Ha repülni akarsz, a belövőszett a kézipoggyászban alap

Amíg régen a diabéteszeseknek alaposan meg kellett gondolniuk, hova mennek nyaralni, addig ma már senkinek nem kell utazását a cukorbetegsége alá rendelni. Néhány jó tanács, egy-két egyszerűen betartandó szabály, és diabétesz protokoll a repülőn. Íme.

1. Oltass!

Ha trópusi vagy szubtrópusi országba utazol, de akkor is, ha a Földközi-tenger vidékére mész nyaralni, cukorbetegségtől függetlenül mindenkinek ajánlott beadatni a hepatitisz A és B elleni védőoltást. Vedd figyelembe az egyes trópusi országok sárgaláz, tífusz, veszettség, illetve malária megelőzésére vonatkozó előírásait is. Az utazási irodák csak ritkán adnak ezzel kapcsolatban kellő felvilágosítást, ezért kérj tanácsot a háziorvosodtól, vagy kérdezz meg egy trópusi betegségekre szakosodott specialistát!

2. Biztosítsd magad!

Külföldi utazás előtt mindenképp köss egészségbiztosítást, és tudasd a biztosítóval, hogy cukorbetegséged van. Napi néhányszáz forintról van szó, de ha bármi történik, több százezer forintod is bánhatja, hogy nem kötöttél biztosítást. A legtöbb dombornyomott kártyához jár külföldi utasbiztosítás is, erről érdeklődj a bankodnál, és kérdezd meg azt is, pontosan hogyan kell eljárnod, ha úgy hozza az élet, hogy orvosi kezelésre szorulsz.

3. Írj listát a gyógyszereidről!

Ha a diabétesz mellett más betegséged is van, és azok kezelésére is rendszeresen szedsz gyógyszer(eke)t, mielőtt elutaznál, kérd meg orvosodat, hogy írja össze, milyen hatóanyagok találhatók az általad szedett gyógyszerekben. A listát tedd a cukorbeteg igazolvány mellé. Ha külföldön orvosi segítségre szorulsz, ez nagy segítséget nyújthat az ottani orvosok számára.

Ilyen legyen a diabétesz szetted

Ez a szett mindig legyen nálad: vércukormérő, pótelemek, injekciós tűk, fecskendők, tesztcsíkok a vércukorszint méréséhez, aceton-tesztcsík, vércukornapló, nemzetközi cukorbeteg igazolvány, elegendő mennyiségű inzulin, illetve vércukorszint-csökkentő tabletta, inzulintoll, toll kanül, szőlőcukor, illetve glükagon injekció.

Így néz ki a kifejezetten diabéteszeseknek gyártott utazó kit
Így néz ki a kifejezetten diabéteszeseknek gyártott utazó kit

4. Nézz utána, ott mit esznek!

A cukorbetegeknek tanácsos már az utazás kezdete előtt informálódni, hogy az úticélul választott országban milyen ételekkel találkozhat. Így ha ismered az ételek összetevőit, le tudod vezetni, mennyi lehet a szénhidrát-tartalmuk.

5. Vigyázz a lábaidra!

A cukorbetegeknek különös figyelmet kell fordítani lábaikra. Viselj pamutzoknit, ami jobban felfogja az izzadtságot, mint a műszálas anyagok, és kényelmes, fűző nélküli cipőt, hogy minél kevesebb nyomás nehezedjen a lábfejedre. Esténként ellenőrizd, nincsenek-e sérülések a lábadon, vagy nem nyomta-e el nagyon a cipő, nem dagadtak-e meg lábaid.

A láb érzészavaraival járó perifériás polineuropátiában szenvedő cukorbetegek csak nagyon óvatosan sétálhatnak a tengerparton. Ők ugyanis gyakran nem érzik, milyen forró a homok, de a kisebb köveket és üvegdarabokat sem észlelik, amelyek sérüléseket okozhatnak. Az égési és más jellegű sérüléseknek hosszú távú következményei lehetnek. Ha a cukorbetegség következtében már kialakult idegkárosodásról van szó, semmiképp sem szabad mezítláb sétálni a homokban vagy a strandon.

