Mucsi Zoltán és Colin Firth az Oscar-esélyes Suszter, szabó, baka, kémben

A napokban hozták nyilvánosságra az idei BAFTA-jelöléseket. Ebből 16-ot a részben Budapesten forgatott Suszter, szabó, baka, kém zsebelte be. Lehet, hogy ennyi elég lesz már egy Oscar-díjhoz is?

Elképzelhető, hogy Mucsi Zoltán és Kálloy Molnár Péter hamarosan egy Oscar-díjas filmet is tudhatnak a pályafutásukban. A John le Carré regényéből készült Suszter, szabó, baka, kém című amerikai filmet, melyben ők is szerepelnek, a British Academy of Film and Television Arts döntőbizottsága 16 kategóriában jelölte az idei BAFTA-díjakra. Ez pedig általában az Oscar előszobája.

A film alapjául szolgáló  hidegháborús kémregényt John le Carré 1974-ben írta Tinker, Tailor, Soldier, Spy  címmel. Magyarországon először Az árulás címmel adták ki, azóta még kétszer jelent meg, minden alkalommal más cím alatt.

A könyv alapján már 1975-ben készült egy 7 részes BBC tévésorozat, most pedig Tomas Alfredson (Engedj be) rendezésében újragondolták a történetet, ami brilliáns ötletnek bizonyult, akárcsak a szereplőgárda a összeválogatása. Magyaroknak például külön öröm lehet, hogy a budapesti nyitójelenetben feltűnik Mucsi Zoltán és Kálloy Molnár Péter is.

suszter, szabó, baka, kém

"A történet 1974-ben játszódik, amikor egy Ázsiában kegyvesztetté vált brit titkosszolga vallomása nyomán felmerül a gyanú, hogy a brit hírszerzés csúcsán áruló tevékenykedik, aki minden fontos információt Moszkvának továbbít. Az elképesztő intelligenciájú George Simley-t (Gary Oldman) bízzák meg azzal, hogy a lehető legnagyobb csendben járjon utána az ügynek, és derítse ki: ki a szovjetek beépített embere. Hamarosan rájön, hogy a rejtély megoldásában kulcsfontossággal bír egy korábbi, balul elsült csehszlovákiai akció. Smiley különös és titkos nyomozása hamarosan négy főre szűkíti a gyanút, ők fedőneveiken a Suszter, a Szabó, a Baka és a Zsellér. Elrejtett dossziék, szétzúzott életek emlékei, veszélyes kémek alkotják munkája gerincét mindaddig, míg egy kiugrott ügynök, Ricki Tarr (Tom Hardy) fel nem tűnik. Tarr segítségével fényt deríthet az áruló profiljára." - írja a filmről a Port.hu filmajánlója.

A 80 éves angol író, John le Carré a kémregény irodalom egyik legismertebb alakja. Eredeti neve David John Moore Cornwell. Regényeiből számos filmet és filmsorozatot forgattak, ráadásul egy ideje előszeretettel vesz részt ezeknek a megfilmesítésében: A panamai szabó és az Elszánt diplomata esetében a forgatókönyvet részben ő maga írta.

A Suszter, szabó, baka, kém című filmet január 26-án mutatják be a magyar mozikban.

A film fogadtatása és esélyei

Általában egy brit film mindig bekerül az Oscar-listába, ez a két szavazócsoport közti átfedés miatt lehetséges: a filmakadémia 6000 tagja közül ugyanis 500-an egyben BAFTA-tagok is. Ez a teljes létszám 8%-át teszi ki – ami igencsak jelentős, hiszen ahhoz, hogy egy film bekerüljön az Oscar-listába, 5%-nak kell megjelölnie első helyen a filmet.

A Suszter, szabó, baka, kém további sikereket érhet el azáltal, hogy az év legelismertebb brit filmjének tartják. A BAFTA-hosszúlistán megelőzte a Harry Potter széria utolsó részét a 2011-es év brit filmje címért vívott küzdelemben.

A Suszter, szabó, baka, kém eddig több mint 20 millió dolláros bevételre tett szert az Egyesült Királyságban. Amerikai viszonylatban – a népesség arányát figyelembe véve - ez 100 millió dollárnak felel meg, azaz a filmet óriási népszerűség övezi.

Az amerikai forgalmazónak (Focus) az elmúlt 11 évben kilenc filmjét jelölték a Legjobb filmnek. A legtöbbjüket decemberben mutatták be, így befértek az Oscarra jelöltek közé. A megjelenés időzítése rendkívül fontos, hiszen akkor jön ki film, amikor az Akadémia tagjai leadják a szavazataikat a jelöltekre.

A kezdeti korlátozott kópiaszám után mára már 809 filmszínházban vetítik a Suszter, szabó, baka, kémet az Egyesült Államokban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra