálta a szerepet. Az HBO sem akarta, hogy Zsolt vagy az én karakterem olyan legyen, mint amilyen az izraeliben volt. 

Nagy Zsolt: Annyira, hogy úgy tudom, az én karakterem az izraeli sorozatban valami rock and roll arc... Zenész.

Surányi Áron: Én csak ezt a képet láttam, de méreteiben hasonlítok az amerikai karakteremre!

09-terapia2-141021-IMG 7744
Szécsi István / Velvet

Jó pszichológus a Dargay?

Mácsai Pál: Nem hibátlan, nem korlátok nélkül való, de jó szakember. A túlzott involválódása, hirtelensége ellenére is. 

Csákányi Eszter: Nem követ el olyan hibákat, mint az első évadban, az biztos. 

Akkor lesz harmadik évad?

Csákányi Eszter: Nagyon sokan várják, nagyon nagy sikere volt, úgyhogy remélem. A sikere pedig abban rejlik, hogy egy olyan dolog felé nyit, amire eddig nem nagyon volt igény. Emberek vallanak benne egymásnak, el merik mondani a problémáikat, és ez sem nagyon volt jellemző a tévéképernyőn.

Mácsai Pál: Rebesgetik, de tényleg nem tudjuk. A figuráink olyan komoly krízishelyzetben vannak, ami egyenesen krimiszerű izgalmat ad a sorozatnak. Az adások ritmusa pedig azonos a terápia ritmusával. Ez így együtt csodásan eredeti találmány. A világ nem ugrik azonnal egy formátumra, csak akkor, ha működik.  

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra