Nyári smink feketével, pinkkel és UV-szűrővel

nyarismink_mSzínezett krémek a természetes hatásért. Vízálló, ám nem bőrbarát cuccok a jó kinézetért. Sipos Zita profi sminkmester beszélt arról, mit ne használjunk napozás előtt-alatt, és mi az, amit tényleg nem spórolhatunk meg utána.

Alapozó helyett színezett krém

A fényvédelem még a tartósságnál is előbbre jár a nyári sminkben. Tagadhatatlan, hogy egy jó make-up alapja az egyenletes bőrfelület, nyáron azonban felesleges a bőrt nagy fedőképességű alapozóval terhelni. Ezek eltömik a pórusokat, nem hagyják lélegezni, és öregítik a bőrt.

Arcunk fokozatosan, észrevétlenül is barnul az utcán, ezért egy jó minőségű, bőrtípusnak megfelelő színezett krém bőven elég a mindennapokban. A prémium kategóriás termékek között vannak kifejezetten feszesítő és bőrkiegyenlítő hatásúak is. Ezek könnyű állagúak, egyszerűen felvihetők, és több árnyalatban kaphatók. Az ilyen reggel feltett hidratáló, délutánra „működésbe lép", kifeszíti a bőrt, s még jobban néz ki, mint felkenés után közvetlen.

Víz mellett fényvédő hidratálót

Strandoláshoz arcunkra színezett krém helyett fényvédőt tartalmazó hidratálót használjunk. Sokan küzdenek hormonproblémáik miatt, a bajusz környékén, a homlokon, az arc két oldalán megjelenő pigment foltokkal. Ezeket egy 8-10 faktoros krémmel nagyon jól kordában lehet tartani.

A kémiai helyett talán biztonságosabbak a mechanikai úton működő fényvédők, melyek nem szívódnak fel a szervezetben, csak a bőr felszínén dolgoznak. Ezt használják ki a nagy népszerűségnek örvendő aranyat tartalmazó arc- és testápoló krémek is, melytől a napfényben nem csak bronzosan csillog a bőr, de szinte szoborszerűvé válik a test. Fényvisszaverő hatásukat az arany mikro- és nanoszemcséknek köszönhetik.

Vízálló smink?! Felejtős...

A rendszeresen használt vízálló dekor-kozmetikumokkal jobb csínján bánni. A bennük lévő fixálók nagyon masszív anyagok, a sötét árnyalatokat és a tartósságukat, a bennük lévő szintetikus, nem is oly ártalmatlan összetevőknek köszönhetik. A körömlakkok egyik alapanyaga például megegyezik, a tartós szempillaspirál és a szálanként beültetett szempillánál használt összetevő elasztikusabb változatával.

Ezért a vízálló spirál használata előtt szempilla-ápoló zselé, míg eltávolításához szigorúan kétfázisú szemfesték lemosó szükséges. Ezzel elkerülhetjük a pillákra ragadt festék által okozott irritációt, melyet később a tartós allergia követhet, míg végül a szempillák teljes elvesztésével járhat.

A szemfesték olvadásának elkerülésére egyszerűen és jól használhatók a gyöngyházfényű krémes arany, bronz és barna színekben kapható „pirosítók", melyeket elég csak az ujjunkkal felkenni, a szemhéjon pillanatok alatt porszerűvé válnak.

A száj ápolására a rúzs helyett inkább a vizes hatású natúr, kiemelésére a színezett, szintén UV-szűrős szájbalzsamokat használhatunk.

After sun

Az after sun termékcsaládokat valljuk be, kevésbé használjuk, pedig nélkülözhetetlen kellékei a nyári bőrápolásnak. Használatuk lényege pont az, amiért egyébként minden mást magunkra kenünk, vagyis az öregedés késleltetése. Napfürdőzés után bőrünk, még a legjobb minőségű kozmetikumok használata ellenére is, veszít víztartalmából. Ezt pótolhatjuk hűsítő, nyugtató, hidratáló és vitaminos balzsamokkal.

Ahogy belülről a karotin-kapszulák segítik a barnulást, úgy külsőleg a színezett, after sun testápolók tartósítják a már megszerzett barnaságunkat.

Fekete, pinkkel és naranccsal

Ismét divat a kifejező, satírozott fekete festés, és a füstös szemek. Zita mindennapjaink legnagyobb smink-bakijának a tus módszertelen és kelletlen használatát tartja. A füstös szemhez nem kell tusvonalat festeni, a nappali archoz pedig nem illik.

smink_400_02

A nyáresti satírozott szemek uralkodó színei a szürke sötétebb tónusai, a mélyebb lila vagy a pirosas-bordós árnyalatok. Utóbbi különösen a szürke és zöld- szeműeknek emeli ki a tekintetét. Kiegészítő színként nagyon divatos a pink, mind rúzsban, szájfényben, mind körömlakkban. Ahogy az élénk narancsszínek is jól passzolnak a feketére festett szemekhez.

Fotó: Tony Barson/WireImage, Chanel

Mustra