Mély dekoltázsra alapoznak a turkálók

szilveszteri-gonzo-leadA karácsonyi költekezés után gazdaságos ruhákat kerestünk a szilveszteri bulikra, illetve az előttünk álló báli és farsangi szezonra – a budapesti angol turkálók kínálata most nem túl gazdag, mélyen dekoltált ruhákból, boákból, és műszőrmékből azonban rengeteget találtunk. Second hand báli trend.

cikk-tipus-riport


A fenntartható fejlődés a budapesti angol turkálók esetében akadozik. Néhány helyen a téli időszak ruhakínálata a kilencvenes évek, szegényesebb holland turkálóit idézi. Olcsó kötött kardigán annyi van, hogy lefedhetnénk velük tavaszig Dover fehér szikláit, de most nem ez volt a fő cél, hanem hogy a karácsonyi költekezés után gazdaságos megoldást találjunk a szilveszteri bulira, illetve az előttünk álló báli és farsangi szezonra.

Szinte minden ruha mélyen dekoltált

Az alkalmi ruhák turkálása közben bármilyen elszánt is voltam, a mignonszínű nagyestélyiket nem voltam képes felpróbálni az illegális, próbafülkés fotók kedvéért. Úgy néztek ki, mintha az Operaház jelmezraktárában álltak volna évtizedekig. Ha csak nem kap valaki olyan eseményre meghívót, amelyben dress code-ként a Tosca Outfit 1967 szerepel, nem érdemes foglalkozni velük.

Vámpírestélyit sem találni, amiben Báthory Erzsébet életéről szóló film januári bemutatóját meg lehetne tisztelni, de ezt leszámítva ki lehet fogni néhány darabot az elkövetkezendő időszakra. Kiegészítőket: alkalmi táskákat, nyitott szandálokat, boákat, műszőrméket és színes, alkalmi kalapokat bőven találunk a turkálókban, ami pedig a ruhákat illeti: a brit tervezők a jelek szerint dekoltázsfetisiszták, szinte az összes elegánsabb ruha V alakban, mélyen kivágott.

maggies

Maggie’s: szatén overál 6500 forint, gyűrt arany ruha 4500 forint, fekete-fehér selyemruha 3900 forint

A Moszkva téri Maggie’s választéka volt a leginkább ígéretes, ha a szilveszterre és a farsangra gondolunk. Jó néhány egyedi darabot árulnak, arany tunikákat, ezen a télen menő, tyúklábmintás hagymaruhákat, az árak azonban nemigen veszik fel a versenyt a New Yorkerrel, vagy a Bershkával. A többi second hand franchise-hoz képest itt a legdivatosabbak a ruhák és a mintájuk, fazonjuk alapján a legkevésbé lehet megmondani róluk, hogy angol turkálóból valók. Az egyik legkorszerűbb darab egy szürkésfehér, ujjatlan, szatén overál volt 6500 forintért. Márton Rózsa és Végső Gizella tervezőpáros szerint egyre inkább elterjednek a báli ruhák közt is a nadrágos estélyik, úgyhogy ez akár egy Story Gálára is alkalmas.

Korábban az Arany János utca is az egyedi ruhák fő lelőhelye volt, most a Marylinben csupán egyetlen, méregzöld, áthajtós ruha képviselte a farsangi szezon kínálatát 2500 forintért, több, elegáns darab nem volt ebben az időszakban. Ha viszont valaki a hidegnek az ember személyiségfejlődésére gyakorolt hatásáról szeretne szenvedélyes vitát hallgatni két eladónőtől, akkor érdemes ebbe a turkálóba ellátogatnia.

margit

Margit körút: fehér, pánt nélküli vászonruha 2400 forint, masnis selyemretikül 1200 forint, fekete műszőrmekabát 3200 forint


A Margit körúton, a Bem mozi melletti Mirájban szintén kevésbé csábító a téli kínálat, leszámítva, hogy a szőrmekabátok, szőrmegallérok, retikülök és kalapok forrása kiapadhatatlan. Az alkalmi ruhák némelyike azonban szóba jöhet szilveszterkor, és nemcsak azoknak, akik a Beetlejuice szereplőválogatására készülnek rémisztő szerelésben. A kedvencem itt egy fehér, pánt nélküli, térdig érő vászonruha volt 2400 forintért, amelyet fekete rombuszok díszítettek, némi túlzással mondhatnánk, Zoób Katti munkássága ihlette.

