Szépvilág – A hajfestés tíz alaphibája

hafestes-lead-vorosA fodrászatot hibás a főzéssel keverni, mert itt nincs a kezünk ügyében egy krumpli, amivel felszívhatnánk a sót – Fátrai Krisztina oktatófodrász összeállította a hajfestés típushibáit. 

cikk-tipus-szepvilag

Együttműködésben a Szépvilág magazinnal.

 

Gyakorlat teszi a mestert, de esetenként a gyakorlat rossz beidegződésen, téves anyagismereten alapszik – mondta Fátrai Krisztina mester- és oktatófodrász. A szakember a hajfestés típushibáinak felsorolásakor elméletben levezetett egy technikailag rossz festést és szőkítést, majd csatoltuk is a helyes megoldási metódust, hogy az alapokkal ne legyen több gond. 

 

1. Elmarad a bőrpróba

Első alkalommal a hajfestésre nagyobb körültekintéssel kell felkészülni, mint az utánfestésre. A bőrpróbát már 24 órával korábban végezzük el, mint a hajfestést, így időben kiderül, az illető allergiás-e a festékre. Ha igen, akkor egy másik, nem allergizáló terméket kell alkalmaznom. 
 

hajfestes12. Nem figyelnek a hajhosszra

A hajhossztól függ a festés menete. Hosszú hajra nem tehetem fel az anyagot tövétől a végéig, mert akkor különböző árnyalatokat érhetek el a hajtőnél és a hajvégeknél. Általában a hajfestést a hajtőnél kezdik a fodrászok, csakhogy ott a fejbőr melegének hatására az anyag még reakcióképesebb, ezáltal a szín is sokkal teltebb lesz, ezért 10 cm-nél hosszabb haj esetében először a hajvéget kell kennem, majd a haj tövét, így kaphatok csak egyszínű hajat.
 

3. A lenövés hibás festése

Gyakori, hogy a vendég csupán a lenövése utánfestésére jön, mégis teljes festéssel és különböző árnyalatú hajjal távozik. Tegyük fel, hogy a hajvég nem kopott, csak tőfestésre lenne szükség, a hajvégekre esetleg színezés, mégis, ha a tőre kent festéket húsz perc után ráhúzzuk minden esetben a hajvégre, különböző árnyalatú hajat kaphatunk. A régi hajkozmetikában valóban így történt a festés, de a mai anyagokkal már más a helyzet, hiszen ráhúzással pigmenttorlódást is okozunk, és feleslegesen terheljük vele a hajszál többi részét. A hajvég ebben az esetben általában sötétebb lesz, mint a hajtő. 
 

4. Túl sok /túl kevés festéket használnak

A hiba legszembetűnőbb jele, hogy sávos lesz a szín. Ha a lenövés mértékénél tovább kenjük a festéket, akkor a már előzőleg megfestett szakaszra is kerül anyag, és ezért lesz sávos. Ez leggyakrabban szőke és ősz haj festésénél figyelhető meg. Mivel hajfestésnél a hajszál kapilláris erein keresztül az anyag működik tovább, és a tőnél még a fejbőr melege is erősíti az anyagot, meg kell találni a megfelelő egyensúlyt az anyag felkenésének mértékében is. 

Másik hiba, ami előfordulhat, hogy a hajtőre nem megfelelő mennyiségű anyagot viszünk fel. Ha csak a passzé egyik oldalára teszünk anyagot, vagy passzé leválasztásnál a meghatározott fél centiméternél nagyobbat veszünk fel, akkor természetesen kevés lesz az anyag, a haj pedig foltos, a tökéletes fedéstől jó messzire kerülve.
 

5.  Rosszul keverik ki a festék arányát

Több kollégától hallottam már: „Húsz éve vagyok a szakmában, én már érzem az arányokat.” Úgy vélem, az anyagkeverés pontos kiszámítása nagyon fontos, ezért használjunk mérőeszközöket. A fodrászatot hibás a főzéssel keverni, mert itt nincs a kezünk ügyében egy segítséget nyújtó krumpli, amivel könnyedén felszívhatnánk a sót. Ajánlom, hogy az alkalmazott arányt írjuk be a festőkönyvbe vagy a számítógépbe, így mindig pontosan azt a színt tudjuk elkészíteni vendégünknek, amibe elsőre beleszeretett. 
 

