Szoftpornó a szemüvegszáron

tipton-fokuszEgy péntek este a Király utcában, ahol kiderül, mi köze az ötvenes évek szoftpornójának a szemüvegdivathoz, és az, hogy Elton John is magyar Tipton keretet hord....

cikk-tipus-riport

 

Ötven-hatvanan csevegnek a kis optika üzlet előtt illetve bent a helyiségben, mindenki szemüvegeket kapkod le a polcokról, a Király utca gyalogosforgalma vagy két órára teljesen megbénul. A Kuplung mellett járunk, a Tipton optika új kollekciójának bemutatóján. A hangulat szinte családias, bent egy dj húzza, nehogy valakinek is eszébe jusson túlkomolykodni az eseményt.

tipton-zackElkapom pár percre Zack-et, vagyis Tipton Zakariást, a kereteket készítő művészt, és a nagy tülekedésben megpróbálok belőle kihúzni pár értelmes gondolatot. Közben néha elsodor az áramló tömeg, vagy Zack-et rángatja el egy-egy, a rendezvényre frissen megérkező arc.

Mi a trúváj egy Zack féle szemüvegben? - kérdezem tőle. A dizájner a kezdetekhez kanyarodik: több mint 10 éve készítette az első darabját, akkor jött az ötlet, hogy a megtervezett keretbe régi filmekből vág ki kockákat. Bevásárolt bolhapiacokon néhány kópiát az ötvenes évek szoftpornó tekercseiből, peep show-k erotikus filmjeiből. Így jutott hozzá többek között a 82-es Emanuelle a Sohóban, vagy az 1950-es Bettie Jean című fekete fehér szexmovie-hoz.

Azóta a vállalkozás kifutotta magát, Zack évi 2-3 ezer keretet ad el. Aki egyszer vett, az általában vissza is jön a következő darabért. Sokszor pont ugyanolyat szeretne, ami nem mindig kivitelezhető. A tervező vékony titánium-ötvözettel és műanyagokkal is dolgozik, a keretekbe természetesen beépíthetőek a szokásos dioptriás lencsék, vagy sötétített, napszemüveglencsék is.

 

tipton-kozeli

 

A biznisz 2004-ben indult be igazán, amikor Zack végig Inter-railezte Európát a kollekciójával, hogy megtalálja azokat az optikákat, amelyek nyitottak az általa kitalált vonalra. Azóta 70 üzlet forgalmazza őket világszerte, és olyan hírességek is vásároltak Tiptont, mint Mick Jagger vagy Elton John.

 

tipton-modell-1

 

Kérdeztem Zack-et, mi a legnagyobb gondja a modellekkel. A pici csavar, ami a szárat tartja: mindig kicsavarodik, ez a szemüvegesek örök problémája - mondja. Most találtam egy spec, gumibetétes csavart, ami igen drága, de megoldja a leeső szárak problémáját, így végül beletesszük a modellekbe.

 

tipton-modell-2

 

Aztán Zack elnézést kér, de mennie kell - és már ott sincs, csak azt látom, hogy feltűnik a tömegben erre-arra, vált néhány kedves szót mindenkivel, állandóan hoz egy italt valamelyik vendégnek (barátjának/barátnőjének?), vagy a szemüvegekről magyaráz az érdeklődőknek. Én meg fölkapok egy könnyű fröccsöt, és elkezdem a keteteket nézegetni.

 

tipton-plakat

 

Van néhány átkozottul jó darab, ugyan nem olcsó, de nem is igazán magasak az árak: egy átlagos Tipton 25-40 ezerbe kerül. A filmbetéteseket szeretem leginkább. Most már azt is tudom, hogy Zack darabonként válogatja őket bele a szemüvegekbe, és a jelenetek színkompozíciója a legfontosabb szempont.

Tipton optika
1061 Budapest, Király u. 38.

 

cikk-tipus-linkek

Más vagy, unikális, zabolátlan, és ezt az öltözködésedben is mutatod... | Extrém vagy, extrém a ruhád

 

Mustra