A személyiségtípus, amely hajlamosít a szívbetegségre: A, B vagy C típus vagy?

GettyImages-103891217
Kofrán Eszter

Két kardiológus A és B típusra kategorizált embereket a 70-es éveben. Az egyik típusnál nagyobb eséllyel alakul ki végzetes szívbetegség, mint a másiknál. Te melyik típusba tartozol?

Talán hallottál már az A személyiségtípusú emberekről, vagy belebotlottál már a neten egy-két vicces mémre az A és személyiségtípus kapcsán. A Simply Psychology cikkéből megtudhatod, hogy mit is jelent ez pontosan.

Az alapok

Két kardiológus, Friedman és Rosenman fedezte fel véletlenül az A viselkedéstípust. Rendelőjük várótermében a székeket a vártnál sokkal hamarabb kellett újrakárpitozni, és a kárpitos megjegyezte, merőben szokatlan módon nyűtt el a székek anyaga. A kardiológiai problémákkal küzdő páciensek ugyanis máshogy ültek a székeken, mint más páciensek: úgy tűnt, hogy a szívbetegek nem tudtak sokáig ülni egy helyben, és elhasználódtak a székek karfái. Hajlamosak voltak a szék szélén ülni, és gyakran felugrottak.

Csak öt évvel később kezdett el foglalkozni ezzel a megállapítással a kardiológuspáros, és 1976-ban A típusú személyiségnek nevezték el ezeket az embereket. Őket tették meg egy skála egyik végpontjának, a másiknak pedig a B típust helyezték. Felvetésük szerint ezen a skálán helyezkednek el a férfiak (kutatásukban csak férfiakat követtek nyomon 9 évig), kevés az extrémen A vagy B típusú ember.

Az A típus dominánsabb, célorientáltabb és ellenségesebb
Az A típus dominánsabb, célorientáltabb és ellenségesebbTodor Tsvetkov / Getty Images Hungary

A típus

Friedman és Rosenman azt vonták le kutatásukból, hogy az A típusú férfiakra jellemzőbb a kardiológiai problémák életveszélyessé fajulása. Azonban sok viselkedésbeli megállapítást is tettek. Az A típusúak versengő szelleműek, csak az elért célnak tudnak örülni, magának az odavezető folyamatnak nem, hajlamosak több hangsúlyt adni a munkájuknak, mint a magánéletüknek. Sokkal kritikusabbak magukkal szemben és hamarabb gurulnak dühbe.

Nem csak Hook kapitány retteg az óra ketyegésétől, az A típusok is folyamatosan érzik az idő múlásának nyomását magukon, hajlamosak egyszerre több tevékenységgel foglalkozni. Ha nem éreznek egy tevékenységet produktívnak, hamar türelmetlenné válnak.

A rosszindulat is jellemző erre a típusra. Könnyen felpaprikázódnak, és ezt ki is mutatják. Érzelmi megnyilvánulásaik gyakran csapnak agresszivitásba. Ebben az ellenségességben vélik felfedezni a kutatók az A típus és a szívbetegségre való hajlamosság közötti kapcsolatot.

A B típus lazább, önreflektáltabb és kreatívabb
A B típus lazább, önreflektáltabb és kreatívabbThe Good Brigade / Getty Images Hungary

B típus

A B típusúak nyugodtabbak, türelmesebbek és lazábbak. Munkájukat folyamatosan, egyenletesen végzik, örülnek sikereiknek, de nem stresszelik túl, ha valami nem jön össze. Toleránsabbak, mint az A típusúak, és sokkal önreflektáltabbak. Kevésbé szoronganak, és nagyobb képzelőerővel rendelkeznek.

A C típus figyel a részletekre, emberbarát, és elnyomja vágyait, érzelmeit
A C típus figyel a részletekre, emberbarát, és elnyomja vágyait, érzelmeitblackCAT / Getty Images Hungary

C típus

A Simply Psychology egy harmadik típusról is ír, a C típusról. A C típusú személyiségek a részletekre fókuszálnak, emberbarátok, passzívak és türelmesek. Elnyomják a vágyaikat, szükségleteiket és érzéseiket. Nehezen fejezik ki érzéseiket, és hajlamosak elfojtani az érzelmeiket, különösen a negatív érzelmeiket, mint például a dühöt. Ez azt jelenti, hogy az ilyen személyek „kóros kedvességet”, konfliktuskerülést, magas fokú szociális vágyat, túlzott engedelmességet és türelmet mutatnak.

És mi a helyzet a nőkkel?

Mivel a vizsgálatban kizárólag férfimintát használtak, nem tudni, hogy az eredmények általánosíthatók-e a női populációra, akik másképp kezelik a stresszt, és esetleg kevésbé sérülékenyek. A nőkön végzett vizsgálatok nem mutattak ki ilyen jelentős különbséget az A és a B típus és a későbbi egészségi állapot között (szívbetegség). Ez arra utalhat, hogy a különböző megküzdési stratégiák ugyanolyan fontosak, mint a személyiség.

Oszd meg másokkal is!
Mustra