6. Neked hamarabb fog…

 „Neked hamarabb befogja a hajad a festék.” Akárcsak az előbbi érzés-mérleg párosnál, úgy ebben az esetben sem működik a személyes intuíció. A festékeknek megvan a hatóidejük, ami minden hajon ugyanannyi, ez a hatásmechanizmusa az anyagnak. Van egy felvilágosító és egy fedő-takaró rész, ami termékenként változó, általában 30-50 perc. Ha idő előtt lemosom, akkor lehet, hogy még csak éppen elkezdte a fedő-takaró szakaszt, hiszen eddig még csak a melanin szemcsék elszíntelenítése zajlott, a saját szín betöltése éppen most kezdődne. Inkább hagyjuk néhány perccel tovább fent a festéket, mint, hogy azt hamarabb lemossuk.
 

hajfestes27. Előpigmentálás, visszapigmentálás

Elhagyhatatlanok, hiszen mindkét technika nagyon fontos a tökéletes hajszínek eléréséhez, mégis sokan kihagyják olyankor is, amikor muszáj lenne alkalmazni. Ezeket a technikákat használnunk kell olyan esetekben, amikor ősz hajjal találkozunk, vagy világosabb hajszíneket kell viszafestani sötétebbre. Ez plusz anyag, idő, energia, de nem szabad ezen spórolni, mert a hajszínek e nélkül nem lesznek egyszínűek.
 

8. Magas hidrogén-peroxid érték = szőkébb szőke?

A szőkítéshez biztos szakmai tudásra van szükség. Azt tudnunk kell, hogy a szőkítési eljárások hatásmechanizmusa egészen máshogy működik, mint a hajfestéké. Szőkítéshez általában 3%-os hidrogén-peroxidot használok, így lassabban, de a haj védelmében dolgozva érem el a kívánt szőkítési alapot. A hajfestésnél ki kell számolnom az indulási és érkezési alap közti színmélység különbségét, ami alapján eldönthetném, hogy milyen erősségű hidrogén-peroxidot alkalmazok, ami ugye a hatóidőt is nagyban befolyásolja. Ez kiszámítható és biztonságos. Viszont a szőkítési eljárásoknál, legyen az por vagy krém, maximalizált felvilágosítási fok esetében a hatóidőt nekem kell meghatároznom, és lemosnom a megfelelő pigment maradványértéken. Azt javaslom, hogy nagy körültekintéssel végezzük a szőkítést, és csak akkor használjunk magasabb százalékú hidrogén-peroxidot, ha az indokolt. 
 

9. Szőkítés után abbahagyják 

Az imént felsorolt lépések a szőkítőporra is vonatkoztathatók. A legnagyobb probléma pedig az, amikor a szőkítést magát tekintjük a megoldandó feladatnak. Merthogy a szőkítés csupán egy alap elérésére szolgál, tehát egy előkezelés, amit a színező követhet. Minden egyes hajkozmetikai cégnek megvan a szőkített alapokra való árnyaló, színező sorozata. A színezés elhagyásával a szőkítést követően nyitottá vált hajszerkezetet ilyen állapotában hagyjuk, nagymértékben roncsolva ezzel a hajat. Mások a szőkítést festéssel kívánják lezárni, ezzel egy sohasem tartós komplementer hatást érhetek csupán el, vagyis a festék mindig le fog kopni.. 
 

10. Melír alufóliával

Gyakori hiba, hogy a fodrászok sütőfóliát használnak a speciális melírfólia helyett, ami azért hibás, mert az anyag könnyen reakcióba lép a fémmel. Éppen ezért speciális impregnált fóliát, vagy papír-, illetve műanyag fóliát érdemes használni. 
 

+1. A lemosást vízzel végzik

A legtöbben elfelejtik, hogy a festék lemosását először a festék festékkel történő dörzsölésével, emulgeálásával kell kezdeni, mindezt víz nélkül. Mivel minden egyes hajfesték tisztítóanyagokat is tartalmaz, ezért akár a sampon is elhagyható lehetne. 

 

 

cikk-tipus-linkek

A Szépvilág sorozatban eddig megjelent cikkek:

• A tudatmódosító adrenalin
 Lisztmentes diéta hajhullás ellen

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.