Siófok mondjon le! - kedvenc balatoni rejtekhelyeink

Mr. Mice 17 éve nem hibázott. Puha, ropogós és omlós kukoricacsövek kerülnek elő a kosarából Györökön. Balatonedericsen élő bivalyt, struccokat, tevéket is látunk, tehát nem csak strandolni lehet. Kedvenc helyeink nem Siófokon vannak. Bemutatjuk az Északnyugat Balaton kincseit.

A Balaton említésekor elsőre Siófok, Balatonfüred, Tihany jut az eszünkbe. Ezek a legforgalmasabb és legnépszerűbb települések a Balaton partján, de biztos, hogy mindig a nyüzsgésre vágyunk? Összegyűjtöttük a legpofásabb rejtekhelyeket a Balaton nyugati partjáról, ahol a tó egy egészen más oldalát fedezhetjük fel.

1. Balatongyörök – Mr Mice nem hibázik

A falu legszebb pontja a Szép-kilátó ihletett már pár verset. Balatongyörök a környék egyik legszebb része, ahova a nyaralók visszajárnak, számos író, költő, művész, politikus vásárolt magának itt ingatlant, és egyre több családias apartman nyílik meg a vendégek előtt.

Horgászás szempontjából a leghosszabb partszakasza Balatongyöröknek van. A községben a balatoni halászat a XVIII. század kezdetéig nyúlik vissza. A 99 férőhelyes csónakkikötő hozzájárul az igazi horgászturizmus kialakulásához.

Rengeteg szép turistaúton megközelíthető barlang található errefelé, igény esetén barlangászatra is van lehetőség. A györöki strand pedig minden igényt kielégít, mi több van egy rejtett kincse is: a főtt kukorica, Mr. Mice, a kukoricaárusnak köszönhetően. „Főtt kukorica, Májsz”- kiáltja tenorján, és a tapasztalt helyi strandolók azonnal köré gyűlnek. Nem tud hibázni: kivétel nélkül – az elmúlt 17 évben – tökéletes, puha, ropogós és omlós kukoricacsövek kerülnek elő a kosarából.

Nyaranta számos programon vehetünk részt, ha arra járunk, az augusztus 6-17 között megtekinthető Györöki Nyári Tárlatról, Jovián György Munkácsy-díjas festőművész kiállításáról még nem maradtunk le.

2. Balatonederics – ott egy teve

Balatonederics Magyarország Afrikája. A kalandos életű világutazó, Nagy Endre élményeiből merítve Afrika Múzeumot hozott létre a településen. A részben állatkert, részben kiállítás minden korosztály számára kikapcsolódás. A kitömött állatok mellett élő bivallyal, struccokkal, tevékkel, pávákkal és csüngő-hasú malacokkal is találkozhatunk, de póni-lovagolhatunk is.

Programok Balatonedericsen

Augusztus 28. Búcsú

Szeptember 3. Szüreti Nap

November 10-11. Márton Napi programok

November 26. Adventi kórustalálkozó

November 26. Adventi kórustalálkozó

December 5. Mikulás est

December 11. Luca Napi Forraltbor-főző verseny

A múzeum névadó alapítója, Dr.h.c.Dr. Nagy Endre 1913. november 12-én született Ószőnyben. Iskoláit Keszthelyen végezte, majd Pécsett jogból ledoktorált, Németországban pedig vadászmesteri diplomát szerzett. 1944,-ben Hatvany Alexandrával kötött titkos házassága miatt börtönre ítélték, azonban, szakmai tudása miatt 1950-52 között a kormányvadászatok főnökének nevezték ki. Később mégis menekülni kényszerült és 1958-ban végleg elhagyta Európát és Tanzániában telepedett le, ahol az ország egyik legismertebb fehér vadásza lett, állatkertet és vadaskertet alapított, a Kilimandzsáró és a Meru vulkán vadászterületein vadászati főnökként is dolgozott. 1971-ben pedig részt vett a budapesti Vadászati Világkiállítás szervezésében, ahol ő volt a tanzániai pavilon vezetője.

Vadászati és néprajzi gyűjteményét 1984-ben hozta haza Balatonedericsre, a családi kúriájába, ahol azóta is működik a múzeum. Még életében számos magas rangú kitüntetésben részesült. Halála után hamvait Balatonedericsen és Tanzániában helyezték örök nyugalomra, nevét pedig egy általános iskola, négy vadásztársaság, sőt még egy tanzániai tó is őrzi.

3. Badacsonytomaj – a lovak is tudják a jó borozókat

A Badacsonyról mindenki megtanulta földrajz-órán, hogy tanúhegynek nevezzük és azt is, hogy a tanú hegyek csonka kúp alakú képződmények, amelyek kialakulásukat az üledékes térszínre ömlött híg lávának köszönhetik. Na de ez a különleges domborzati kuriózum mit tud adni nekünk?

Elsősorban borokat, hangulatos környezetben. Ezt az is alátámasztja, hogy az északi Balaton-part borvidékei közül a legnagyobb hírű a badacsonyi. Nevével egybeforrt a "koporsó" alakú Badacsony-hegy képe és a szürkebarát fogalma. Az "istenek nektárjának" is nevezett badacsonyi bor legalább annyi árnyalatú, ahány istenséget ismertek a régi rómaiak. Bár a leghíresebb a szürkebarát, a legelterjedtebb fajta az olaszrizling, amiből jó évjáratban aszú, de legalábbis késői szüretelésű bor is készül. Ismert az itteni szemelt rizling is, a kéknyelű pedig kuriózumnak számít, mert keveset termő fajta, fűszeres bora nemes eleganciájú.

Legénybúcsú a hegyen

Programok Badacsonyban

Rózsakő Fesztivál, augusztus 20-augusztus 21. Badacsonyi Fényvarázs és Vitorlás Felvonulás, augusztus 19.

Jótékonysági sütés-főzés, szeptember 3.

Badacsonyi Szüret, szeptember 10-11.

Nagy Imre Emlékszüret, október 21-23.

Szent Imre Templom-Búcsú, november 6.

Városi Mikulás-Nap, december 5.

Adventi Est, december 17.

Idősek Karácsonya, december 18.

Badacsony nagyon szép hátteret ad a környező falvak strandjainak, de az a látvány mindent visz, amit a hegy oldalából látunk. A szőlőlugasos éttermek és panziók udvarából szinte az egész Balatonra rálátunk. Nagyszerű esküvői helyszínek vannak az utcák labirintusában. Esküvőn kívül rendhagyó legénybúcsúk rendezésére is tökéletes helyszín a Badacsony. A barátok a városi dömpingből kiszakadva végig kóstolhatják a környék borait. A leghatékonyabb közlekedési eszköz ilyenkor a lovaskocsi, sok esetben a lovak maguktól is megállnak a kocsma állomásokon, és ha a sofőr is részt kíván venni az italozásban, számíthat rá, hogy lova hazatalál.

Folytatjuk a Balatonfelvidék legnyugalmasabb helyeivel.

szerző: Czékmán Ágnes

Oszd meg másokkal is!
Mustra