Minden pénzt megér – Őszi olasz kalandok

Téves gondolat, hogy Olaszországban csak nyáron terem a turistának látnivaló. A tengerparttól beljebb, az ország szívében, Toszkánában ősszel mutatják meg magukat igazi fényükben az olajbogyók és a barázdált szőlőföldek ligetes szépségei. Szerb Antal útmutatásait követve utaztunk.

Kalandtúra 4 főre

Léteznek könyvek, amelyek életed végéig elkísérnek. Az Utas és holdvilág, Szerb Antal toszkán regénye, éveken át érlelődött és forrongott, akár a must, hogy borrá érve belekóstoljunk. Kiállta a próbát. A könyvből is érződik, hogy a napsütötte Toszkána minden pénzt megér, de mégis sokkal nagyobb élmény felfedező túraként nekivágni a világörökség csodáinak.

A reneszánsz fővárosa - Firenze

A repülés felemelő élmény, de az útikönyvek térképei alapján egy klimatizált kombival a középkori városok között is szabadabban mozogsz. Márpedig látnivaló úton-útfélen akad. Firenzéig az út – szinte végig autópályán – nagyjából 8-9 óra, korai indulással még holdvilág előtt a sátor is tető alá kerül.

A kemping, Dávid mezítelen hátsójától egy utcányira (Campeggio Michelangelo), impozáns panorámával Toszkána fővárosára fejenként csak 16 Euro. Felfrissülve pedig gyalog is megközelíthető az ékszerészekkel telezsúfolt Ponte Vecchion át az Arno mindkét oldala.

Elkeveredni sem lehet, csak kövesd szemmel a Duomo jellegzetes kupoláját. A műemlékek között jellegtelen utca, Uffizi Képtár, de ne reménykedj, ide hónapokkal korábban válthatsz csak jegyet. Nem érdemes sorban állni, bejutni úgysem fogsz és a város még ezer látványosságot takar. „Firenze egy utcájára több történelem esik, mint odahaza két vármegyére” – és valóban így van, Szerb Antal nem hazudott. Indulj jobbra, vagy balra, holdvilágnál hegymenetben mindenképpen holtfáradtan térhetsz haza.

Ferde szemmel – Pisa

Az autópálya, vagyis a La Strada behálózza az egész országot, mégis kihagyható. Pisa fél nap járás, így Lucca is pont útba esik. Hirtelen ötlet, eltérve a menetrendtől, de kihagyhatatlan választás. Egy délutáni caffé latte Puccini szülőháza mellett és nem fogod rá sajnálni a pillanatot. Középkori várfal, egy teljes sétány, nem csoda, hogy épen maradt, az évszázadok vihara egy lövés nélkül tartósította a ligetbe illő őszi lombokat.

Az úticél Pisa, nem mehetsz el mellette, bár csak a toronytól dőlsz el teljesen. Jellegzetes egyetemváros, de a pisai pizza kiábrándító. Ha teheted, csak ülj a fűbe és tátsd el a szádat, aztán egy nagy levegő és győzd le a tériszonyodat. Pár lépcsőforduló - tényleg három szuszogással teljesíthető - és ferde szemmel látod a várost, ha kihajolsz a torony tetején. Egyszerűen pazar! A kemping gyalog a várostól (Camping Torre Pendente) tíz percre sincs, a vacsora - olaszul la cena - mellé még egy üveg Perroni is belefér. Csobbanj a medencében, mielőtt nyugodni térsz (attenzioni!, úszósapka kötelező)!

Andiamo a mare – irány a Tirrén tenger!

Balra is tenger, jobbra is part, keskeny utakon, kacskaringós terepen az út hamar Livornóba fut. Jellegtelen iparváros, mintha nem is Toszkána lenne, ne vesztegess el túl sok időt, keress inkább gyorsan kiutat. A várostól délre a riviéra fogad, a kisvárosi strandok szinte bárhol ugyanolyanok. Castigloncello épp olyan, mint San Vincenso: zárt luxus villák, zsúfolt partok, homoktenger.

Ami a szemnek szép, azt leginkább Populonia 15. századi várfalából letekintve látható, egy caffé freddot mindenképp megér. Ha a toilettet keresed (il bagno – a szerk.), szemrebbenés nélkül térj az 5. számú házba – hisz az egész város csak három utca – és megkönnyebbülve, a középkor vívmányaként, lábbal hajtott szerkezettel moshatod tisztára a kezed. Estére dukál egy tengerparti kemping, olyan igazi hippi tanya. Az áruk borsos (minden összevetve 18-20 Euro), de éjjel a parton a bárányszámolgatás helyett akár a csillagokat is számba veheted.

Dolce Vita – Siena

Legyen akár napsütötte nyár, vagy őszi szüret, a tengerparttól beljebb, a La Crete úttalan hegymenete életre szóló élmény! Nem árt, ha viszel magaddal egy személyi edzőt, aki dallamos, lágy bariton hangon két másodpercenként figyelmeztet, hogy fordulj vissza, ha eltévedtél. Üsd be Castelnuovo di Valle di Cecinát célállomásnak és ne tervezz újra, csak kövesd az orrfacsaró kénes szagot! A völgyekben található földenergiák hasznosítása állandó füstfelhőbe burkolja a fantasztikus várfalakat, de egy ebédhez kellemes kaland.

Sokfelé ágazik az út, San Galgano szinte a térképen sincs, mégis megéri a kitérőt. Ciszterci temploma pőrén, tetőtlenül aranyozza majd be a napod!

A mecseki kacskaringóknak is beillő lejtmenet után Siena a jutalomfalat! Keress a sátradnak helyet a kempingben (Siena Colleverde), hogy nekivághass mielőbb! A 8-as járattal csak pár buszmegálló – bliccelj, hogy a vacsorához kirendelhesd a ház borát – és élvezd a város semmihez sem hasonlítható hangulatát.

A legdivatosabb csizmák a legkövérebb kutyák gazdáinak lábán tipegnek tovább, útikönyv sem kell, itt minden út a Piazza del Campóra vezet. Kagylót formázó, öblös kövezetén megszámolhatatlan ristorante illatozik, válaszd bármelyiket, a pénztárcádban legyen plusz 3 Euró! A pasta mellett per coperto és per servizio, ennyibe kerül, hogy széken és nem állva fogyasztod az ételedet, jó hír viszont, hogy a borravalót még hírből sem ismerik!

Tölts el több napot, ha teheted, fedezd fel a contradákat, vagyis az összes kerületet.

Két világ között – Umbria felé

A La Crete, vagyis az igazi Toszkána, Siena után következik. „Egy ház áll előttem, mellette ciprus, ez Olaszország.” Szerb Antal nem is tudta volna jobban egy képeslapban megragadni. Végtelen szántóföldek, rajta olajfa liget, domb tetején kúptetős ház és egy felkiáltójel. Ciprusfa magában, azt hirdeti, igen itt lakom! Hát ki ne akarna itt lakni és szüret idején megrázni csak a bogyókkal teli lombokat. Hálót teríteni a göcsörtös ágak alá, sajtolni a levét és ünnepelni az életet!

Bármeddig nézel, nem tudsz betelni vele. Az őstermelők ősidők óta keresik ebből a napi betevőt. A mai napig is működő 40 lelket számláló apátság, Abbazia di Monte Oliveto Maggiore olajfaligetével és saját termesztésű szőlészetével akár egy teljes napi felfedeznivaló. Próbálj elszakadni tőle két óra múlva és keresd meg az olaszok Villányát, Montalcinót. Parkolj a sziklaszirten, a vár falánál és kerüld ki a szüreti tömeget. A középkori sikátorok borüzlet (enoteca – a szerk.) választéka lenyűgöző, köss alkut magaddal és 3 palack brunellonál tudj megállni, mikor a pénztárcád is vészesen apadni kezd!

Fogyaszd jó egészséggel, vízparton, hiszen hátra van még Umbria! A Lago di Trasimeno épp megfelelő kempingezéshez, ha elsajátítottad már az olasz életérzést. Zajos és zűrös, de élettel teli. Castiglione del Lago robosztus várfalai kitűnő 5 Eurós pizzát rejtenek, ki ne hagyd! A kemping szinte meg sem található, félúton két város között (Camping Badiaccia) csak 11 Euro, családbarát, de a füldugót otthon ne feledd!

Szentek útján – Assisi

Borzongással tölt el, már messziről lenyűgöz, fehér és csillogó. Assisi építészeti remek, egy hegybe vájt mészkőváros, San Francesco (Szent Ferenc) végső nyughelye. Az állatokat szelídítő szent tombája felett Giotto freskók és silencio uralkodik. A zarándokhely igazi turistaparadicsom, itt még a graffiti is szentkép, pár centért a képmását még puzzle-nak is megveheted. Lépj be és hagyd, hogy átjárjon a hangulata. Igyál egy macchiatot, hogy észhez térj, és ne felejts el megállni, mielőtt búcsút intenél. Egy fotó messziről, a völgyből, hogy emlékezz rá a hideg, téli napokon.

Amikor már azt hinnéd, hogy nincs tovább, innen merre vihetne még az utad, így sem bírod el a látottakat, még ne indulj hazafelé. Szerb Antal regényéből válaszd utoljára még Gubbiót. Úttörőtábornak is beillő kempingjében a házigazdák angol lordoknak kijáró hanghordozással biztosítanak majd szálláshelyet. Autóval csak pár perc a város, de középkori helyszínei ma is élővé teszik. Kaptass fel a hegyen, keresd meg a bolondok kútját, és ha háromszor körbejártad, gyere haza, már biztos, hogy megérte útra kelni!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek