Ralph Fiennes, a kegyetlen Dickens és a láthatatlan szerető

A történelmi személyiségek életét feldolgozó, általában kosztümös filmek sikere szinte mindig garantált, talán ezért is dönthetett úgy Ralph Fiennes, hogy második rendezésében egy ízig-vérig angolhoz nyúl. Shakespeare Coriolanusa után a híres angol regényíró, Charles Dickens életének izgalmas mozzanatait dolgozta fel a Titokzatos szerető című életrajzi drámában. És miközben rendezett, a főszerepet is eljátszotta.

A viktoriánus Angliában járunk, Charles Dickens (Ralph Fiennes) ünnepelt író, 10 gyerek apja. Épp az egyik darabját próbálják, amikor összeismerkedik a bájos, 18 éves Nelly Ternannal (Felicity Jones), aki édesanyjával és két nővérével együtt szórakoztatja a nagyérdeműt. A kapcsolatból szerelem lesz, Dickens megőrül a fiatal lányért. Nelly anyja beleegyezik a kapcsolatba, így Dickens szabadon jár-kel a házban. A félrelépés hamar kitudódik és kirobban a botrány, a híres író pedig elköltözik feleségétől (Joanna Scanlan) és gyerekeiktől. Szeretőjének személyét azonban továbbra is titokban kell tartania.

Az angol cím jobban kifejezi, amit Nellynek át kell élnie, de valószínűleg senki nem ülne be egy olyan filmre, aminek A láthatatlan nő a címe. A fiatal lány sorsára már az első jelentből következtethetünk, amiben a csupafeketét viselő Nelly Ternant magányosan sétál a tengerparton. Aztán visszaugrunk az időben, és megtudjuk, hogyan ismerkedett meg Dickenssel.

Claire Tomalin Charles Dickens élete című könyvét Abi Morgan ( A Vaslady, Shame- Szégyentelen) forgatókönyvíró ültette át filmre, aki, úgy tűnik, igyekezett alaposan kigyomlálni a műből, hogy mennyire egoista lehetett a híres író. Pedig Dickens nemcsak a feleségét, hanem tíz gyerekét is hátrahagyta, így rohan a fiatal szerető karjaiba. A főszerepet játszó Fiennes a filmben minden mondatot úgy ejt ki a száján, mintha a regényéből olvasná, a lány meg csak pillog, és látszik, hogy igazi hősnek látja az írót, olyannak, akire csak felnézni lehet. Aztán Dickens kegyetlenségére is fény derül, amikor összeereszti szeretőjét és feleségét. A két nő pedig emelt fővel tűri a megaláztatást.

A film jól működik, de annyira arra koncentráltak, hogy bemutassák a viktoriánus kor hangulatát és Dickens titkos kapcsolatát, hogy közben elfeledkeztek néhány dologról, például a mellékszereplőkről. Pedig Joanna Scanlan tökéletesen alakítja az öregedő és elhízott feleséget, aki rémülten rántja be az ajtót, amikor úgy nyit rá az ura, hogy közben ő meztelen. És nem hangsúlyozzák eléggé Dickens barátjának karakterét sem, pedig végig részese a történéseknek.

Ugyanakkor a vidéki Anglia álmosító atmoszféráját sikerült úgy elkapniuk, hogy csak arra riadunk fel, amikor kisiklik a vonat, amin a főszereplők utaznak. Szóval köszönjük az operatőrnek és a díszleteseknek, és egyúttal szomorúak vagyunk, amiért nem tudtunk abból kilépni, hogy egy szépen megkomponált, az izgalmakat csak távolról figyelő előadás nézői vagyunk.

Titokzatos szerető (The InvisibleWoman)

Országos bemutató: 2014.02.20. - 111 perc

Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Oszd meg másokkal is!
Mustra