elektrolux-fokuszA falra szerelhető konyha süt, főz, tárol, hűt, látványa futirsztikus, fantázianeve Szárnyalás - hiába, már nyomodban a jövő konyhája...

cikk-tipus-altalanos

 

A világ legnagyobb háztartási gép gyártója a Gfk. Roper Consulting piackutató céggel együttműködve feltérképezte azokat a trendeket, amelyek meghatározzák majd az elkövetkező évtizedek hétköznapjait és ünnepeit. A kutatás szerint a konyha már nemcsak a főzés és az étkezés, hanem a társasági élet és a szórakozás helyszíne is. A főzés a baráti összejövetelek szerves része.

Instrukciókat ad a szakácsnak

Előtérbe kerül a funkcionalitás, az energiatakarékosság, de a design szerepe változatlanul fontos.

Ezért megalkották a Rendez-vous (Randevú) interaktív asztalt, amely különleges energiaközpont is egyben. Vezeték nélkül működteti a hozzá csatlakoztatott készülékeket, sík felülete alkalmas főzésre,  de telefon felöltésére is. Az asztal alsó részében lévő fiókokban kaphat helyet a hűtő vagy bármely más háztartási készülék. 

electrolux1

A különleges szerkentyű egyben egy virtuális séf is, „aki” ellátja a szakácsot instrukciókkal főzés közben. Miután az étel elkészült, a vendégek elfogyaszthatják vacsorájukat a készülék kerámia felületén is, amely az indukciós technológiának köszönhetően nem melegszik fel főzés közben.

 

Ha lehajtod a falról...

A Volare (szárnyalás) tervezése közben a designerek egy mini konyhára gondoltak. Ez kívülről egy modern műalkotásnak tetszik, de ha lehajtják a falról – merthogy falra rögzíthető, elfér alatta mondjuk egy mosógép. A Volare egyszerre alkalmas főzésre, sütésre, poharak tárolására jégkocka vagy forró italok elkészítésére egyaránt. Kempingben, lakókocsiban, nyaralóban kiváló szolgálatot tehet majd a jövő háziasszonyainak (és persze a férfiaknak is, hiszen a jövőben már teljes mértékben megoszlanak a háztartás terhei…)

electrolux2

Ezek a készülékek bár kissé futurisztikus külsejűek, technológiai szempontból ma már bármikor megvalósíthatók és piacra dobhatók lennének.

A jövő készülékeit a svéd „származású”, de ma már multinacionális Electrolux világszerte 150 főt foglalkoztató design csapata álmodta meg. A designerek feladata, hogy koncepciójukban illeszkedjenek a cég úgynevezett holisztikus design filozófiájához, ami az életmód, az emberi lélek és igény, valamint a legmagasabb szintű technikai színvonal és izgalmas külső ötvözete.

 

A Szaratov már retró kincs

A minap azonban arról panaszkodott nekem egy háztartási gép gyártó cég szakembere,  hogy azért használnak az emberek régi típusú készülékeket,  mert azok még működnek… Nos, igen: hajdanán nem eldobás céljára gördültek le a futószalagról a gépek. A nyaralónkban még zümmög egy régi, 50 éves Szaratov: igaz, hogy sok energiát fogyaszt, de ritkán használjuk és ma már retró kincs. A 23 éves Energomat még mindig mos. És a villanyszámlán nincs külön feltüntetve mennyit fogyaszt, no meg az sem biztos hogy a drága csodamasinára van most pénz a családi kasszában…

A jövő háztartási készülékei már ma is léteznek, de nem használjuk őket! Ez a meglepő állítás egyszerűen bizonyítható. Sokszor évtizedekig szunnyad egy okos gép, mire világszerte elterjedt lesz, megérik rá a piac, feltámad iránta a tömeges igény és meg is tudják fizetni az emberek. Egyszerű példa: már az 1931-ben forgatott Hyppolit, a lakáj című filmben feltűnik a porszívó, míg annak tömeges elterjedésére Magyarországon a hatvanas évekig kellett várni.

Folytatjuk...

 

 

Mustra