A Háda is nagyszerűen el szokta látni a lakosságot B kategóriás ruhákkal, ebben az időszakban azonban láthatóan ritkán rendelnek utánpótlást. Mivel a Rákóczi út-Szövetség utca sarkán található, kétszintes üzlet újévig zárva van, a Váci utcait választottam, ahol gyakran várásolnak külföldiek. Most nem, mert nincs igazán nagy választék, még hamis Louis Vuitton retikülökből sem. Az alkalmi ruhákat néhány neonszínű, szatén darab képviselte, élénk pink, és élénk lila spagettipántos koktélruhák kaphatók 2000-3000 forint körüli áron, a kínálatból úgy tűnik, a koktélruhák és a hálóingek közös varrodából valók.

rakoczi

Rákóczi út 30.: zöld fodros ruha 2130 forint, csillámos bronzszínű kardigán 1720 forint, gyűrt rózsaszín muszlinruha 3660 forint


A Rákóczi út 30. alatt található, a nevét és a tulajdonosát időnként váltogató – most Second Hand néven futó- háromszintes angol turkáló kirakatában nemrég kezdék el hirdetni csomagolópapíron, hogy Megnyitottunk. A bejárathoz legközelebb eső sztenderen 2000 forinttól műszőrme kabátokat árulnak. Valódi szőrmebundák is vannak 10 ezer forint körül, és mivel klasszikus színű és fazonú darabok, talán csak a Gerbaud törzsvendégei szúrnák ki, hogy turkálóból valók. A legfelső szinten régen rengeteg alkalmi ruhát árultak, ezt a helyet most melegítőnadrágokkal és lakástextilekkel töltötték fel, a női kollekció a földszinten található. Összesen hat darab alkalmi ruhát árulnak most, ezek közül a zöld, réteges, fordos aljú volt az, amelyiknek a viseléséhez nem olyan egyszerű alkalmat találni. Talán Rosemary varróiskolájának a vizsgabemutatóján illendő felvenni.

Dunai Anita, a Dívány öltözködési tanácsadója szerint az idei szilveszter legnagyobb slágere a flitteres nadrág és a bőrruha lesz, ezek azonban még nem tartanak ott a divat csörgedezési modelljében, hogy eljutottak volna a turkálókig.

renovalas

Renoválás: lila blúz 2100 forint, ezüst sort 1650 forint, piros fordos selyemruha 2200 forint, fekete-fehér, mintás ruha 1800 forint

A Maggie’s után a második leginkább naprakész turkáló a Dohány utcai Renoválás volt. Itt éppen kapható egy 36-os, fekete Dolce&Gabbana magassarkú 15 ezer forintért, és mindenféle korszerű szettet össze lehet rakni olcsó selyemblúzokból, alkalmi sortokból.A kedvencem egy fodros, lila selyemblúz ezüst sorttal kombinálva. A koktélruhák itt koktélruhának néznek ki, nem hálóingnek, és ha már a trend alapján a fordos és csipkés ruhák jöttek vissza a téli, alkalmi ruhák közt, ezekből néhány darab itt is kapható.

 

 

cikk-tipus-linkek

Szilveszter előtt újraindul a vásárlási láz
A flitteres szűk nadrág a szilveszter egyik slágere lesz, és a bőrruha is. Öltözködési tanácsadónk azt is bemutatja, hogyan korrigálhatók alkalmi ruhával a karácsonyi trakta nyomai.

Itt a város legdögösebb, olcsó fekete ruhái 
A New Yorker a krampuszfehérneműk, a H&M a csillogó power ruhák mekkája, a Stradivariusnál a szegecsek mennyisége tonnában mérhető, de Kelly Osbourne ott nem tudna felöltözni – körképünkben összegyűjtöttük a legjobb, 6000 forintnál olcsóbb fekete ruhákat.

Mustra