Ez a bicajosok, a filmbuzik, meg az újrakezdő örmények hete lesz!

Május 8. Csütörtök

Ha csütörtök, akkor Heti Kimenő, megint egy rakás programmal, hogy legyen miből csemegézni. De mindenekelőtt szólunk, hogy ma a Bringázz a Munkába! kampány keretében az ország 40 pontján bringásreggelivel várják a Magyar Kerékpáros Klub önkéntesei a reggel biciklivel munkába/iskolába indulókat. Délután pedig, ha végzett napi teendőivel, akkor meg nézzen el a Trafiqba, ahol Budapest Calling Monkey Safari lesz, azaz szafarizhatnak a deephouse dzsungelében a Monkey Safari idegenvezetésével. Buli előttre meg ott a művelődés, hiszen az Urániában ma kezdődnek a Moszfilm napok, 11-éig új es klasszikus orosz filmeket lehet megnézni dögivel. Ha kicsit lazábbra venné, nézze meg a Budapesti Anarchista Színház Zöld Szofi című előadását a Hátsó Kapuban, utána még simán el tud menni a Roham Bárba a Judment Night Volume2-re is, ahol Az ítélet éjszakája című film zenéjét játsszák el élőben hazai előadók, a bevételből meg jófej módon jótékonykodni fognak. Erre számítsanak:

  

Május 9. Péntek

Bírjuk ki józanul pétek estig vagy ne, de ha muszáj, akkor lesz alkalom mulatozni az Ív&Candy giccsbálja után is a Holdudvarban. A vetítésen megszűrt káosz tárul elénk, ígérik a szervezők, ne habozzunk hát. Ha ennél kicsit hagyományosabb értelemben véve bulizna, akkor önnek a Toldiban lesz a helye, az "Egy tonna bakelit (Our Vinyl Weighs a Ton) egész estés dokumentumfilmen a Los Angeles-i székhelyű avantgárd hiphop lemezkiadóról. "Ritka koncertfelvételek, eddig sohasem látott archív anyagok, belső körből származó videók és képek, illetve a Stones Throw-t meghatározó művészekkel (pl. Peanut Butter Wolf, Madlib) készített mélyinterjúk alkotják a film sűrű szövetét." Ez is a kedden kezdődött BUDOKU Budapesti Dokumentumfilm Fesztivál keretében látható ám, és van ott még sok más is, amit érdemes megnézni, 11-ig akár minden napra jut!

Május 10. Szombat

Az A38-on melegen ajánljuk a Kozmoszt és az FDTF-et (From Dawn To Fall), mert nincs kifogás, ma már tényleg szórakozni kell. Ha annyira mégsem hozza lázba a punk és az indie, akkor újra a Toldit javasoljuk, ahol Toldi Expat Kicks lesz, ami most kábé azt jelenti, hogy az itt élő külföldi haverokból verbuválódott dj-k fognak zenélni. És persze ez a program is a múlt héten már ajánlott Budoku Filmfesztiválhoz kötődik, ha nem is szervesen.

Kozmosz
KozmoszFotó: Facebook / Kozmosz

Május 11. Vasárnap

Vasárnapi költészet rovatunkban József Attilát és a KékSzobaHall produkció előadását, a Szólt az embert ajánljuk, mivel Jordán Tamás és Sebő Ferenc a költő gondolatait tolmácsolják prózában és dalban. Ez az előadás – ahogy Jordán Tamás a bevezetőjében el szokta mondani – tulajdonképpen beszélgetés a hallgatóság és az előadók között, és még akkor is párbeszéd, ha a közönség (feltételezhetően) nem mond semmit. 

Jordán Tamás
Jordán TamásFotó: Rózsavölgyi Szalon

Május 12. Hétfő

Csákányi Eszter önálló estje remek hétfői randiprogram, mondjuk ha elmúltunk harminc évesek. Az Akit az istenek szeretnek jó hangulatú előadás, ami a nőiség és öregedés témáját járja körül. A színésznő azt mondja, hogy magáról és a női lélek megannyi arcáról mesél ebben az estben, és tényleg, egy nagyon őszinte másfél órát kaphatunk a művésznőből (kritikánk az előadásról itt).

6M6C2551
Fotó: Takács Attila

Május 13. Kedd

Ez a mostani a Toldi hete, de teljes joggal: épp csak végetért a BUDOKU, már kezdődik és tizennyolcadikáig tart a Japán Filmhét lesz, ráadásul ingyenesen. Mindig mondjuk, hogy ezek a japánok tudnak valamit. Mondjuk a filmek japánul vagy angolul, felirattal vagy alámondással mennek, de a "válogatásba bekerült hat film a műfajok széles spektrumát fedi le, a második világháborús hátország társadalmi hátterét feldolgozó történelmi drámától kezdve az introspektív road movie-n keresztül a gyerekek számára készült vidám számítógépes rajzfilmig", szóval egy misét mindenképp megér.

platina
Fotó: jfbp.org.hu

Május 14. Szerda

Hiányzott már a Deti Picasso? Az örmény testvérpár, Gaya és Aren Arutyunyan három éve beszüntették a zenekar működését (addig is Wattican Punk Ballet néven élték ki magukat), de most újraindítják az örmény etnorockot. Az A38-on lehet tanúja a feltámadásnak, ahol vadiúj, akusztikus műsort ígérnek, és "a teljesen új, örmény népzenei gyökerekből építkező szerzemények mellett egy pár régi klasszikus szám is elhangzik".Előttük Kézdy Luca áll a színpadra egy szál hegedűvel, de megoldja:

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.