Stephen King mellett Nádas Pétert is jelölték idén a "Rossz szex az irodalomban" díjra

A Bad Sex in Literature díjat 1993-ban alapították azzal a céllal, hogy „felhívják a figyelmet a kortárs regényekben előforduló durva, ízléstelen, sekélyes és felesleges szexjelenetekre”. Idén Nádas Péter is felkerült a jelöltek listájára Párhuzamos történetek című könyvével, mely idén jelent meg az Egyesült Királyságban.

A díjat tehát olyan irodalmi alkotás kapja meg, amelyben az adott évben a legbizarrabb módon jelenítették meg a szexuális aktust. A szervezők ezzel akarják felhívni az írók figyelmét arra, hogy ne írjanak ízléstelen szexjeleneteket műveikbe.

04
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Erotikus és pornográf művek szerzőit sosem jelölik rá, sőt kifejezetten illusztris névsort állít össze a zsűri: nyert már posztumusz díjat Norman Mailer, díjazták John Updike-ot, Gabriel García Márquezt, és Salman Rushdie-t is. A Literary Review magazin nyílvánosságra hozta a díj idei jelöltjeit, amelyen Nádas Péter Párhuzamos történetek című könyve is szerepel. A győztes kihirdetésére december 6-án kerül sor a Haditengerészeti és Katonai Clubban Londonban, írja a The Huffington Post.

A legrosszabbnak ítélt szexjeleneteket jegyző szerzők tizenkettes listájának jelöltjei:

Haruki Murakami: 1Q84

Sebastian Barry: On Canaan's Side

James Frey: The Final Testament of the Holy Bible

Nádas Péter: Párhuzamos történetek

Stephen King: 11.22.63

David Guterson: Ed King

Jean M Auel: The Land of Painted Caves

Lee Child: The Affair

Christos Tsiolkas: Dead Europe

Dori Ostermiller: Outside the Ordinary World

Simon Van Booy: Everything Beautiful Began After

Chris Adrian: The Great Night

Mustra