Lajkó Félix és négy Szégyen a héten

Január 3. Csütörtök

Ez a hét még az újévi koncerteké, de legalább is az év számunkra mértékadó első csütörtöke mindenképpen Lajkó Félixé, aki a Müpában lép fel, és köszönti az újévet a maga módján. Lajkó utószilveszterét Roby Lakatossal koronázza meg, így komoly hegedűcsatákra lehet számítani, hiszen állítólag ők ketten és külön-külön is az ördög hegedűsei. Döntse el, így tolhatják-e a pokolban.

Január 4. Péntek

És tényleg nem tudunk lekattanni az újévi koncertekről, de nem véletlenül. Az év hátralevő részében amúgy sem dominál ennyire a komolyzenei hangulat, a báli szezon előtti január viszont visszavihet egy kicsit az időben, így aztán ha Lajkó Félixet nem is tartja túlságosan komoly komolyzenei előadónak, akkor itt van péntekre szintén a Müpában a Concerto Budapest Újévi ünnepi koncertje. Hazánk legfiatalabb nagyzenekara Messiaen: L’Ascension (A mennybemenetel) című szerzeményét valamint Beethoven: IX. (d-moll) szimfóniáját (op. 125) adja elő.

Január 5. Szombat

Fura év lesz ez az idei, látszik ez abból is, hogy szombaton együtt ünnepelhetik Tolkien születésnapját a rajongói a Corvin moziban. A Tolkien nap már reggel tízkor kezdődik, háromszáz a beugró rá akkor, ha meg akarja nézni a főelőadást is, ami a következőkből áll: a Magyar Tolkien Társaság kórusa, a filmek, a 'The Tolkien Ensemble' a Társaság zenészei által megzenésített Tolkien által írt szövegű dalokkal, megidézve a hobbitok utazókedvét és vidámságát, a tündék fennköltségét és a törpök legendáit. A művészeti est fő produkciójaként a Magyar Tolkien Társaság színjátszói bemutatják a Szilmarilokból is ismert Túrin Turambar történetének feldolgozásával készült egyfelvonásos drámát. Kész.

tolkien

Január 6. Vasárnap

Siessen, mert ez az utolsó nap, hogy megnézheti a Trafóban Mundruczó Kornél rendezését, a Szégyen című J.M. Coetzee regényből a rendező által színpadra álmodott darabot. A főszerepet Zsótér Sándor játssza, de biztos, nem azért, mert hasonlít John Malkovichra. Zsótéron kívül még Tóth Orsi, Bánki Gergely, Katona László, Láng Annamária, Monori Lili, Székely B. Miklós, Rába Roland, Szemenyei János és Wéber Kata látható a főbb szerepekben, a kritikák által is ajnározott darabban.

Január 7. Hétfő

A Klebelsberg Kultúrkúria január harmadikától mutatja be Domonkos Sándor fotográfus képeit az 1960-as 70-es évekből. A sorozat érdekessége, hogy Fábri Zoltán rendező állandó fotósa a korszak színésznőit, színészeit fényképezte, ám ezen a kiállításon korunk hírességeiről is láthatók portrék. A kiállítást február hetedikéig lehet megnézni, ne habozzanak!

Január 8. Kedd

Csak a hecc kedvéért, bár messze még az április, a ma esti programot a New York-i Richard Rodgers Theatre szolgáltatja, ha esetleg a Times Square környékén jár ugorjon be, mert Scarlett Johansson játssza a főszerepet a Macska a forró bádogtetőn című Tennesse Williams klasszikusban, hátha jó. Ha csak álmaiban van ma New Yorkban, akkor viszont marad a Benjamin Button különleges élete és a tévézés a Dunán. Az is valami.

Január 9. Szerda

Táncolunk is egyet a héten, hiszen mit ér az élet tánc nélkül. A tánc kívülről szemlélésére remek alkalmat kínál a SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál, ami ma kezdődik és január 13-ig tart. Az Orkesztika Alapítvány által tizennegyedik alkalommal megrendezett eseményt jelölőkörök előzik meg Lengyelországban, Németországban és Magyarországon. A fesztivál egy nemzetközi találkozó is egyben, ahol cél, hogy a közös tánc termékeny kommunikációt indítson el az egyes európai tánctrendek között.

Mustra