6 érv, hogy elnézzen a miskolci CineFest filmfesztiválra

Az utóbbi évek legnagyobb és legfontosabb hazai filmfesztiváljává nőtte ki magát a miskolci CineFest, ahol egyre gyakrabban olyan filmeket is vetítenek, amik nem kerülnek hazai forgalmazásba. Összeszedtünk ezek közül néhányat, amelyekért érdemes lehet elutazni Miskolcra. Akad köztük, aminek lesz magyar forgalmazója, így később moziban is pótolhatja, aki lemaradt volna róla, van olyan is, amit könnyen be lehet szerezni az internetről, ettől függetlenül most mindenképp érdemes lehet mellette lötyögni egy kicsit a városban. A fesztiválnak egyébként is mindig király hangulata van, napközben pedig el lehet menni mondjuk Lillafüredre pisztrángozni, barlangot nézni, hétvégén pedig Diósgyőr-meccsre, ha jól jön ki a lépés.

Don Jon

A filmet hamarosan mozikban is vetíteni fogják, viszont ha összekapcsolja a filmnézést az eddig felsorolt programokkal, akkor tuti remekül fog szórakozni. Joseph Gordon-Levitt nemcsak egy pornófüggő szépfiút alakít a filmben, hanem ő írta a forgatókönyvet, sőt ő is rendezte a Don Jont. Ígéretes vígjátéknak tűnik, ami a végzet asszonyaként felbukkanó Scarlett Johansson kissé lefagyott karrierjén is lendíthet egy kicsit, és az is kiderülhet, képes-e dögösségben felülmúlni a Match Pointban alakított szeretőt. Mi szorítunk, nagyon kell már egy jó vígjáték!

Világvége

Sokáig úgy volt, hogy ezt a filmet csak a CineFesten lehet majd látni, de szerencsére bevállalta egy forgalmazó, úgyhogy később mindenkinek lehet majd hozzá szerencséje. A filmet Edgar Wright rendezte, és korábbi két filmjét, a Haláli hullák hajnala és a Vaskabát kettősét egészíti ki ezzel elvileg trilógiává. A történet szerint néhány egykori haver összeáll, hogy megcsinálják azt a tizenkét kocsmás túrát, amibe fiatalon belebuktak, csakhogy közben megkezdődik a világvége. Ha csak feleolyan vicces lesz, mint a Haláli hullák hajnala, akkor már megérte.

Iron Sky: rendezői változat

A filmet eredetileg tavaly mutatták be, egyik érdekessége, hogy egy közösségi oldalon szedték össze a pénzt, hogy befejezzék. Ez most a kiegészített változat. A kritikák nem voltak teljesen elragadtatva tőle, ettől függetlenül az Iron Sky olyan film, amit minden filmrajongónak érdemes megnéznie. Egyrészt, mert finn, tudják, innen jön Aki Kaurismaki, úgyhogy a bizarr humor garantált. Másrészt, mert ez a finn filmtörténet eddigi legnagyobb költségvetésű filmje. Harmadrészt, mert mindezek ellenére moziban többet az életben nem lehet majd látni, pedig baromi látványos (holott elvileg fapados az egész). A történet: a II. világháborús nácik a Hold túloldalán pecóztak eddig, de most át akarják venni az irányítást a Föld felett

Frances Ha

Hajjaj, egy huszonéves lány fekete-fehérben csetlik-botlik New Yorkban - hát ez nem hangzik túl izgalmasan. Pedig a Frances Ha elég szórakoztatóan mesél a 2000-es évek tengődő, álmodozó fiatalságáról. Frances bensőséges kapcsolatot ápol a barátnőjével, ám lába alól egyszerre kicsúszik a talaj, amikor az összeköltözik a barátjával. Noah Baumbach rendezőt tartják az egyik legjobb független filmesnek, hasonló gunyorossággal nyúl a karakterekhez, mint például Woody Allen. A filmet sikerrel vetítették Berlinben és Karlovy Varyban is.

Fiatal és gyönyörű

Oké, erről a filmről mi is legfejlebb csak olvastunk, viszont mindenhol rajongtak érte. Rendezője, Francois Ozon úgy tűnik, hű maradt polgárpukkasztó énjéhez: a történet egy gyönyörű, fiatal lányról szól, aki rájön, hogy milyen könnyen áruba bocsájthatja a szépségét, úgyhogy a szüzessége elvesztése után lendületből luxuskurvának is áll. A kritikák és beszámolók szerint viszont a film ahelyett, hogy fárasztó szenvedésből és szemforgatásból állna, egész könnyedre sikerült. A főszerepet játszó Marine Vacth pedig kétségtelenül gyönyörű, mondjuk úgy nem nehéz, ha eredetileg modell valaki. Cannes-ban tartottak tőle, hogy a végeredmény baromi öncélú lesz, de ott is kellemesen csalódott mindenki, szóval ön is adhat neki egy esélyt.

Adele élete

Eddig sajnos rohadt messze voltunk ettől a filmtől is, pedig ha tényleg hasonlít a kortárs román filmekhez, akkor rossz nem lehet. A Cannes-i mezőnyből állítólag magasan kiemelkedett - nem csoda hát, ha meg is nyerte az Arany Pálmát, és még egy csomó másik díjat is. Az Adele élete elvileg annyiról szól, hogy egy kamasz lány elkezd járni egy másik kamasz lánnyal, és közben persze különböző nehézségekkel kell szembenézniük. Gyakorlatilag meg arról, hogy milyen egy szerelem, és milyen az élet közben, majd utána. A kritikák kiemelik, hogy nagyon életszagú film, ami elég csalóka, kis mennyiségben viszont biztos nagyot tud ütni. Rendezője, a tunéziai származásu Abdellatif Kechiche filmjeiből egyébként retrospektív válogatást is vetítenek a fesztiválon.

Oszd meg másokkal is!
Mustra