Stephen King mellett Nádas Pétert is jelölték idén a "Rossz szex az irodalomban" díjra

A Bad Sex in Literature díjat 1993-ban alapították azzal a céllal, hogy „felhívják a figyelmet a kortárs regényekben előforduló durva, ízléstelen, sekélyes és felesleges szexjelenetekre”. Idén Nádas Péter is felkerült a jelöltek listájára Párhuzamos történetek című könyvével, mely idén jelent meg az Egyesült Királyságban.

A díjat tehát olyan irodalmi alkotás kapja meg, amelyben az adott évben a legbizarrabb módon jelenítették meg a szexuális aktust. A szervezők ezzel akarják felhívni az írók figyelmét arra, hogy ne írjanak ízléstelen szexjeleneteket műveikbe.

04
Barakonyi Szabolcs

Erotikus és pornográf művek szerzőit sosem jelölik rá, sőt kifejezetten illusztris névsort állít össze a zsűri: nyert már posztumusz díjat Norman Mailer, díjazták John Updike-ot, Gabriel García Márquezt, és Salman Rushdie-t is. A Literary Review magazin nyílvánosságra hozta a díj idei jelöltjeit, amelyen Nádas Péter Párhuzamos történetek című könyve is szerepel. A győztes kihirdetésére december 6-án kerül sor a Haditengerészeti és Katonai Clubban Londonban, írja a The Huffington Post.

A legrosszabbnak ítélt szexjeleneteket jegyző szerzők tizenkettes listájának jelöltjei:

Haruki Murakami: 1Q84

Sebastian Barry: On Canaan's Side

James Frey: The Final Testament of the Holy Bible

Nádas Péter: Párhuzamos történetek

Stephen King: 11.22.63

David Guterson: Ed King

Jean M Auel: The Land of Painted Caves

Lee Child: The Affair

Christos Tsiolkas: Dead Europe

Dori Ostermiller: Outside the Ordinary World

Simon Van Booy: Everything Beautiful Began After

Chris Adrian: The Great Night

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek