Robert Pattinson szépfiúként meggyőzőbb, mint vártuk

Július 5-én kerül a hazai mozikba a Bel Ami – A szépfiú című film, amelyet Guy de Maupassant azonos című regénye alapján vittek vászonra. A filmben az Alkonyat-szériából ismert Robert Pattinson mellett olyan hírességek szerepelnek, mint Christina Ricci, Uma Thurman és Kristin Scott Thomas.

Robert Pattinson és Kristin Scott Thomas a Bel Ami forgatásán az Andrássy úton
Robert Pattinson és Kristin Scott Thomas a Bel Ami forgatásán az Andrássy úton

A film különlegességei:

1. Több jelenetét forgatták Budapesten, a nézők többek között az Andrássy utat is többször felismerhetik a vásznon. A 2010 nyarán zajló forgatás nem volt teljesen zökkenőmentes: a Petőfi hídon az egyik hintóba hátulról belerohant egy személygépkocsi. A hajtó súlyosan megsérült, az ütközéstől megvadult lovak pedig a széttört hintóval a híd budai végéig száguldottak. Ahogyan a Velveten is olvashattuk, nem ez az egyetlen magyar vonatkozása a filmnek: „a produkció látványtervezője F. Kovács Attila volt, a producerek között pedig Kemény Ildikó neve szerepel.”

2. A filmet február 27-én mutatták be versenyen kívül a Berlinálén.

3. ...és rettenetes kritikákat kapott. Pattinsont annyira osztották, hogy azon még mi is meglepődtünk, pedig nem vagyunk nagy rajongói az exvámpírnak. A szakmabeliek azonban nem csak Pattinson játékát illették negatív kritikával, jutott belőle Christina Riccinek, Uma Thurmannek és Kristen Scott Thomasnak is jócskán, pedig ők azért nem Pattinson-kaliberek. Mint a kritikusok írták, mindhármuk játéka unalmas, hömpölygős és infantilis, a rendezésről pedig úgy fogalmaztak: a sok ágyjelenet mellett teljesen lényegét veszti maga a cselekmény.

Az 1880-as évek Párizsában játszódó történet egy leszerelt katonáról, Georges Deroyról szól (Robert Pattinson alakításában), aki az észak-afrikai frontról érkezik ide egy fillér nélkül. Eleinte embertelen körülmények között él, majd egy éjszaka egy mulatóban összefut volt katonatársával, aki munkát ajánl neki egy ellenzéki újságnál. Deroy nem valami tehetséges, ám munkájában segít a kiugráshoz segítő kezet nyújtó egykori katonatárs felesége, Madeleine (Uma Thurman). Főhősünk hamarosan ráébred: a sikert és az elismerést csak a nőkön keresztül érheti el, és ehhez A XIX. század végén virágzó szalonélete kiváló terepet biztosít a ranglétrán való felkapaszkodásra, főleg akkor, ha az amibiciózus illető egy vonzó, mindenre elszánt férfi.

Bel Ami, azaz a szépfiú Pattinson által kelt életre a vásznon, és a kritikákkal ellentétben (miszerint Pattinson nem alkalmas arra, hogy kosztümös filmben játsszon, játéka egysíkú, unalmas) mi mégis azt mondjuk, igenis jól áll neki Deroy kosztüme, szerepét nem játssza túl, és még jellemfejlődést is képes felmutatni, ahogy személyisége fokozatosan, a film ködösen gomolygó ritmusában bomlik ki. Főhőse nem akar semmi mást, csak pénzt, hatalmat, és azt, hogy elismerjék őt a férfiak világában is. Ezt a párizsi ellenzéki elit feleségeinek ágyaiba ki-be ugrálva éri el, olyan módszerekkel, amelyeket a Veszedelmes viszonyokban is láthattunk már: intrikákkal, fülledt erotikával, manipulációval, embertelenséggel, elvtelenséggel. Valmonthoz hasonlóan Pattinson szépfiújának is oly mindegy, kit kell megdugnia ahhoz, hogy elérje célját. Jelen esetben azt, hogy a ranglétra következő fokára hágva, egy újabb nőt hághasson meg, és ezzel még feljebb jusson.

A filmben azonban Duroynak nem csak a hatalom és pénz motiválta oldalát ismerhetjük meg, hanem azt is, milyen rezzenéstelen arccal áll bosszút ellenségein. Nem hisztis ripacsként, hanem emelt fővel döfi bele a kést azokba, akik semmibe vették, kijátszották.

Szóval a filmet a negatív kritikák ellenére is nézhetőnek tartottuk, és leginkább azoknak ajánljuk, akiknek a Veszedelmes viszonyok is bejött: szeretik nézni a fojtogató, ám örökérvényű hierarchiaharcot, azt, hogyan csavarja el a főszereplő sorra a nők fejét (és igen, anyák és lányok is áldozatul esnek, de ennél jobban nem spoilereznénk), vagy legalább szeretnék már végre látni Robert Pattinson meztelen seggét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek