Mormoták és mániás depressziós írók, ne habozzatok!

Január 31. Csütörtök

Tegnaptól holnapig látható a Trafóban a PanoDráma: 174/B - Az igazság szolgái verbatimszínházi előadás közösségi színházi végkifejlettel című előadás. Senkit ne zavarjon meg a túlbonyolított cím, a társulatnak ez a munkája most azt a 174/B paragrafust vizsgálja dokumentumszínházi módszerekkel, ami ugyan eredetileg a kisebbségek védelmére jött létre, mégis valahogy ellenük fordítja a jog.

Február 1. Péntek

Már szóltunk, hogy a Corvintető négynapos bulival ünnepli az újjászületést, hát tényleg. Ma este Budapest Jungle vendége a brit Matrix, de ha ez valakit nem pörgetne be, akkor menjen korán, és rúgjon be 300-ért, hiszen van mindenféle piaakció, igaz csak fél tizenkettőig. Mondjuk, részünkről inkább a jéger, mert Matrix így tolja:

Február 2. Szombat

Ma van a Nagy mormotanap a Fogasházban, ami semmi másért nem fontos nekünk, csak az Idétlen időkig című film és Bill Murray miatt. Mindenesetre a szervezők azt ígérik, hogy kiderül, meglátja-e az árnyékát a mormota. De hogy lássák, nem csak a mormotáknak áll a világ, szólunk, hogy előtte még ki lehet ugrani az Állatkertbe, mert ott egy másik hétalvóra, a medvére vár majd a fél ország, hogy megnyugtasson mindenkit: mindjárt vége a télnek. Vagy nem.

Február 3. Vasárnap

Ma kezdődik és február nyolcadikáig tart a Thália Humorfesztivál. Mi nem nagyon hiszünk a jelenkori honi humorban, ezért is jó, hogy itt legalább Shakespeare és Moliére is képviselteti magát Hadházi László mellett. Lesznek beszélgetések, és persze nem fesztivál egy fesztivál zsűri és díjak nélkül, így értékelik majd a legjobb előadást is, méghozzá pénteken az Új Studióban.

humor

Február 4. Hétfő

Új hét, nézzük hát a genetikát, avagy Czeizel Endre előadását A magyar költőgéniuszok sorsáról az Eötvös10-ben. A professzor vendége csupa doktor lesz: Vekerdy Tamás, Zacher Gábor és Csernus Imre fog beszélgetni Czeizellel tavaly megjelent, azonos című könyvének szereplőiről. Olyan nevek sorsát elemzik a dokik, mint Balassi, Csokonai, Berzsenyi, Vörösmarty, Arany, Petőfi, Madách, Ady, Babits, Kosztolányi, Szabó Lőrinc, József Attila, Radnóti, Weöres, Pilinszky és Nagy László. Meglepő, hogy többségüknél rátalált a mániás depresszió jeleire?

Február 5. Kedd

A Kex és Tea egy felolvasószínház, méghozzá a Momentán társulaté. Estjeik középpontjában vagy egy örök irodalmi téma, vagy egy mai magyar író/költő áll, az ő műveikből válogatnak. Ezen a keddi napon a társulat a hazai science fictiont vizsgálja, de nem minden segítség nélkül, hiszen velük lesz Németh Attila, a Galaktika magazin szerkesztője.

kex
momentantarsulat.hu

Február 6. Szerda

Túlburjánzik az irodalom a héten, nem is csoda, ha szerdára is igazi kultúrát ajánlunk. Ladik Katalin performansza lesz ma az Óbudai társaskör keretein belül. Ladik Katalin: Alice Kódországban - multimediális performansz - magyarországi ősbemutató azt mutatja be, hogy talált rá az újvédéki születésű költő, író, színésznő Lewis Carroll meséivel, és ez milyen hatással volt rá.

Mustra