5 értelmes program a hétvégére

Mit csináljon az, aki nem fesztiválozik, nem egy zsúfolt vízparton vagy strandon múlatja az időt és az egész heti lohasztó kánikula maradt ereje értelmes időtöltésre? Ajánlunk pár programot.

Art Moments

Pénteken kezdődik az Art Moments, amit idén a hagyományoktól eltérően nem több helyszínen, hanem egy központi helyen, mégpedig az Erzsébet téri Design Terminálban és Akváriumban rendeznek meg. A fesztivál főleg a kortárs vizuális művészetekre összpontosít, azon belül is a fiatal magyar alkotóknak akar teret adni, de lesznek irodalmi programok, koncertek is, sőt, most már úgy tűnik sehonnan sem hiányozhat a gasztro-szekció: az Erzsébet téren a fesztivál ideje alatt, vagyis egészen július 12-ig kézműves ételek vásárát rendezik meg. Két izgalmas program: a Mona Lisa képében című kiállítás a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia tanszék hallgatóinak munkáit mutatja be az Akváriumban, a Design Terminálban pedig a Benetton egykori fotósa, Oliviero Toscani által 1991-ben elindított Colors magazin címlapjait felidéző kiállítás nyílik, amely a magazin egyik alapítója, a magyar származású amerikai grafikus, Kálmán Tibor előtt tiszteleg.

Colors covers 1 84
Colors

Külön piros pont jár a szervezőknek a nyári budapesti éjszakákból hiányolt szabadtéri mozi ötletéért: az Erzsébet téren klasszikus és kortárs filmeket vetítenek a Gothár Pétertől Hajdu Szabolcsig, de láthatóak lesznek a Kodály Method projekt zenei kisfilmjei is. Néhány programot a nyár folyamán vidéki városokban (Veszprémben, Debrecenben, Balatonfüreden, Pécsen és Tokajban) is bemutatnak a szervezők. Ha tájékozódni szeretne a bőséges kínálatról, előre szólunk: a fesztivál honlapja némi türelmet igényel, ugyanis nem túl könnyű rajta kiigazodni - cserébe viszont elég szép. (A programok ingyenesek.)

Warpaint-koncert az A38-on

Los Angelesből érkezik az A38-ra a Warpaint elnevezésű csajbanda, amely harcias neve ellenére nagyon is békés, éteri vokálokkal kísért, néhol pszichedelikusan belassult, néhol meg éppen energikusan lendületes indie rockot játszik. A két gyerekkori barátnő és egy testvérpár által 2004-ben alapított zenekar eddig még csak egy nagylemezt adott ki (amelynek munkálataiban a Red Hot Chili Peppers volt gitárosa és Emily Kokal énekesnő volt barátja, John Frusciante is besegített), de ez bőven elegendő volt arra, hogy meggyőzzék a legfontosabb véleményformálókat a Pitchforktól BBC-ig és végigturnézzák a leghíresebb koncerthelyszíneket és fesztiválokat - a Soundkitchennek köszönhetően pedig idei európai turnéjuk egyik állomása Budapest lesz. A Warpaint csak tizenegykor kezd, előtte a teraszon élvezhetjük a kellemesen hűs szellőt, hozzá pedig fiatal magyar zenészek (például Sad Kolibries és Kristóf Norbert) bemelegítő koncertjeit. (A38, július 8. 18.000, belépő 5000/5500 Ft)

Európai utasok a Műcsarnokban

Kánikulában a kellőképpen légkondicionált múzeumok is szóba jöhetnek, például most hétvégén a Műcsarnok, ahol vasárnap tárlatvezetéssel zárul az ezredforduló utáni kolozsvári képzőművészetet bemutató Európai utasok című kiállítás. Angel Judit, a kiállítás kurátora délután négy órakor várja azokat, akik kíváncsiak a 32 művészt és 17 kulturális intézményt bemutató kiállítás hátterére és a kortárs kolozsvári művészek nemzetközi sikere mögött álló történetre is. Kolozsvár kortárs művészete, a 2000-es évek közepén megjelent „Kolozsvári iskola” ugyanis a leghíresebb kiállítótermekbe talál magának utakat, és az erdélyi városban nemrég megnyílt, műtermeknek és kulturális intézményeknek otthont adó Ecsetgyár is ismertté vált. (Műcsarnok, Július 8. vasárnap, 16:00)

Veszprémi utcazene

Tizenkét évvel ezelőtt Magyarországon elsőként Veszprémben rendeztek utcazene fesztivált, amelynek során a városban több helyen különféle zenei formációkba és koncertekbe lehet botlani (a zsűri és a közönség pedig megválasztja az általa legjobbnak ítélt fellépőket). A fesztivál szerda óta tart, de péntekre és szombatra is jutnak izgalmas koncertek: pénteken este az Óváros téren egy legendás veszprémi kocsmáról, az idén 20 éves Enyhe Fintor Klubról emlékeznek meg, fellép a nemrég jubileumi koncertet adó Sexepil és az Európa Kiadó is. A szombati kínálatból az Irie Maffia és Péterfy Bori koncertje tűnik érdekesnek, de az egyébként gyönyörű kisváros utcáin sétálgatva már délután fél négytől öt helyszínen zajlanak a különböző koncertek, szóval biztosan találni újdonságot is. A naptejről senki ne feledkezzen el.

Győrkőc fesztivál

Gyerekeseknek Győr lehet potenciális kirándulócélpont, ahol most hétvégén rendezik meg az ötödik Győrkőc fesztivált. A büntető szóviccet feledteti a jól kitalált koncepció és a sokféle program. A szervezők egy magukról készült mosolygós fotót kérnek a gyerekektől, amiért cserébe Győrkőc-karkötő jár, amellyel ingyenes lehet részt venni a fesztivál játékain (a korábbi évek fotóiból pedig az úgynevezett „mosolyutcán” látható majd vidám kiállítás).

IMG 4800
Bognár Szilvia / Győrkőc Fesztivál

A péntek esti fesztiválnyitón lesz többek között tűzijáték és Szalóki Ági-koncert,szombaton és vasárnap pedig különböző játékokkal lehet múlatni az időt: a Jégvirág térre megérkezik a nyári Mikulás, a Tudorpark tudományos kísérletekkel,a a Varázshíd reneszánsz játékokkal, a Meseváros mesehősökkel, Manófalva Manóolimpiával,a Tündérkert szárnyas tündérkedéssel, Győrkőcfalu népi mulatságokkal és táncházakkal várja a gyerekeket. A fesztivál idején a város egyes szállodáiban és éttermeiben különböző kedvezmények várják a gyerekes családokat.

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek