Meghalt a világ leghíresebb magyar punkja, Tommy Ramone

A napokban elhunyt Tommy Ramone, a világ egyik első punkzenekarának, a Ramonesnak az utolsó életben lévő tagja. A magyar származású zenész Erdélyi Tamás néven született Budapesten, majd 1957-ben családjával az Egyesült Államokba emigrált- számol be a RollingStone.com az epevezetékrákban 65 évesen elhunyt bandatagról. Tommy Ramone nemcsak azért volt híres, mert a Ramones egyetlen magyar tagja volt, hanem mert egyben ő volt az egyetlen magyar zenész, aki bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé a Rock and Roll Hall of Fame múzeumba, ahol olyan legendák között kapott helyet, mint Elvis Presley, Chuck Berry vagy James Brown.

A Ramones alapító tagjai a hetvenes években
A Ramones alapító tagjai a hetvenes évekbenRoberta Bayley / Europress / Getty

Az 1974-ben alapított bandának nem ez az egyetlen elismerése, maradandó alkotásaik miatt vállveregetésben részesítette őket többek között a Rolling Stone magazin, aki Minden idők 50 legjobb előadójának listájára tette rá a zenekart. A Spin magazin pedig 2002-ben minden idők második legjobb zenekarának választotta a Ramonest, akiket akkor csak a Beatles előzött meg a sorban. 2011-ben ráadásul - jó punkhoz nem méltó módon - még Grammy életműdíjat is kaptak korszakalkotó munkásságukért.

Tommy Ramone és Henry Rollins 2012-ben
Tommy Ramone és Henry Rollins 2012-benJason Laveris / Europress / Getty

„Itt volt az ideje valami újat csinálni” – foglalta össze a zenekar indításának ötletét egy interjúban Tommy Ramone, aki négy évig volt az együttes tagja az izgalmas hetvenes években New Yorkban. Ekkoriban születtek az olyan háromakkordos örökzöldjeik, mint a „Blitzkrieg Bop”, az „I Wanna Be Sedated” vagy a „Sheena is a Punk Rocker”, melyekkel a kamaszos szorongást idéző dalszövegeik ellenére (vagy épp azért) számtalan későbbi zenekart befolyásoltak és inspiráltak.

Tommy Ramone (akkor még Erdélyi Tamás néven) egyébként már a hatvanas évek közepén, a Tangerine Puppetsben együtt zenélt a Ramones későbbi gitárosával, Johnny Ramone-nal (aki akkor még szintén csak simán a polgári nevén, John William Cummings néven futott), majd 1970-ben hangmérnök asszisztensként tevékenykedett Jimi Hendrix Band of Gypsys című albumán. A Ramonesban eredetileg csak menedzserként akart közreműködni, de végül a zenekar dobosa lett, mivel azt a feladatkört senki más nem vállalta. Erdélyi 1974 és 1978 közt volt a banda dobosa, három felejthetetlen albumot játszott fel velük: a Ramones, Leave Homes valamint a Rocket to Russia című lemezeket, majd tényleg producerként folytatta karrierjét a zenekarban. Így részt vett a Road to Ruin illetve az 1984-es Too Tought to Die című album munkálataiban is, valamit ő írta az 'I Wanna Be Your Boyfriend” és a „Blitzkrieg Bop” című slágereket is, melyekkel az első időszakban a New York-i CBGB klubban találtak lelkes közönségre.

Az eredeti Ramones hivatalosan 1996-ban oszlott fel. Nem sokkal később, 2001-ben Joey Ramone bejelentette, hogy limfómát diagnosztizáltak nála, majd még abban az évben meg is halt. Őt Dee Dee követte a sorban, aki a következő évben hunyt el kábítószer-túladagolásban, majd 2004-ben Johnny Ramone halt meg prosztatarákban.

„Miután Joey elment, sokkot kaptam. Dee Dee halála teljesen váratlanul ért, Johnny betegségét pedig, bár előre tudtuk, halálát mégis hosszú gyász követte” – mondta a producerként is elismert Erdélyi Tamás a Rolling Stone magazinnak 2009-ban.

Erdélyi feleségével, Cladia Tiennannel és közös bluegrass folkbandájukkal később is turnézott, a Ramones tagjaként hivatalosan 2004-ben lépett utoljára színpadra, méghozzá egy Ramones Beat Down On Cancer rendezvényen. A megszállottabb magyar Ramones rajongók pedig 2008-ban egy szám erejéig a budapesti Zöld Pardonban is találkozhattak a magyar származású legendával.

Fotó: Facebook / CBGB-OMFUG
Facebook / CBGB-OMFUG

Bár az utóbbi időszakban újra menő lett punknak öltözni, és laza szülőként mini Ramones pólóban tologatni a gyerekeket a játszótér körül, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden ilyen hobbipunk tisztában is van a Ramones által életrekeltett „I don't want to” életformával, vagy az ezzel járó örökös durcás lázadással.

A Ramones és más, hetvenes években bandát alapító punkok első lépéseit a 1973-ban nyitott CBGB klub alapítója, Hilly Kristal egyengette. A klubról, a benne zajló világmegváltó pillanatokról két film is született, az 1976-os Blank Generation talán azért nem sikerült olyan jól, mert túl korán, 1976-ban jött ki, de feltűnik benne a Ramoneson kívül többek között a Talking Heads, a Television, Iggy Pop, Blondie, Pattie Smith, a New York Dolls valamint Richard Hell is. A kultikussá vált kocsmáról és annak popkulturális jelentőségéről pedig 2013-ban Randall Miller forgatott egy filmet CBGB címmel, mely szintén felidézi a Ramones kezdeti éveit és tiszteleg azelőtt, ahogyan a bandának és rajongótáborának sikerült megváltoztatnia generációja gondolkodásmódját.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra