Viseld koronaként: Erotikával hátborzongatnak a svéd cirkuszosok

Fiatal svéd artisták egy kis párizsi kávéházban üldögélve találták ki, skandináv cirkuszt kellene alapítani! Mivel szívük hazahúzott, 1995-ben Stockholmban hozták létre a Cirkus Cirkört, bevezetve a svéd előadóművészetbe a kortárs cirkusz műfaját.

“Meguntuk, hogy a nagyságról álmodozzunk és kicsiként éljünk, ezért elhatároztuk, hogy küzdünk, és valóra váltjuk álmainkat” - így nyilatkoztak a Cirkus Cirkör tagjai. Az akkor még Franciaországban tanuló fiatal svéd artisták ezért elhatározták, saját társulatot alapítanak. Azóta már negyedik alkalommal járnak Magyarországon.

Már legelső előadásuk alkalmával nyilvánvalóvá vált, hazánkban egyre nagyobb rajongótábora van az új cirkusznak, annak az irányzatnak, amit a Cirkus Cirkör társulata is képvisel. Trix című előadásukkal 2001-ben mutatkoztak be, 2003-ban ifjúsági együttesük, a Cirkuspiloterna adta elő Miss Lyckad című darabját, majd 2004-ben ismét a Cirkus Cirkör látogatott el hazánkba, és mutatta be a Svédületes! programsorozat részeként a 99% UNknown című produkciójukat. Mindegyik alkalommal a Trafóban léptek fel, minden alkalommal teltházzal.

„Romantikus, sötét, vakmerő, szívet melengető, kellemesen melankolikus, határ nélküli varázslat, humor, dráma, érzékenység, akrobatika végtelen lehetőségekkel, egy-perc-unalom-se.” - így harangozta be az előadást a Trafó. Nem csalódtunk, a bő két órás előadás alatt egy pillanatig sem unatkoztunk.

A Viseld koronaként című produkció a társulat testről szóló trilógiájának befejező részének (első része szintén járt Budapesten, 99% UNknown címmel) középpontjában ezúttal a jobb agyfélteke kaotikus rendszere állt, amit már rögtön az első jelentben láthattunk is. A koronát formázó színi szerkezet tövében elénk lépő, vörös punkfrizurát viselő porondmester-bohóc az agyról értekezik, kezében a szerv szivacsmakettjével. Bevezetőjében az agy működéséről mesél egyszerre angol és svéd nyelven, amit néha értünk, néha nem, de itt nem is ez a lényeg, hanem az a pikírtnek egyáltalán nem nevezhető könnyed humor, ahogyan ezt előadja.

A hatféle archetípust megtestesítő társulat bámulatos sminkjeikkel, kosztümeikkel, erőteljes színpadi jelenlétükkel, a kellékekkel, és természetesen a tehetségükkel ezúttal azt igyekeznek megfogalmazni a nézők számára, milyen is az, amikor az ember teljesen egyedül van a félelmeivel és a legbelsőbb magánnyal, amit egyedül visel stigmaként – ha úgy tetszik, koronaként, ahogyan a címben is olvashatjuk. A Cirkus Cirkör ezúttal azt próbálta feltárni a maga tragikomikus és abszurd stílusában, mi a különbség a káosz és a rend között, hogyan lehetne egymáshoz közelebb kerülni, kapcsolatot teremteni, hogy megszűnjön a pusztító magány és a lélekölő egyetemes félelem. Az előadás során a hat furcsa karakter mindegyikének van egy szokatlan, játékos ötlete, hogyan lehetne a többiekkel kapcsolatba lépni – például pingpong labdával, egy egyszerű nejlonzacskóval, wc pumpával, tapadókoronggal vagy akár láncfűrésszel.

A Viseld koronaként első előadása Stockholmban volt 2011. szeptember 16-án, utána indultak európai turnéjukra, és mára már túl vannak a 180. előadásukon is.– ahogyan honlapjukon is írták.  Budapestre most decemberben értek ide, de nem utoljára, hiszen a nyughatatlan csapat kétévente új műsorral járja végig Európát.

Aki kedvet kapott az új cirkuszhoz, annak a következőket ajánljuk:

Három lenyűgöző új cirkuszi előadás akár egyetlen bérletben is!

Új - mert nincsenek állatok, nincs kalapos porondmester, de van történet és szereplő, színházi formák és táncos elemek, és nem kell hozzá sátor, jó a Trafó nagyterme is. Viszont cirkusz - mert vannak artisták, zsonglőrök, trapéz és mutatványok a levegőben. Ha nem is vándor az életmód, de mindenképp mobilitás jellemzi. Fontos a látvány, a borzongás és az adrenalinszint-emelkedés a nézőtéren. A cél a szórakoztatás és az elkápráztatás, ám a forma gyakran narratív.

A három remek előadás januárban, májusban és júniusban látható, tehát a vietnámi cirkuszi csapat mesebeli előadása, az IETO két briliáns akrobatájának kötéltánca, majd Charlie Chaplin lányának és Jean-Baptiste Thiérrée-nek extravagáns, legendás cirkuszi produkciója már oda is kerülhet a fa alá!

Oszd meg másokkal is!
Mustra