Thália nyaral, de a város nem alszik

Június 13. Csütörtök

Ha már eleget katasztrófaturistáskodtak, akkor újra itt az ideje, hogy adjunk egyet a kultúrának, amire szerencsére bőven van esély a héten, annak ellenére is, hogy lassan nyári szünetre mennek a színházak. A Katona József Színház nem csak a Katona harmincadik, jubileumi szezonját búcsúztatja, de minden színházszeretőt vár, hiszen több budapesti társulat színészei együtt lépnek fel a színház előcsarnokában. Este 8-tól színházi rap-folyam indul Máthé Zsolt, Vajda Milán (Örkény Színház), Péter Kata (Vígszínház), Kiss Diána Magdolna (HOPPart), valamint Dankó István, Ötvös András és Vajdai Vilmos (Katona József Színház) részvételével. Az este képi világáról László Zsuzsi gondoskodik, a dj-pult mögött Vajdai Vilmos áll. A színházi rap-folyam után karaoke-show és éjfélig tartó zenés-táncos mulatság várja az érdeklődőket.

920567 10152825654515384 901382456 o
Katona József Színház / Facebook

Június 14. Péntek

A hét utolsó munkanapjára, és az esti bulik előtti unalmas órákra a Nyitott Műhely programját ajánljuk, ahol Jacques Rivette Merry-Go-Round című 1978-as filmjét vetítik, hazánkban először magyar felirattal. A főszerepet Maria Schneider és egy pornószínész, Joe Dallesandro játssza, de ez nehogy elrémítsen bárkit, sőt!

Június 15. Szombat

Most, hogy végre nem fog kelleni úszni, ha az A38-ra menne, már pénteken megnyitják a kapukat. Ezt igen jól teszik, szombatra meg aztán még több szuper programmal is kedveskednek az afro beatre fogékonyaknak. Először a neosoul énekesnő-rapperlány, Akua Naru lép fel fél nyolctól, őt a műfajban kultikusnak számító Tinariwen tagjai által alapított, sivatagi bluest játszó Terakaft követi és ha ez még nem lenne elég, akkor este tizenegytől Pachanga Boys áll a színpadra, akik arról híresek, hogy kiválóan egyensúlyoznak a mulatós, az okos és a vicces techno határán. Ők együtt zúznak majd ezen az estén a Crimson-Chrom-mal és a Bergi-Sirmo-val.

Június 16. Vasárnap

Délután négytől este tízig mindenképp a Müpában a helye, pláne ha szereti Wagnert. Ha lemaradt a június kilencedikei előadásról, akkor ugyanis ma megnézheti a Budapesti Wagner Napok keretében a Lohengrint. A címszerepben Kovácsházi István lép fel, Elzát a bécsi Állami Operaház Wagner-sztárja, Riccarda Merberth alakítja. Anton Keremidtchiev Telramundként debütál, Ortrudot ezen az estén a berlini Operaház énekesnője, Michaela Schuster játssza. Az est karmestere Vajda Gergely.

Június 17. Hétfő

Fesztiválokban amúgy sincs nagy hiány mostanában, ehhez teszi hozzá a magáét az Akvárium Klub is a hét első két napján. Brék Fesztivál címen két tucatnyi fellépőt mozgat meg a két napos programsorozaton, ma Takáts Esztertől, az Anima Sound Systemen és Kiss Erzsin át egészen Soerii és Poolekig, hogy a tíztől kezdődő dj parádéról már ne is beszéljünk.

brek
akvariumklub.hu

Június 18. Kedd

Június 15-én nyílt az Abigail Galériában a Válogatás 10 művész hagyatékából elnevezésű kiállítás. Híres huszadik századi magyar művészek, azaz Aba-Novák Vilmos, Bán Béla, Bíró Antal, Borsos Miklós, Bozsó János, Kádár Béla, Klie Zoltán, Gy. Molnár István, Neuhaus Ervin, Róna Emy és Szalay Lajos hagyatékaiból válogatott képekkel készült galéria, ahol a papír alapú egyedi munkák között igazi kuriózumokkal is találkozhat majd a közönség.

Június 19. Szerda

Végül, de nem utolsó sorban egy győri programot ajánlunk, nem feltétlenül mára, hiszen már két napja tart a IX. Magyar Táncfesztivál. A vasárnapig tartó eseményen a hazai vezető együttesek idén is számos premier darabbal képviseltetik magukat. A műfaj széles palettája mutatkozik be hét napon keresztül a klasszikus és kortárs stílusoktól kezdve, a néptánc, a társas- és élménytáncon át, a mindenki által befogadható és követhető városi folklórig. A délután bábszínházat követően ma balettelőadást láthatnak, a Magyar Táncművészeti Főiskola előadásában Vivaldi – Bach – Andrea Merlo: L’estro armonico című művét.

Mustra