A hét, amikor a külföldi is jól jár

Február 28. Csütörtök

Bár a múlt héten már említettük a Frankofón Fesztivált, most ki kell emeljük az ennek keretében megrendezett  A svájci képregény/ A képek csúcstalálkozója című kiállítást, ami tíz svájci képregényrajzoló munkáit mutatja be. Hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, a rajongóknak eláruljuk, a bemutatóra is két irányból érkeztek munkák: David Boller, Matthias Gnehm, Sambal Oelek (Andreas Müller) Thomas Ott és Anna Sommer alkotásai képviselik a Zürich központú német svájci alkotókat, míg a Genf központú francia svájci művészeket Cosey (Bernard Cosendai), Derib (Claude de Ribaupierre), Frederik Peeters, Tom Tirabosco és Zep (Philippe Chappuis) művei reprezentálják.

kepreg
Fotó: karton.hu

Március 1. Péntek

Mégis csak az Erkel Színház nyit ma újra, erről mindenképp meg kell emlékezni valamilyen formában, már ha vannak emlékeink a régi épületről. Nekem speciel, hogy Bánk Bán történetét többször is volt szerencsém látni, és a lépcsőn is végigcsúsztam hason, szóval, ha másért nem, nosztalgiából biztosan sokak kíváncsiak rá, mi folyik ott. Most belehúz a felújított épület, tavasszal 81 előadással örülnek reneszánszuknak, ennek első darabja a Pas de trois13 lesz ma este. Aki érzi, örüljön hát Erkelékkel a márciusnak!

Március 2. Szombat

Jó, nem mindenki bírja az ilyesmit, de nem lehet mindig csak színházba meg moziba rohangálni, szóval itt van ez az össznépi fürdőzés a Lukácsban. Aki nem ódzkodik az ilyesmitől, szaladhat is a Magic Bath nevű bulira, ami most indul, és május végéig minden szombaton jelentkezik majd. A lényege végülis, hogy be lehet rúgni, szól a zene, meg hogy ázol a felújított fürdőben. Nem, valójában sokkal többről van szó, hiszen azt ígérik, hogy az élménymedence masszázs-sugarainak relaxáló hatása van, valamint hogy a gőzölgő szabadtéri medence homályát pedig füst és lézer-effektek varázsolják mesevilágba illővé. Jó, mi?

magic

Március 3. Vasárnap

Meg lehet hallgatni, tényleg változik-e a nő hangja, ha gyereket szül, hiszen Palya Bea tér vissza eképp a színpadra. A Müpában ezúttal Szokolay Dongó Balázzsal és Fassang Lászlóval lép színpadra, és azt ígéri, ezen az estén még akár a nézők torkából is jöhetnek hangok. Ha ön vevő erre, akkor okvetlen a Duna-parton a helye!

Március 4. Hétfő

Amúgy sem lanyha színházi életünk ezen a héten pezsdül csak fel igazán, hiszen a Színházi Kritikusok Céhe, mint szakmai civil szervezet, első alkalommal rendezi meg a Hungarian Showcase elnevezésű nemzetközi színházi mustrát, amelyre a világ 30 országából 120 szakembert várnak. A rendezvényen a legjobb budapesti színházi műhelyek mutatkoznak be, nyolc nap alatt húsz, angol felirattal vagy tolmácsolással ellátott előadással. Ha most jön az amerikai nagybácsi, őrült mázlija van.

our-class
Fotó: Dömölky Dániel / hungarianshowcase.com

Március 5. Kedd

Még egy Müpás program a hétre, a jazz kedvelőinek ideális program lehet Kurt Elling: 1619 Broadway - The Brill Building Project című koncertje, aminek érdekessége, hogy legújabb lemezének anyagát kvintettjével és a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra közreműködésével mutatja be. Mit gondol, ott lesz?

Március 6. Szerda

Könnyen lehet, hogy a következő héten is felmerül, de már megemlítjük, hiszen hivatalosan ma kezdődik az India Fesztivál 2013. Igen, ez az a program, amikor beköltözik Bollywood Budapestre, és egy héten át a legnagyobb indiai sztárokat felvonultatva pörgeti a filmek rajongóit. Ha ön kedveli, hogy minden jó, ha jó a vége, akkor mindenképp ott a helye.

Mustra