Próbafülke Paparazzo: Forró, színes nyár lesz

cimlap_mÉlmény lehet kék, párducmintás miniruhában és ezüst szandálban az aszfaltba ragadni, de most mégsem ezekre a nyári szettekre koncentráltunk, hanem amit szívesen fel is vennénk.

A legszínesebb, 8000 forintnál olcsóbb, divatos nyári ruhákat kerestük a Westendben. A versenyt a Retro Outlet nyerte, de még mindig a Mango és a Women' Secret a legjobb.

Az évtized divatirányzatának kiáltották ki a trendet, amelyik szerint a fenntarthatóság jegyében ezentúl ritkábban váltakozik majd a szezonális divat. Ennek egyelőre semmi nyomát nem láttam, a nyári szezonra például elárasztották a plázákat élénk, színes ruhákkal, úgy tűnik, az eddigieknél is többel. A távol-keleti gyárak idén nyárra kihozták magukból a maximumot, a bíbortetvek is három műszakban dolgoztak.

Amikor elegem lett a fekete ruhák látványából és az esős évszakból, körbejártam a Westendet, hogy felmérjem, mit kínálnak ők a színes nyári ruhák műfajában. Az illegális, próbafülkés fotókra épülő körképbe csak olyan ruhákat válogattam be, amelyek 8000 forintnál olcsóbbak, ez a szempont pedig jelentősen megszűrte a mezőnyt.

Az általában júliusban kezdődő nyári leárazásokig nem olcsó színesen öltözni. A márkák basic topjai, atlétái, pólói persze olcsók, ezek közt nincs nagy verseny, minden cégnél 2-4000 forintba kerülnek.

Retro Outlet: fesztiválszezonra játszóruha

Az árversenyt a Retro Outlet nyerte, ahol 1000-3000 forintig mindenféle topot találunk, bár érdemes kifejezetten a szezon divatszíneit választani, mert félő, hogy szeptemberre már szétesnek ezek a ruhák. A világoskék, az oldalán csillaggal díszített top például 990 forintba kerül, fesztiválos játszóruhának tökéletes. A varrást sem bonyolították túl, az egyik kék alapon színes, cseppformájú mintás blúz (2500 forint) például valójában egy pelerin, ha belekap a szél, már viszi is a tenger felé. Ezt extrém strandruhának ajánlanám. A harmadik legjobb darab a boltban egy fáradt rózsaszín selyemtunika (5990 forint), amelyik a furcsa, napszívta pillecukor színét leszámítva remek kánikularuha lehet.

Az árversenyben a New Yorkert és a Tally Weijlt sem lehet megverni, amelyek ontják a türkíz, az élénk napsárga, vörös és zöld, egyszezonos ruhákat. A sortok és forrónadrágok, mandátuma szintén az idei fesztiválszezonig érvényes. Az előbbi márka épp időben eszmélt, hogy a bőrdzsekiket le lehet árazni, mert lesz még hidegfront. Ősszel még azok a szegecses glamrocker darabok sem tűnnek el, amelyekben válltömés található, jó üzleti döntés tehát, ha ezeken megpróbálnak nyáron túladni. Az utóbbi márka pedig a flitterkészletétől próbál akciósan szabadulni, abból kicsit túlrendelte magát. Ezekről a darabokról fotók nem készültek, mert ennek a két üzletnek a részben nyitott próbafülkéje nem alkalmas a titkos önfotózásra.

{gallery}retroout{/gallery}

C&A: Már jobb, mint az Otto katalógus

Visszatérve a nyári kollekciókra, már második éve hódítanak az élénk színű, mintás maxiruhák. Mivel ezek elvétve kerülnek csak kevesebbe, mint 10 ezer forint, ebben az összeállításban csak a C&A kínálatát tudtam felpróbálni, ahol pontosan 8000 forintért kínálják a ruhákat. A Magyarországon készült maxiruhákkal többnyire az a baj, hogy túl rövidek, vagy túl hosszúk, és csak magassarkúval viselhetők, ha nem ragaszkodunk a ruha alján a sárból összeállt paszományhoz. Valószínű, a C&A nem a magyar szabásmintákat vette alapul, az orgonalila empire fazonú maxiruha éppen bokáig ér, a gyűrt pink, etnós darabnak pedig az az előnye, hogy divatos. Idén úgy tűnik, a márka kollekciójának nem az Otto katalógus adja a fő ispirációt, a szögecsekkel díszített drapp ruha ( 5990 forint) és a lila sál (1790 forint) például egészen korszerű kombó.

A H&M is tekintélyes készletet halmozott fel nyári tunikákból, naprakész, virágmintás maxiruhákból, de az évad elején ezek még nem olyan olcsók, így az összeállításba a címlapképen látható, mintás kendőket (2990 forint) válogattam be. A sál és kendőkészlet egyébként a méreténél fogva is alkalmas arra is, hogy megfelelő technikával toppá alakítsuk, ezzel kísérleteztem a kellően tágas és bevilágított fülkében, de nem találtam rá a tartós trükkre.

{gallery}cunda{/gallery}

Mango: A pávamintás póló a legjobb

A Mango a versenytársaknál finomabb pasztellszínekkel készült most, az almazöld, a barackszín és az azúrkék a legjobb színek, ezeket alapszíneknek és minták festésére is használták. Egy virágos miniszoknya volt a kedvencem, (6595 forint) és a tavaszi kollekcióból maradt színes, mintás pólók (3955 forint), különösen egy világoszöld, pávamintás darab. Feliratos pólókból érdemes bevásárolni, ősszel is divatosak lesznek még.

Úgy sejtem, az Orsay még nem tudta eldönteni, hogy mintás nyári ruhákból, vagy a színes felsőkből rendeljen-e nagyobb mennyiséget, most épp a középkék és sötétkék szín az, amit a legjobban kedvelik, denim anyagú hammernadrágok és sortok is szép számban vannak, de még a leárazásig várhatunk ezekre.

{gallery}mango{/gallery}

Women' Secret: A luxus látszatát keltő strandfelszerelés

A Women' Secret már a szezon elején akciós áron adja a strand kiegészítő kollekciót. Az ingek és organikus tunikák az etno trendnek megfelelnek, hálóruhának is alkalmasak, emellett bármelyik strandon menők lehetnek. Leginkább mégis az Ipanemára illenek a déli napszúrás ellen, és a D-vitaminban gazdag, bronzos bőr kiemelésére. Minden darab 4-6000 forint közt van, a miniszoknyák és a színes topok is.

A Westend alagsorában is óriási készlet van már színes nyári ruhákból, ezek a külvárosi divat élénkítésére alkalmasak. Kék-fekete párducmintás miniruhában és hozzá passzoló ezüst pántos fémsarkú cipőben élmény lehet a megolvadt aszfaltba ragadni, de azért ezt nem mertem tesztelni.

Promod: Sállal az árversenyben

Az árverseny szerint haladó összeállításban az utolsó helyen a Promod szerepel, ahol egy akciós piros, miniruhaként is viselhető tunika (2490 forint) és a színes sálak és kendők (3990-4990 forint) képviselték a 8000 forintnál olcsóbb kategóriát. Van azonban néhány Promod ruhám, ezeket általában rendesen összerakják, akár két évig is használhatók, többnyire megérik az árukat.

{gallery}promod{/gallery}

Mustra