6. Többet mozogsz, többször ellenőrizd vércukrodat!

Előfordulhat, hogy nyaralás alatt aktívabb vagy, és többet mozogsz, mint otthon. Ezért inzulin- illetve tablettaadagodat az aktivitásához kell igazítanod. Az izommunka csökkenti az inzulinszükségletet. Éppen ezért gyakrabban ellenőrizd vércukorszintedet!

7. Így mérj!

Mivel a tesztcsík csak bizonyos hőmérsékleten ad megbízható eredményt, és bár sok modern készülék rendelkezik hőmérsékletérzékelővel, ami 15 és 35oC között pontos mérési eredményeket tesz lehetővé, a legjobb, ha a vércukorszintmérő készüléket és a tesztcsíkokat is becsomagolod egy törölközőbe vagy egy pólóba, vagy nagy hőség esetén valamilyen hőszigetelő dobozba. Ha pedig olyan helyre mész, ahol nagyon magas a páratartalom, minden egyes tesztcsík kivétele után azonnal zárd le a többi tesztcsík tárolására szolgáló dobozt.

(+1: Telelőknek: Nulla fok alatti hőmérséklet esetén legjobb, ha a mellényzsebben vagy a kabát belső zsebében tartod a tesztcsíkokat, így tested melege nem engedi, hogy a hideg ártson nekik.)

Kézitáska, amit ne felejts otthon
Kézitáska, amit ne felejts otthon

Diabétesz protokoll a repülőn:

- Tudnod kell, hogy a szigorú biztonsági előírások miatt a cukorbetegek csak orvosi tanúsítvánnyal utazhatnak repülőn, ami igazolja, hogy az utas vihet magával inzulininjekciót, inzulintollat, gyógyszereket, glükagon-szettet, belövő készüléket. Ezt a tanúsítványt a kezelőorvos állítja ki, ingyen.

- Kézipoggyászként vidd magaddal a vércukormérő készüléket, a vércukor-tesztcsíkokat és az inzulint, már csak azért is, mert előfordulhat, hogy a bőrönd elkeveredik valahová a reptéren vagy a repülőn. Legyen mindig kéznél, az a legbiztosabb!

- Bár nagy magasságokban a levegő oxigéntartalma alacsonyabb, 4000 méteres magasságig a nyomáskiegyenlítődés miatt a vércukorszintmérő pontos eredményt ad. Nagyon figyelj arra, hogy az inzulin nem szabad, hogy megfagyjon (a repülő rakterében, ahol a bőröndöket tárolják, ez könnyen megtörténhet). Ezért az inzulint tartsd hőszigetelő dobozban a ruhák közt egy hűtőtáskában, de arra is vigyázz, hogy ne kerüljön közvetlen kapcsolatba a hűtőakkuval.

- Ha nyugati irányba utazunk, meghosszabbodik a nappal. Konvencionális inzulinterápia mellett az alapszabály, hogy repülés előtt add be magadnak a szokásos kevert inzulinadagot, és egyél, ahogy máskor is. A nappal meghosszabbodása miatt azonban szükség lehet nagyobb inzulinadagra, amit ideális esetben gyorsan ható inzulinnal kell pótolni, ezt mindenképp beszéld meg orvosoddal. Amint megérkeztél a célhelyre, add be a szokásos dózist, és egyél a megszokott módon.

Keletre utazáskor viszont megrövidül a nappal. Ezért reggel, repülés előtt a szokásos inzulinadagodnak csak a felét add be. Este pedig, már a nyaralóhelyen injekciózd be a szokásos adag kevert inzulint. Utazás előtt azonban ezt is beszéld meg orvosoddal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek