Zanza!

viragdesignHozd ki a spájzból a kelkáposztát, a pepperónit meg a petrezselymet, vegyél egy rózsát, keress egy viharvázát, aztán alkoss – dekorációs tippek vágott virágokhoz és zöldségekhez.

cikk-tipus-altalanos
 

Cserepet akartam vásárolni, amikor észrevettem, hogy a szomszédasszony a kuka mellé tett egy ütött-kopott bordó fazekat meg egy hasonló állapotú kék láboskát. Ezekbe ültettem a fakózöld, ezüstös növényeimet. A kert köves részeibe gyönyörűen belesimulnak és jól mutatnak.

Nocsak, nocsak légy egy kicsit bátrabb, rugaszkodj el a megszokottól – biztattam magam.

Mintegy megerősítésként egy olyan könyv került a kezembe, amelyben egyszerű, egyedi és ötletes virágdekorációkra leltem. Ahogy nézegettem a képeket, rájöttem, hogy az elkészítésük még egy olyan sete-suta nőnek sem okoz gondot, mint én vagyok. 

De azért hátravolt a puding próbája. Összeraktam, megcsináltam, és jelentem, hasonló szépség tárult elém, mint a fotókon. A mellem pedig dagadt a büszkeségtől.

gerberaDe mielőtt rátérnénk a dekorációk „receptjére”, néhány jó tanáccsal szolgálok a vásárlással és a virágok ápolásával kapcsolatban.
 

Ápolási, vásárlási tippek

Nem biztos, hogy csak egy kisebb vagyonért vásárolt csokor lehet szép a vázában. A virág rendkívüli hatását talán sokkal könnyebb észrevenni, ha egy-egy szálat csodálunk. Kevés anyag és költségráfordításával is szemet gyönyörködtető hatást érhetünk el. Az egyedi elrendezések és a kis csokrok esetében nagy szerepet játszanak a színben és alakban jól illő edények. Az elrendezések nem csak a vázákban mutatnak jól. 

Nézzünk körül a háztartásban vagy a bolhapiacon: akár egy dekoratív pezsgősüveg, viharlámpa, sőt sok más edény (ezt már tapasztalatból tudom!) is felhasználható erre a célra.

A virágvásárlás során arra figyeljünk, hogy a hideg évszakokban ne vásároljunk bimbós virágokat, mert ezek legtöbbször nem nyílnak ki. A legjobbak a szabadföldi, szezonális virágok. Ezek októberben a krizaténok. Még egy lényeges dolog: ha a virág levele ernyedt, akkor biztos, hogy nem friss.

Ha választottuk, akkor a hosszabb eltarthatóságért a lágyszárúak végéből egyenesen, míg a fásszárúak végéből ferdén vágjunk le néhány centit. A növények vízbe érő részéről el kell távolítani a leveleket, a rózsákról a töviseket.

Hosszabb ideig eláll a virág, ha a vízébe néhány csepp fehérítőszert vagy szódát öntünk.
 

Néhány dekorációs tipp

• A különc liliom
Helyezz egy hasas üvegedénybe csigaházakat és kagylókat, majd töltsd fel félig vízzel. Az edénybe ferdén beleejtett liliom kontrasztot képez a váza gömbölyű formájával.

• Viharlámpa vázaként
Régi viharlámpa vagy üveg gyertyatartó is szolgálhat vázaként. Elég beletenni például egy rózsát és egy tűzeső-levelet.

• Zsurló vörös rózsával
Vegyél néhány zsurlószálat, vágd akkorára, hogy kilógjon az üvegvázából, igazítsd hozzá a rózsa méretét, majd kötözd őket szorosan össze. Az üveg aljára betehetsz egy színes üveg- vagy dekorgolyót.

• Keleties gerbera
Minimál kompozíció, nem csak minimál berendezésű lakásba. Először is keríts egy hosszú üvegvázát, mert a gerbera is hosszú. Kötözd össze szorosan a virágokat, több helyen. Három zsurlószálból ezután kis háromszöget készíthetsz, amely a váza tetejére téve (lásd a képet feljebb) egyenesen tartja a virágokat.

• Kis konyhai bolondériák
A konyhapultot vagy a belső ablakpárkányt nem csak virágokkal dekorálhatod! Vétek lenne a kelkáposztát és a pepperonit a spájzban tárolni, hiszen nagyszerűen mutatnak. Csak egy jó ütött-kopott cserép kell, amibe beleszórhatod.

 

Forrás: 

Hilde Lena Burke – Ursula Krüger: 
Vágott virágok elrendezése

 

cikk-tipus-linkek

Cibálja a szél, veri az eső, perzseli a nap – utóbbit a ládákba ültett balkonnövények közül jól tűri a kukacvirág vagy a büdöske – az osztrákoktól megirigyelt muskátli már kevésbé. | Büdös, de bírja a balkont

A hálódban legyen valami piros, hogy bevonzd a szexet, de ne legyen poros és rendetlen, mert az lelohasztja a vágyat –  a feng shui tanácsok megszívlelése még a párkapcsolatodra is kedvező lehet. | A pirostól, nem a porostól jön tűzbe

 

Blogmustra