Marozsán Erika még hányni is csak szexin tud

Az HBO Magyarország október 22-én kódolatlan napon mutatja be Mácsai Pál főszereplésével a Terápia című sorozatot, ennek örömére nagy csinnadrattát rendeztek a RAM Colusseumban. A bemutatóra meghívottak a honi filmes világ krémjéből (ha van még ilyen) kerültek ki, ezért aztán kicsit úgy éreztük magunkat, mintha egy rövid, ám komolyan megtámogatott filmszemlén lennénk, ahol csak a Terápiát vetítik.

Az HBO ad a külsőségekre, náluk aztán nem érheti szó a ház elejét, nagyon profi szervezésben mutattak be egy nagyon profi sorozatot. Az persze nem volt szép tőlük, hogy a meghívót csak részletesen átfutók (jelen esetben szinte mindenki) már hét órára oda lettek rendelve, és ehhez képest is nagyon sokat csúszott a kezdés, de soha nagyobb baj premieren ne történjen.

A Terápia jövő héten kezdődik az HBO-n, a nézők Dargay András pszichológus (Mácsai Pál) és öt páciense életébe nyernek betekintést, nem hétköznapi módon, a kanapén keresztül.

Az HBO Magyarországnak sokan lehetnek hálásak, főleg azok a filmesek - több mint százan - akik munkát kaptak a sorozatban, ugyanis mostanában nem igazán készülnek filmek, de még sorozatok sem nagyon, kivéve a közszolgálati televízió próbálkozásait, amiket viszont kutya sem néz. A HBO ráadásul a saját pénzét költi. Tavalyi sikerszériájuk, a Társas játék után egy évvel jelentkeztek újabb sorozattal, mely 40 napon keresztül este 9-től követhető.

A sorozat két rendezője Enyedi Ildikó (Simon Mágus, Bűvös Vadász) és Gigor Attila ( Bosszú, A nyomozó), akik eddig nagyjátékfilmeket készítettek, ehhez képest most egy rendkivül zárt látványvilágú sorozatot kellett adaptálniuk úgy, hogy az eredeti sikeressége megmaradjon, de élvezhető legyen itthon is. Az eredeti verzió a Be Tipul című izraeli széria, amiből mind az amerikai (In Treatment) mind a magyar sorozat készült. A honi verzió igen erős lett, köszönhetően annak, hogy megtalálták a tökéletes pszichológust, Mácsai Pált, és a sok jó klienst (Marozsán Erika, Nagy Ervin, Sztarenki Dóra, Szamosi Zsófia, Nagy Zsolt), akiknek a történetei úgy tárulnak elénk, hogy közben csak a beszélő és a hallgató arcát látjuk.

Ennek ellenére a sztori él, és lehet izgulni, hogy mi történik a következő részben. Persze, ehhez az kellett, hogy a típusok izgalmasak, változatosak legyenek, és jól szét legyenek választva: van itt macsó férj, karrierista cégvezető, párkapcsolati nehézségekkel küzdő fiatal lány, és egy lázadó kamasz is. Meg persze maga a (problémáktól szintén nem mentes) pszichológus, Dargay András, aki szupervízióra kezd járni, amikor úgy érzi összecsaptak feje felett a hullámok. Ilyenkor jön jól egy igazi jiddise máme, aki megmondja ha valami félrecsúszott, de támogat a bajban. Tökéletesen hozza ezt Csákányi Eszter, aki hol hallgat, hol beszél, de szerencsére sohasem kioktat.

Azt mondjuk nem értettük, miért kell egy gyakorlatilag szó szerint átvett sorozatnak több forgatókönyvíró, főleg ha csak magyarítani kellett a szöveget, szerintünk elég lett volna egy jó fordító, de úgy látszik nincs film forgatókönyv író nélkül. Az egyetlen, amibe talán bele lehet kötni, a díszlet volt, ha New Yorkban játszódna a történet értenénk a márványt és a nagypolgári miliőt, de viszonylag nehéz elképzelni mindezt a Dohány-Kazinczy sarkon, még akkor is, ha az utóbbi években a pszichológusok árai erőteljesen nőttek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek